StoryEditorOCM
Domaći nogometFinale u Kairu

‘Faraoni‘ nisu samo Salah, vode ih braća blizanci, a Hrvatska će igrati u posebno izgrađenom novom glavnom gradu

26. ožujka 2024. - 12:21

U finalu međunarodnog prijateljskog turnira ACUD kupa (Egypt Capital Cupa) u Kairu Hrvatska će igrati protiv domaćina Egipta. Utakmica se igra u utorak u 21 sat po hrvatskom vremenu (22 po lokalnom), a televizijski prijenos je na Novoj TV.

U polufinalu odigranom u subotu je Hrvatska svladala Tunis boljim izvođenjem jedanaesteraca na stadionu Cairo International, nakon što poslije 90 minuta nije bilo pogodaka (0:0, pa 5:4 s 11m). Junak prolaska u finale bio je vratar ciparskog Pafosa Ivica Ivušić s tri obrane u raspucavanju s bijele točke. Dan ranije je domaćin Egipat na novom Misr stadion bio bolji od Novog Zelanda 1:0 pogotkom napadača Nantesa Mostafe Mohameda s bijele točke u 29. minuti. Dakle, u dosadašnjem dijelu turnira pogoci su padali samo s 11 metara! U utorak navečer će domaćin s Hrvatskom odlučivati o pobjedniku turnira, dok će Tunis i Novi Zeland istovremeno na stadionu Cairo International igrati za treće mjesto.

Za razliku od sablasno praznog stadiona koji je dočekao Hrvatsku u ogledu s Tunisom, na kojem je bila tek pokoja tisuća navijača (4.300), potpuno drugačija atmosfera očekuje se za finale s domaćinom. Bit će to tek drugi susret koji će se igrati na novom Misr stadionu kapaciteta čak 93.940 gledatelja, otvorenom polufinalnim susretom s Novim Zelandom kojem je prisustvovalo 30.200 gledatelja. Hrvatska je sigurno veći mamac navijačima kao osvajač dvije medalje s posljednja dva svjetska prvenstva. Uostalom, skandirali su Luki Modriću navijači na prvom susretu. Bude li pun stadion, bit će to možda i najveći posjet ikada na nekoj utakmici reprezentacije Hrvatske.

No Salah, no party

Doduše, u redovima domaćina nema najveće zvijezde ne samo egipatskog nego i afričkog nogometa, jednog od najboljih napadača svijeta Mohameda Salaha. Napadač Liverpoola i kapetan reprezentacije Egipta zbog problema s ozljedom preskočio je ovaj pripremni turnir. Navijače sigurno manje zanima reprezentacija Egipta bez Salaha, ali i bez njega ‘faraoni‘ imaju vrlo moćan sastav. U nedjelju je doduše i kapetan Ahmed Hegazy iz obiteljskih razloga hitno napustio kamp reprezentacije i otišao u Saudijsku Arabiju, igrač je Al Itihada.

Intrigantno je kako Egipat vode braća blizanci, kako bi Gibonni vjerojatno otpjevao rođeni jedan malo prije, drugi kasnije. Hossam Hassan (57) je izbornik reprezentacije, a njegov braco Ibrahim Hassan direktor reprezentacije. Zanimljivo je kako su i tijekom igračkih karijera često imali zajednički put. Navijačima Hajduka i Dinama posebno će biti zanimljivo da su u svojim igračkim danima braća blizanci Hossam (napadač) i Ibrahim (desni bek) zajedno igrali za – PAOK. Grčki klub je ove sezone iz Europe izbacio i ‘bijele‘ i ‘modre‘.

image

Luka Modrić

Ante Čizmić/Cropix

Novi Misr stadion nalazi se u NAC-u, (New Administrative Capital), novom dijelu Kaira čija je izgradnja započeta 2015. godine i zamišljen je kao novi glavni grad. Nevjerojatan je to projekt u kojem bi u konačnici niknuo cijeli jedan novi grad s cca 18 bolnica, 1250 džamija i crkava, zabavnim parkom veličine četiri Disneylanda... Uglavnom, izazovan projekt koji nam se čini s hrvatskog gledišta kao SF veličinom, financijski... Međutim, ne zaboravimo kako Kairo ima desetak milijuna stanovnika, a šire gradsko područje 22 milijuna.

- Želimo trofej u Kairu – rekao je izbornik Zlatko Dalić nakon polufinala s Tunisom.

- Želimo taj trofej kad smo već ovdje. Opet ćemo skupiti snage i dati šansu nekim drugim igračima. Cilj je bio da se ovdje podružimo, da odradimo ovo bez ozljeda i da svi koji su tu dobiju priliku - naglasio je Dalić.

Promjene u sastavu

Za ovaj je susret Dalić dakle najavio promjene u sastavu, da će dati šansu nekim drugim igračima. Stoga se očekuje da će u odnosu na polufinale sastav biti poprilično izmiješan. Dobit će šansu mnogi igrači koji nisu bili starteri u ogledu s Tunisom, pa i oni koji tada nisu ni dobili minutažu. A opet, ne može se u borbu za trofej ući s potpuno ‘rezervnim‘ sastavom. Teško je predvidjeti početni sastav Hrvatske, ali očekuje se da će Dalić kombinirati iskusne i svježe snage. Za očekivati je da u kadru neće biti stopera Martina Erlića koji je u polufinalu osjetio mišić. Zasad se čini kako nije u pitanju teža ozljeda, ali nema potrebe riskirati. Razlog za ubacivanje svježih snage je uz isprobavanje igrača i izbjegavanje ozljeda definitivno i to što su Egipćani imali i dan odmora više. Očekivani sastav Hrvatske: Labrović – Stanišić, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Brozović, Majer, Vlašić – Marco Pašalić, Pjaca, Petković.

image

Nikola Vlašić

Ante Čizmić/Cropix

Daleko je Hrvatska u polufinalu s Tunisom bila od onoga kako bi trebala i željela izgledati. Pogotovo je ispod nivoa bilo prvo poluvrijeme kada nismo stvorili ozbiljnijih prilika, kada je nedostajalo kreacije, tempa... U nastavku je to sve ipak bilo nešto bolje, ali ne dovoljno, ne na nivou treće reprezentacije svijeta. Ukupno Hrvatska u Kairu nije nikog oduševila. Za osvajanje turnira protiv domaćina u vjerojatno vrućoj atmosferi trebat će pokazati mnogo više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:00