StoryEditorOCM
Ostalovelika priznanja

Sportske novosti izabrale, ovo su najbolji hrvatski sportaši u prošloj godini: Splićanka ‘pomela‘ konkurenciju

Piše SN
21. siječnja 2024. - 19:54

Malo je toga u hrvatskom sportu, a i u drugim područjima života, što neprekinuto traje dulje od sedam desetljeća. Zato izbor sportaša godine Sportskih novosti ima itekako veliku težinu, zato i sami sportaši posebno cijene našu nagradu., pišu Sportske novosti. Zato se, u konačnici, ove nedjelje u zgradi HRT-a na Prisavlju ponovno okupilo mnoštvo uglednika iz hrvatskog sportskog života, naravno na čelu s onim najvažnijim gostima, laureatima našeg 72. izbora. Okupili su se kako bi zajedno proslavili veliku sportsku godinu koja je iza nas, ali i godinu u koju smo tek zakoračili. Olimpijsku godinu u kojoj će nam hrvatski sportaši, uopće to ne sumnjamo, ponovno donijeti pregršt radosti.

Izbor Sportskih novosti posebno je cijenjen jer glasaju sportski novinari iz svih hrvatskih redakcija. Ovaj put ih je biralo 237 iz 49 redakcija i nisu imali nimalo jednostavan zadatak jer iza nas je godina s toliko fantastičnih rezultata da ih je nemoguće sve i pobrojati. Briljirali su naši sportski junaci i u bazičnim i u borilačkim sportovima, i na moru i na jezerima, i na travnjacima i u dvoranama...

image
Ronald Goršić/Cropix

Nagrade su se dijelile u četiri kategorije, a u onoj za sportaša godine izabran je gimnastičar Tin Srbić, aktualni europski prvak i svjetski doprvak na preči. Za Tina je glasalo 148 novinara, a iza njega je ostao svjetski i europski prvak u gađanju letećih meta Giovanni Cernogoraz sa 71 glasom. Naš sjajni gimnastičar podigao je pehar Sportskih novosti već četvrti put i stigao korak do rekordera Gorana Ivaniševića i Ivice Kostelića koji su po pet puta izabrani za sportaše godine. Nema više velikog natjecanja s kojeg Tin nema barem jednu medalju.

- Ne moram se uštipnuti da bih bio svjestan da mi se sve ovo događa, dovoljno se često razbijem na treningu da znam da je istina - našalio se Srbić.

Nakon olimpijskog srebra rekao je da mu je sljedeći cilj osvajanje europske krune i to je ostvario ove godine u Antalyji.

- Nisam računao da ću tako brzo ostvariti taj cilj. Posvetio sam to zlato predsjedniku HGS-a Mariju Možniku zbog svega što mu se događalo prošle godine, posvećujem mu i ovu nagradu.

image
Ranko Šuvar/Cropix

U kolekciji medalja nedostaje mu još samo olimpijsko zlato, primijetili su voditelji.

- Meni ne nedostaje, dobro mi je i ovako, ha-ha. Pokušat ću opušten i spreman dočekati Igre i ne najavljivati ništa jer u sportu, a pogotovo u gimnastici ne volim najave. Potrudit ću se da budem u top formi, pa što bude.

Najbolja hrvatska sportašica u 2023. godini je taekwondoašica Lena Stojković koja je lani drugi put postala svjetska prvakinja. Lena je dobila 165 glasova, ostavivši iza sebe judašicu Barbaru Matić. Nakon godina u kojima su dominirale naše atletske dive Blanka Vlašić i Sandra Perković, sve se više nameću djevojke iz borilačkih sportova, ovo im je treći trofej u posljednje četiri godine. I drugi za taekwondo, nakon što je 2021. naš trofej ponijela olimpijska pobjednica Matea Jelić.

- Ponosna sam na obranu svjetskog naslova i opet kažem, ne želim stati na tome. Drago mi je da sam ispunila obećanje nakon prvog naslova da ću dati sve od sebe za obranu - istaknula je Lena.

Čudesna Splićanka niže uspjeh za uspjehom, sa samo 22 godine već je dvostruka svjetska i europska prvakinja.

- Nema posebnog recepta, učili su me mome klubu Marjanu da mogu biti najbolja i nikad se nisam zadovoljavala manjim uspjesima. Ponosna sam na svoje medalje i sretna i blagoslovljena što mogu trenirati u Marjanu koji je centar svijeta za taekwondo.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Nogometna reprezentacija drugu je godinu zaredom i ukupno sedmi put momčad godine. Lani im je naslov donijela bronca sa Svjetskog prvenstva u Katru, a sada srebro iz europske Lige nacija. Vatreni su dobili 132 glasa, a nisu daleko ostali veslači Martin i Valent Sinković s “okruglih” 100 glasova. Na Prisavlju su reprezentaciju predstavljali predsjednik HNS-a Marijan Kustić te igrači Nediljko Labrović i Marco Pašalić.

- Riječ “obitelj” nas najbolje opisuje. Nakon prvog dana koji sam proveo u reprezentaciji, shvatio sam da je to stvarno obitelj. Fenomenalno sam prihvaćen i zato sam i mogao pokazati sve što znam na terenu - rekao je Pašalić koji se nedavno priključio Vatrenima.

Nogometaše u ljeto ove godine čeka Europsko prvenstvo u Njemačkoj, a navala na ulaznice je ogromna.

- Rekli su nam da smo treća ili četvrta zemlja po broju zahtjeva za ulaznice. Vjerujem da će se ljudi na sve načine snaći za karte, a mi ćemo sve što dobijemo distribuirati navijačima - najavio je Kustić.

U konkurenciji ženskih ekipa godine vodila se najneizvjesnija bitka, a trofej je na kraju pripao reprezentaciji u karateu koja je dobila 89 glasova, 13 više od kuglačke vrste. Za karatistice, koje su nas lani razveselile s dvije velike ekipne medalje, europskim srebrom i svjetskom broncom, ovo je treći trofej SN. Na pozornicu su se u nedjelju ponosno popele Lucija Lesjak, Sadea Bećirović, Lea Vukoja i Nikolina Golomboš.

- Mlada smo ekipa koja u kontinuitetu pokazuje koliko vrijedi, a ova nagrada je samo još jedna potvrda. Nadam se da nije i posljednja i da su pred nama novi uspjesi - poručila je u ime ekipe Sadea Bećirović.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 20:14