StoryEditor
Hajdukderbi boraje

Da vam je netko rekao da će Šibenik imati kolumbijske vlasnike, a Hajduk sportskog direktora iz Litve i trenera Talijana, poslali bi ga taksijem doma

22. siječnja 2021. - 14:28
Vojko Bašić/Cropix

Nogometna globalizacija nije mimoišla ni Dalmaciju. Najbolji pokazatelj da je i naš nogometni svijet sve više dio globalnog nogometnog sela je dalmatinski susjedski derbi Šibenika i Hajduka, prvi prvoligaški koji se igra na Šubićevcu nakon više od devet godina, još od studenoga 2011. godine. Da vam je prije samo 10-15 godina, ono kad su još radili kafići, netko rekao kako će u taj „derbi Boraje” jedan klub ući sa kolumbijsko-jordanskim vlasnicima, a drugi sa sportskim direktorom iz Litve i trenerom Talijanom vjerojatno bi mu toplo preporučili da ode taksijem doma.

Naravno, uz još more igrača koji su u potrazi za afirmacijom na obje strane pristigli gotovo sa svih strana svijeta, od Brazila i Kolumbije, do Libanona, Turske i Australije.

Nogometni svijet se smanjuje sve više i više. HNL samo prati trendove. Hajduk se tu već neko vrijeme (neuspješno) traži. Rekli bismo čak traži i svoj izgubljeni identitet jer ovisno o tome koja je garnitura bila na čelu kluba više ili manje kod svih proklamirani ciljevi (većina igrača iz vlastite Akademije plus ekstra kvalitetna pojačanja sa strane) nisu uvijek bili u skladu s povučenim potezima i financijskim mogućnostima. S druge strane Šibenik od povratka u prvoligaško društvo hvata izgubljeni korak, što baš i nije lako ni bogatijima i većima kada se te granice (zemljopisne, dobne, financijske...) stalno sve više pomiču.

No, uvijek će temelj naših klubova ostati vlastiti omladinski pogoni, inače ne bi sve skupa imalo baš nikakvog smisla. Makar nije uopće ni najmanje bitno odakle je tko, već isključivo kako igra, radi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 13:15