StoryEditorOCM
HajdukSvjetlo u mraku

Ja sam ti jedini dug! Hajduk je u začaranom krugu, ali je na dobrom putu da konačno iz njega izađe i malo ‘prodiše‘

Piše Frane Vulas
22. prosinca 2023. - 22:16

Hajduk bi prema projekcijama 2023. godinu trebao završiti s 12,47 milijuna eura minusa, što nije malo, dapače. Ali ipak ovog puta ne bi trebalo biti (pre)velikih razloga za dramu. Hajduk se u debelom minusu prije svega našao zbog nemogućnosti knjiženja transfera Luke Vuškovića u Tottenham u 2023. godini, rekordnog izlaznog transfera ‘bijelih‘. Tek kada igrač napuni 18 godina i službeno bude mogao igrati za Tottenham, 2025. godine, taj će se navodno 11 milijuna eura težak transfer moći ‘provući‘ kroz poslovne knjige ‘bijelih‘. No, to ne utječe na Hajdukov ‘cash flow‘. Kako je član Uprave Ivan Matana plastično i pojasnio.

- Da smo proknjižili taj transfer, završili bismo vjerojatno godinu s pozitivnim rezultatom.

Predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić otišao je korak dalje.

- Mogli smo ići i drugim putem, prodati još jednog-dva igrača pa biti u plusu. To bi bilo dobro za nas, ali ne i za klub – rekao je prvi čovjek kluba.

Još širu sliku sagledao je predsjednik NO-a kluba Aljoša Pavelin.

- NO u ovom trenutku smatra da je klub financijski stabilan i da dobro radi... Mi smo u začaranom krugu, uvijek trebaju veća ulaganja da bi bio bolji na terenu. Dopustili smo ove godine nešto veći financijski rizik, jer smo svjesni da se ove sezone titula mora osvojiti. Jedini način da financije kontinuirano održavamo je da kontinuiramo igramo recimo Europsku ligu – između ostalog rekao je Pavelin.

Upravo u tome je i poanta. Želiš biti prvak, lakše izboriti grupnu fazu europskih kupova i tako zaraditi novac za funkcioniranje kluba da željenoj razini? To je najlakše kao prvak, jer imaš tri prilike za ulazak u skupine, Lige prvaka, Europske ili Konferencijske lige, ovisno o uspješnosti u kvalifikacijama. Ali da bi to napravio, potencijalno zaradio, moraš nešto i uložiti u momčad. Više nego dosad. Jedno vuče drugo. To je taj začarani krug.

Naravno, moraju se uvijek neke stvari i poklopiti. Ako ne budeš prvak i(li) ne uđeš u skupinu nekog od europskih kupova, onda nastane potencijalni problem. Kojeg je, ne zaboravimo, Hajduk već imao s ranim europskim eliminacijama posljednjih godina (Gzire, Toboli, do PAOK-a). Pa je svejedno financijski ovih godina više-manje uspješno brodio, gradio momčad. Sada ga u minus gura praktično samo (ne)knjiženje Vuškovićeva transfera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:22