StoryEditorOCM
Splitchefica katarina

Završila Gastronomiju u Splitu, a čuveni gastrovodič proglasio je mladim talentom: ‘Brzo mi dosadi pripremati isto jelo‘

Piše Lucija Vujnović
29. studenog 2023. - 16:18

Odabir fakulteta je jedna od najvažnijih odluka u životima ljudi. Splitsko veleučilište Aspira, globalno priznato učilište, studentima osigurava sva potrebna znanja, vještine i priprema ih za sudjelovanje na poslovnom tržištu 21. stoljeća.

Najbolji dokazi su postignuća koja ostvare alumni ove škole, a jedna od njih je i Katarina Vrenc, bivša Aspirina studentica, a danas chefica popularnog zagrebačkog restorana "Sopal". 

Katarina je na najbolji mogući način iskoristila studijski smjer Gastronomija, a to je prepoznao i čuveni gastronomski vodič "Gault & Millau Croatia" te joj dodjelio nagradu za mladog talenta godine. 

– Lijepo je kada netko prepozna tvoj rad i trud. Nagrada je zasigurno vjetar u leđa i znak da si na pravom putu. Ne znam kako se biraju pobjednici, no vjerujem da Gault & Millaua, odlaskom u restorane i na temelju vlastitog iskustva, donosi odluke o nagrađenim restoranima i chefovima – poručuje.

image

Katarina Vrenc

Privatna Snimka/

Gault & Millau, gastronomski turistički vodič, označava sve kvalitetne restorane koji se nalaze na turističkim rutama i prodavan je diljem Europe i svijeta. Za razliku od Michelina, Gault & Millau ne gleda samo one fine dining restorane. Fokusirani su na osobnost restorana, personalizirani pristup gostu, ljubaznost osoblja, "dušu" ugostiteljskog objekta i osoblja, inovativnost ponude, mogućnosti plaćanja, dvorište, uređenje...

Sve te kvalitete su prepoznali u restoranu "Sopal" koji vodi ova 31-godišnja kuharica.  

image

Katarina Vrenc

Privatna Snimka/

– Kuhanjem se bavim već sedam godina. Volim kuhati i teško mi je navesti što mi je najdraže. Moram priznati da mi brzo dosadi svakodnevno pripremati isto jelo, pa baš iz tog razloga često mijenjam meni u restoranu – kaže Katarina. 

Rođena je u Rijeci, sada živi i radi u Zagrebu, a studij gastronomije završila je u splitskoj Aspiri. 

– Završila sam studij gastronomije jer mi se u to vrijeme to činilo kao logičan nastavak školovanja s obzirom na karijeru koju sam izabrala, a nisam kuhar po struci. Smatram da je fakultetsko obrazovanje dobrodošlo za svaku vodeću poziciju, pa tako i onu chefa kuhinje. Obrazovanje i učenje smatram jako važnim za našu industriju. I ja još uvijek učim i radujem se svakom novom saznanju – skromno kaže Katarina. 

Restoran "Sopal" u kojem trenutno radi kao chefica, prvi je fun dining wine bar i restoran u Zagrebu. Riječ je, kaže Katarina, o "funky" restoranu u koji ljudi dolaze u opuštenoj i zabavnoj atmosferi uživati u hranu, vinu i druženju za stolom. 

– Poslužujemo samo prirodna vina i trudimo se kuhati sezonski i zabavno. Nazvala bih naš pristup "nemarnom elegancijom" jer je fokus uvijek na kvaliteti namirnica i izvedbe, a sam pristup serviranja i prezentacije hrane je nepretenciozan i ležeran.

Naša kuhinja je otvorena, pa gosti imaju priliku vidjeti sve što radimo prije negoli im tanjur stigne za stol. U "Sopalu" je uvijek šušur, glazba je glasna i već s vrata možete osjetiti mirise iz kuhinje. Konceptualno je menu zamišljen kao "sharing menu", pa tako gosti mogu isprobati više sljedova hrane i dijeliti sve za stolom kao kod kuće.

Odrasla sam na način da se uvijek puno pažnje davalo bivanju za stolom i mišljenja sam da se baš oko stola okupljamo, donosimo odluke, uživamo u procesu druženja, pa kuhati za nekog, bilo doma ili u restoranu, vidim kao najintimniji i najiskreniji izričaj sebe, što jesi, odakle dolaziš i kakvu poruku šalješ onima koji sjede za stolom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:37