StoryEditorOCM
Splitin dubio pro reo

Zaradio prijavu zbog glisiranja, a splitski sud ga oslobodio optužbe. Razlog? Pa spasio ga policajac koji je svjedočio!

Piše T. Ga.
4. rujna 2023. - 08:49

Okrivljenik protiv kojeg je Postaja pomorske policije Split podnijela obvezni prekršajni nalog da je glisirao na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, oslobođen je optužbe na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu nakon što je negirao počinjenje prekršaja i nakon što se policajac koji je pozvan kao svjedok nije mogao sjetiti tog događaja od kojeg su prošle dvije godine!

Prema podacima koje je sud naveo u oslobađajućoj presudi, okrivljenik je umirovljenik star 51 godinu, slabijeg imovinskog stanja. Na sudu je ispričao:

- Upravljao sam gliserom manjim od pet metara. Sa mnom je bilo četvero stranih državljana. Ali nije istina da sam glisirao na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. Usporio sam brzinu kad sam krenuo duž sjeverozapadne strane Šolte put Stomorske jer je iz suprotnog pravca, više put otvorenog mora od moje pozicije, plovio katamaran s razvijenim jedrima.

Nisam bio siguran mogu li ga zaobići na toj poziciji i s malim brodićem, pa sam stao i sačekao da prođe. Kada je katamaran prošao, krenuo sam put otvorenog mora i ubrzao vožnju kako ne bih pomeo putanju drugog katamarana koji je išao put mene.

Sud navodi da je u tom žurnom postupku kao svjedoka ispitao policijskog službenika, djelatnika Postaje prometne policije Split, koji je izjavio da se, s obzirom na protok vremena, ne može sjetiti događaja.

- Nakon provedenog postupka sud smatra da nije dokazano da je okrivljenik počinio prekršaj. Naime, s obzirom na to da okrivljenik negira počinjenje prekršaja koji mu se stavlja na teret, a policijski službenik kao svjedok se nije mogao sjetiti događaja, nedovoljno je utvrđeno da je okrivljenik počinio prekršaj. Stoga je ovaj sud, postupajući po načelu "in dubio pro reo" okrivljenika oslobodio od optužbe, a troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava ovog suda – stoji u presudi.

image
Damjan Tadić/Ilustracija/Cropix

Ne ulazeći u to je li je okrivljenik iz tog slučaja zaista glisirao preblizu obale, jedno je jasno: Ako i počinite prekršaj, postoji neloša šansa da ćete "proći lišo" jer je moguće da se policajac neće sjećati događaja zbog protoka vremena od nekoliko godina. I još ako je službenik jedini svjedok, onda ste na konju.

Zbog toga smo upitali Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku kao se policajci pripremaju za svjedočenje na sudu u prekršajnim predmetima nakon što je prošlo duže vremena od predmetnog događaja.

Odnosno, moraju li prije odlaska na sud pogledati svoje bilješke ili pak ući u računalo kako bi se prisjetili što se dogodilo na predmetnom postupanju kako na sudu kao svjedoci ne bi kazali da se zbog proteka vremena ne sjećaju događaja, pa da okrivljenik zbog toga ne bi bio oslobođen optužbe?

Policijskoj upravi objasnili smo da pišemo o jednom takvom događaju gdje je okrivljenika Općinski prekršajni sud u Splitu oslobodio optužbe jer je policajac kao svjedok na sudu kazao da se ne sjeća događaja zbog proteka vremena.

Iz policije je stigao odgovor: 

- Svjedoci  u kaznenom i prekršajnom postupku su sve osobe za koje je vjerojatno da će moći dati obavijesti o kaznenom djelu ili prekršaju i počinitelju i o drugim važnim okolnostima. To mogu biti i žrtva i oštećenik. Svaka osoba koja se poziva kao svjedok dužna je odazvati se pozivu i svjedočiti te govoriti istinu jer je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Obveze i prava svjedoka normirane su odredbama Zakona o kaznenom postupku i Prekršajnim zakonom.

Smatrali smo da nam nije odgovoreno na pitanje, pa smo zatražili dodatno pojašnjenje.

- U propisima ne postoje odredbe kojima se na poseban način normira svjedočenje policijskih službenika u sudskim postupcima, niti su određeni posebni postupci. Policijski službenici imaju iste zakonske obaveze i odgovornosti prilikom svjedočenja kao i svi drugi građani, radi čega smatramo da smo u cijelosti odgovorili na Vaš upit - ustrajni su u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:34