StoryEditorOCM
SplitSTRUČNI SKUP

Vjeroučitelji darivali krv i govorili o kreativnijem vjeronauku; rekli su što očekuju od učenika

Piše Mia Uzinić
25. studenog 2023. - 12:34

Održan je Međubiskupijski stručni skup za sve vjeroučitelje u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu na kojem se raspravljalo o kreativnim metodama i tehnikama u katoličkom vjeronauku. Skup su organizirali Katehetski uredi u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

U suradnji s Crvenim Križem, vjeroučitelji koji su prisustvovali skupu, imali su mogućnost darivanja krvi kako bi pomogli KBC-u Split i spasili nečiji život.

Sve je započelo pjesmom i uvodnom molitvom koju je održao Ivan Šipić, vjeroučitelj u školi Trstenik. Nazočne je podsjetio da se nalazimo u mjesecu u kojem se prisjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje kao i svih onih koji su život dali za domovinu:

image

Odazvali su se i plemenitoj akciji

Vojko Bašić/Cropix
image

Humanost na djelu

Vojko Bašić/Cropix

- Netko je dao svoju krv za Hrvatsku. U tom duhu, da se nikad ne zaboravi s vječnom zahvalnošću, pozivam vas da izmolimo iz dubine srca jedan "Oče naš" - poručio je okupljenima.

Bibliodrama i virtualna stvarnost

Simpoziju su nazočili i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Don Franjo Frankopan Velić i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. Šimun Bilokapić. Tema skupa izabrana je kao odgovor na potrebe današnjih učenika. Cilj je da i oni sami postanu kreativni sustvaratelji svoga procesa učenja. Izabrana su dva naizgled suprotna metodička pristupa: bibliodrama i virtualna stvarnost u nastavi vjeronauka. Dok bibliodrama u proces učenja uključuje svih pet osjetila, virtualna stvarnost je ionako već svuda oko nas pa ju je potrebno iskoristiti i u nastavi.

Sabina Marunčić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, kazala je da kreativnost možemo opisati kao sposobnost promatranja svijeta na nove načine, pronalaženje skrivenih obrazaca i povezivanje naizgled nepovezivih fenomena:

- Kreativnost je zapravo spoj dvaju pojmova, razmišljanja i stvaralaštva. Ako samo razmišljamo, možemo reći da smo maštoviti, ali ne i kreativni. Kreativni postajemo onda kada svoju maštovitost znamo materijalizirati – kazala je.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Prof. Klara Pišonić održala je predavanje o kreativnim metodama u virtualnom okružju, a sestra dr.sc. Magdalena Višić vjeroučitelje je upoznala s upotrebom bibliodrame i bibliologa u kreativnom pristupu biblijskom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:12