StoryEditorOCM
Ostalomediji bruje

Skandal u Formuli 1: Prvi čovjek ‘namještao‘ rezultate i planirao sabotaže

Piše Ivan Jelkić/SN
5. ožujka 2024. - 23:43

Za razliku od zbivanja na stazi, gdje Max Verstappen sve besprijekorno kontrolira, izvan trkališta Formula 1 zašla je u izrazito nemirne vode, pa iz dana u dan izbijaju afere ili prethodne dobivaju nastavke.

Nove polemike izazvao je ni manje ni više nego prvi čovjek Međunarodne automobilističke federacije (FIA), a pod čijom je ingerencijom i F1, Mohammed Ben Sulayem.

U razmaku manjem od 24 sata na leđau su mu natovarene dvije ozbiljne optužbe koje bi ga mogle diskreditirati kao čelnika jedne od najbogatijih svjetskih sportskih federacija.

Za početak, "zviždač" je određenim medijima otkrio kako je predsjednik FIA-e osobno intervenirao tijekom lanjske utrke u Saudijskoj Arabiji, odnosno utjecao da se Fernandu Alonsu ukine kazna od 10 sekundi koju je dobio tijekom utrke.

Španjolski vozač dobio je kaznu jer su mehaničari, dok je bio u boksu, dodirnuli njegov bolid dizalicom, a nisu smjeli jer je u tom trenutku odrađivao prethodnu kaznu. Međutim, Ben Sulayem je svojim kanalima tražio da se ta druga Alonsova kazna poništi, što je na kraju i učinjeno, a Španjolac je zahvaljujući tome zadržao treće mjesto, koje bi inače izgubio., pišu Sportske novosti.

Koji je konkretan povod da se prvi čovjek FIA-e involvira u ovu ne pretjerano bitnu situaciju a time utječe na rezultate utrke, nije naznačen, ali može se samo nagađati o raznoraznim interesima pa do mogućih povezanosti s momčadskim sponzorima...

Drugo otkriće "zviždača" jest da je Ben Sulayem pokušao onemogućiti održavanje utrke u Las Vegasu prošle godine. Navodno je na sve načine tražio načine kako spriječiti licenciranje trkališta u američkom gradu, odnosno da je zahtijevao od svojih podređenih da bez obzira na stvarno stanje na stazi, da nađu, pa ako treba da i izmisle neke nedostatke trkališta kako ne bi prošlo inspekciju.

Na kraju mu plan sa sabotažom nije uspio jer se utrka održala, makar se već na treningu na stazi pojavio problem sa šahtom koji je pokrivao okno na cesti.

Ni ovdje nije otkriveno zašto bi Ben Sulayem išao u ovakve ekshibicije i pokušao onemogućiti jednu od najiščekivanijih utrka sezone, budući da se Las Vegas vratio u F1 kalendar nakon 40 godina. No, u pozadini postoji priča kako je Las Vegas bio poluga da čelnik FIA-e izvuče još više novca od menadžmenta F1, odnosno vlasnika marketinških prava, američke tvrtke Liberty Media. Liberty Media inače plaća FIA-i 40 milijuna dolara godišnje za obavljanje zakonodavnih dužnosti u Formuli 1.

Mohammed Ben Sulayem (62), inače iz U.A.E., na mjesto predsjednika FIA-e stigao je u prosincu 2021., naslijedivši Jeana Todta. Ali, otad ga prati podosta kontroverzi (mizogini komentari, difamacija čelnika Mercedesa Tota Wolffa i njegove supruge...)

Uključio se, pak, protekli tjedan i u "vrući" slučaj oko šefa Red Bulla Christiana Hornera, koji je pod silnim kritikama radi navodnog neprimjerenog ponašanja prema jednoj od svojih suradnica. Navodno je tražio od Maxa Verstappena da javno podrži svog šefa, nakon što je nizozemski vozač ranije to već vješto izbjegavao učiniti diplomatskim odgovorima na novinarska pitanja.

Inače, novi intrigantni detalj oko slučaja Horner, jest taj da je Maxov otac, Jos Verstappen, javno podigao glas protiv šefa svoga sina i traži njegovu smjenu - "inače će se momčad raspasti, a moj sin otići u Mercedes" - zato što je Horner svoje nedolično ponašanje upražnjavao s, navodno, Josovom aktualnom ljubavnom partnericom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:11