StoryEditor
Domaći nogometu izgradnji

Izbornik Dalić je kroz sito od Mundijala do dana isprobao 43 igrača: no ni to nije sve, stižu još četvorica mladih ‘lavova‘

Piše Tomislav Juranović/JL
17. listopada 2020. - 09:35
Srđan Vrančić/Cropix

Izračunali su da je Zlatko Dalić kroz sito od Mundijala do danas provukao 43 igrača, neki su, jasno, otpali, poneki još čekaju svoju šansu, no upravo je ovaj listopadski miniciklus odlično poslužio kao izborničko rešeto. A vrijeme za sve aplikante curi, uoči početka kvalifikacija za SP u Kataru, ostalo je još samo jedno okupljanje. Na koje možda netko od aktualnog kadra neće ni stići... prenose Sportske novosti

S nestrpljenjem će već kroz desetak dana mnogi provjeravati svoje sandučiće, jer imat će možda dvije utakmice da izbornika uvjere kako im je mjesto na popisu za novi trio-paket, u kojem će Hrvatska 11. studenoga igrati prijateljsku utakmicu s Turskom u Istanbulu, a onda i razriješiti pitanje ostanka u elitnom krugu Lige nacija, utakmicama u Švedskoj (14. studenoga) te u Splitu kontra Portugala (17. studenoga).

Švicarska, Švedska i Francuska prilično su iskristalizirale pojedine dubioze, kao i kadar, u kojem je trenutačno, po našoj procjeni, sigurno 18-19 mjesta, dok će za preostale pozicije krenuti nesvakidašnja borba.

- Koristim ove utakmice kako bih isprobao sve i potom kvalifikacije za SP, kao i Euro dočekao miran - ponavlja Zlatko Dalić, koji je nakon Francuske jasno istaknuo natpis "under construction".

Sada je ušao u završni "garnirung" uoči kvalifikacija a posebice Eura, na koje u ovome času cilja (barem) 30 igrača. A konačni popis može brojati najviše 23 imena. U odnosu na Mundijal, izvjesno je da Euro neće vidjeti možda i deset igrača (Subašić, Ćorluka, Strinić, Pivarić, Rakitić, N. Kalinić, Mandžukić, a upitni su Bradarić, Pjaca, L. Kalinić, pa i ozlijeđeni Vrsaljko).

Posljednja dva miniciklusa, s naglaskom na posljednji, doveli su audiciju u posljednju fazu. Spoznali smo pritom neke stvari...

S obzirom na to da ne treba sumnjati u status Livakovića, Lovrena, Barišića, Modrića, Brozovića, Kovačića, Perišića..., pojedini su se momci izborili za status najvećih dobitnika ove posljednje tri utakmice.

Jedan od njih definitivno je Filip Uremović, koji je od Francuske u Parizu do danas ulio mnogo više povjerenja od Jedvaja i definitivno je trenutačno prvi izbor na mjestu desnog bočnog, u odsustvu Šime Vrsaljka, s time da Jedvajeve akcije rapidno padaju. Ostao je u Bayeru, gdje nije starter, i ako u finiši mercata ne nađe rješenje po pitanju minutaže, lako je moguće da ga Dalić zaobiđe za sljedeću akciju, pogotovo jer na vrata reprezentacije kucaju Marin Pongračić iz Wolfsburga, koji bi možda već i bio ovdje da nije obolio od mononukleoze, a i u mladoj reprezentaciji stasa Boško Šutalo, koji baš poput Uremovića može pokriti poziciju stopera, ali i desnog beka, no njega će Dalić definitivno ostaviti Bišćanu do kraja ciklusa i željenog Eura U21.

U odnosu na prijašnje cikluse, svoje je akcije dramatično popravio Duje Ćaleta-Car, koji se pri vidljivom padu Domagoja Vide nameće kao starter uz Lovrena, dok je Melnjak u utakmici i pol pokazao da ima mjesta, a Domagoj Bradarić je u niti tri potpune utakmice pokazao da korača koracima od sedam milja i do Eura bi mogao "zapucati" na Barišićevo mjesto lijevog beka.

Iako nisu novaci, dobitnici su definitivno i Nikola Vlašić te Josip Brekalo, koji su dokazali da se bez njih možda čak i ne može kreirati prvih 11. Uz Brekala se nije osjetio izostanak Rebića, a Vlašić, po nama, već spada u skupinu udarne momčadi.

Ako je Tin Jedvaj glavni gubitnik ovog miniciklusa, kao i Vida, koji je ispao iz forme, pa time kompromitirao svoje mjesto startera, mnogo će toga morati pokazati i Milan Badelj, koji je očito bez ritma i u Genoi će morati doći na svoje najbolje razine, jer na tu poziciju aplicira i nadolazeći Toma Bašić, pa i Nikola Moro, koje bi se moralo isprobati, a ujedno i Marko Rog, koji pluta između pretpoziva i poziva, no na svojoj poziciji ima prejaku konkurenciju (Modrić, Kovačić, Pašalić, Vlašić...).

Konačno, valja vidjeti i što će budućnost donijeti Čolaku, koji je ostao "suhe" minutaže, ali i pokeru nedorečenih: Kramarić zbog ozljede opet nije isproban na "svojoj" poziciji, Petković još nije "kvalifikacijski" Petković, može li Budimir u Osasuni održati nivo poziva, a ujedno je i Pašalić u posljednjim utakmicama opet šetan po pozicijama, dok je u jednom dvoboju gdje je bio "svoj", protiv Švicarske bio odličan. Njega još uvijek treba definirati, jer vrijednost apsolutno ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. studeni 2020 19:03