StoryEditorOCM
Košarkaiznad obruča

Dubai ulazi u regionalnu ABA ligu: imaju ambiciozne planove, a evo koliko su platili za svoje mjesto

Piše Sport SD
20. ožujka 2024. - 21:04

Iako formalno još ne postoje, Dubai će uskoro postati član regionalne košarkaške ABA lige. Čak devet od 11 vlasnika ABA lige glasovalo je prijem novog člana, Partizan je ostao suzdržan, a predstavnici Budućnosti nisu došli na sjednicu.

Usuglašeno je da će Dubai biti u ABA ligi na tri godine i on bi trebao svake godine dati dva i pol milijuna eura, od čega bi 1,7 milijuna eura išlo na ligu koja bi kasnije to mogla raspodijeliti na klubove vlasnike, a ostatak novca bi se iskoristio za troškove smještaja i puta u Dubai, koji naravno nije jeftin - objasnio je Tvrtko Puljić, novinar Sportskih novosti.

Ruku za podignuli su i hrvatski klubovi Zadar i Cibona, piše gol.hr

"Mi snažno podržavamo taj potez, izlazak na takva tržišta, bogatija tržišta znači puno moguće ostvarenih prihoda na razne načine i bolju stratešku pozicioniranost. Tu govorimo potencijalno i o TV pravima, govorimo o sponzorima, većoj atraktivnosti, jer ako ostanemo zatvoreni u maloj zemlji, onda bit će malo i financiranje", kazao je direktor Cibone Tomislav Šerić.

"Mi kao košarkaški klub Split podržavamo ulazak Dubaija u ligu jer smatramo da će to donijet neki dodatni prihod i da bi sve članice ABA lige i klubovi koji se natječu trebali imat korist od toga i neku novu vrijednost. Nama bi to bilo od velikog značaj zbog povećanja prihoda i zbog načina i zakon koji su u Europskoj Uniji koji su u nekim drugim klubovima, tako da mi smo tu u nekom indiferentnom položaju u odnosu na konkurenciju u ABA ligi - kazao je Dejan Žaja, direktor Splita.

Dubai je klub koji još formalno ne postoji, nema ni igrače ni trenera, ali to će već do početka iduće sezone s lakoćom riješiti bogati ugovori. Ono što ovaj klub u osnutku ima to je jasan cilj – doći što prije do Eurolige preko ABA lige. Prema napisima španjolskih medija, Dubai je već pristao, jednom kad je izbori preko ABA lige, svoj ulazak u Euroligu platiti 5 milijuna eura svakom od tamošnjih klubova vlasnika, a njih je 13. U prijevodu to vam je 65 milijuna eura za ulaznicu među europsku elitu.

Kome sve ovo najviše pogoduje, hoće li se liga nakon proširenja dogodine ponovno reducirati i što bi to moglo značiti za hrvatski trojac u ABA ligi, tek ćemo vidjeti. A za par godina mogli bi dobiti košarkaškog prvaka Europe – iz Dubaija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:43