StoryEditor
Košarkapod balonom

Turski bedem nije izdržao nalete Hrvata: Bilan i Šakić primaknuli reprezentaciju na korak od nastupa na europskom prvenstvu

27. studenog 2020. - 19:33
Srđan Vrančić/Cropix

Hrvatska je u Istanbulu,  u "balonu",  napravila veliki posao, pobijedili su Tursku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2022., čini se osigurali mjesto među 24 najbolje reprezentacije na EP-u, ukoliko se ne dogode neki čudni krugovi. Ali u nedjelju imamo Švedsku pa bi priča time trebala biti zaključena što se tiče odlaska. Ključnim se pokazao učinak izvrsnog Mira Bilana (12 skokova), te Željka Šakića, obojica su bili najbolji kad je trebalo, posebice u zadnjoj četvrtini u kojoj su Turci nakratko zaprijetili.

Inače, izvrsno otvaranje koje je našima priredio Željko Šakić, najprije realiziran šut za dva potom i tri poena,  kojeg je nedugo zatim odlično pratio Miro Bilan uz kojeg moramo pridodati čvrstu igru u obrani.  Turci su teško dolazili uopće u prigodu za realizaciju, nisu imali vremena pogledati prema obruču. Onda ih je  u nekoliko navrata  još kaznio Roko Rogić, da bi u završnici prve četvrtine najprije  Filip Krušlin, te Rogić ubacili svatko po jednu "tricu"!  Mizernih sedam poena Turske jasno kazuje o našoj obranoj i njihovom jalovom napadu.

Krenula je opet Hrvatska, Krušlin je zabio za tri poena, pridodao se na isti način i Roko Prkačin, dok je negdje u sredini Berkan Durmuz konačno  pogodio "tricu".  Ali je ubrzo stigao jednako takav odgovor Ivana Ramljaka, a Turcima se zamaglilo pred očima kad im je Bilan stavio dva slobodna bacanja i Hrvatskoj donio golemo vodstvo 40:15! Došla je nekako Turska do serije "trica", dvije je ubacio Melih  Mahmutoglu, jednu Bugrahan Tuncer, međutim , nikao nisu mogli zaustaviti Bilana koji nas je s pet poena održao na plus 21, prije ulaska u treću četvrtinu.

Nažalost, nismo istom čvrstinom ušli u novu dionicu, Turska je povukla snažnije nego ranije, otvorio nas je Shane Larkin, pa s tri poena  Goksenin Koksal, uglavnom imali su seriju 9:0. Našima je , ne  računajući dva uspješna  slobodna bacanja Bilana , obruč bio pretijesan sve do "trice" Krušlina.

Uglavnom dobro su nam "skinuli" razliku spustili su se na minus 14 uoči zadnjih deset minuta. Nastavili su istom stilu, Mahmutoglu nas je kaznio "tricom" Sengun je odgovarao na ubačaje Bilana. I onda nas je Šakić  na trenutak umirio, ubacio je za tri poena u trenucima ozbiljne prijetnje da se Turci spuste ispod deset. Opet je Hrvatsku držao Bilan, dok je Pavle Marčinković nastavio s dobrom obranom koju je iskazivao u ranije ukazanim minutama.

Ali nikako nije išlo kapetana  Ukića, koji nikako nije mogao  namjestiti  ruku. Ugurlu je pak pogodio za dva poena i nakon dugo, dugo vremena Tursku odveo do minus devet, međutim, Šakić je nas je ponovno vratio na plus 11. Do kraja je ostalo nepune dvije minute, Larkin je zabio "tricu" koja nije previše pomogla Turskoj, jer je na isti način uzvratio Šakić, jer nam je na 1.20 minutu do kraja donio velikih 13 viška. Ne smije se preskočiti ni dva slobodna Bilana nekoliko sekunda ranije, nakon Sanlijeve nesportske pogreške .... Turci su se morali pomiriti porazom. Njihovi bedemi nisu izdržali nalet Hrvatske!

Semafor

Hrvatska – Turska 79:62

ISTANBUL - Dvorana:  Sinan Erdem Arena.  Bez gledatelja. Kvalifikacije za EP u košarci 2022. Hrvatska – Turska 79:62 (24:7, 21:17, 12:19, 22:19)

Suci:Tomas Jasevicius ( Litva), Fernando Calatrava ( Španjolska) i Alexandre Deman ( Francuska).

HRVATSKA: Krušlin (9), Prkačin (6), Ukić, Marčinković, Vranković , Bilan (30), Drežnjak , Ramljak (3), Mavra , Rogić(12), Šakić (17), Marić (2).

TURSKA: Larkin (12), Birsen (6), Hazer, Balbay, Mahmutoglu (14),  Arar, Ugurlu (7), Tuncer (3), Sanli (2), Sengun  (9),  Durmaz (5), Koksal (4).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 11:34