StoryEditorOCM
KošarkaVeliki gospodin

Partizanovci skoro napravili ono što je Hrvatska učinila pred ‘Oluju‘, jedan čovjek spriječio da se Srbija ‘zapali‘

Piše Frane Vulas
18. veljače 2024. - 12:36

Nakon poraza u finalu kupa Srbije od najvećeg rivala Crvene zvezde MeridianBet, košarkaši Partizan Mozzart Beta skoro su napravili skandal. U dramatičnom finalu nacionalnog kupa koji nosi naziv Kup Radivoja Koraća odigranom u Nišu, igrači Partizana poslije poraza 79:85 nisu htjeli primiti srebrne medalje na parketu.

‘Crno-bijeli‘ su htjeli otići s terena i prije ceremonije dodjele medalja. Međutim, zaustavio ih je trener Partizana Željko Obradović. Čovjek koji je kao trener čak devet puta bio klupski prvak Europe nije im dao da odu u svlačionicu, nagovorio ih je na ostanak na parketu, da sve prođe bez skandala. Da je do odlaska došlo, nema nikakve sumnje da bi to dodatno ‘potpalilo‘ odnose među klubovima i njihovim navijačkim skupinama koje se blago rečeno ‘ne mirišu‘.

Nešto slično pamtimo iz davne 1995. godine. U finalu Europskog prvenstva u Ateni u srpnju tadašnja Jugoslavija slavila je protiv Litve pri čemu su Arvidas Sabonis i društvo bili ogorčeni suđenjem. Bronca je pripala Hrvatskoj koja je u susretu za treće mjesto svladala domaćina Grčku. Prethodno je Hrvatsku u polufinalu svladala Litva. To je zadnja medalja koju je Hrvatska osvojila na velikim natjecanjima.

Na ceremoniji dodjele medalja, kada je došao red da se reprezentacija Jugoslavije popne na pobjedničko postolje, sa istog su sišli reprezentativci Hrvatske. To je bilo vrijeme Domovinskog rata, brutalnog napada srpskih snaga koje su se još uvijek sakrivale iza imena Jugoslavije i u tom kontekstu treba promatrati i taj čin, kao reakciju na agresiju i sve zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ranije Sloveniji... A da se dobije jasnija slika tog vremena, u kolovozu te godine, malo više od mjesec dana kasnije, uslijedila je oslobodilačka akcija ‘Oluja‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:21