StoryEditorOCM
SplitFORUM ŽENA SDP-a

‘U osnovnim školama nužan je Građanski odgoj i obrazovanje. Iz verbalnog brzo stižemo u fizičko nasilje‘

Piše M. G.
Snimio Saša Burić/CROPIX
3. veljače 2024. - 15:02

"U Splitsko-dalmatinskoj županiji zalagat ćemo se za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja gdje god je to moguće i biti ćemo uporni u traženju kao oporbeni vijećnici. Ne želimo svjedočiti vršnjačkom nasilju, negativnim razgovorima na društvenim mrežama, jer smo i sami svjesni kako iz verbalnog brzo stižemo u fizičko nasilje", apostrofirala je dr. sc. Maja Krčum, predsjednica Foruma žena SDP-a SD županije u čijoj je organizaciji u Splitu održan okrugli stol na temu “Građanski odgoj kroz različite dimenzije”.

U društvu u kojemu nedostaje demokracije, tolerancije, prihvaćenja različitosti, volontiranja, pomaganja, nenasilja i informiranosti svjedočit ćemo sve većem broju negativnih događaja, poruka je s okruglog stola na kojemu su sudjelovali prof. Sandra Krpan, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske i zamjenica gradonačelnika Rijeke i dr.sc. Zoran Paunović, gradonačelnik grada Makarske i predsjednik GO SDP-a Makarska.

Riječka dogradonačelnica istakla je kako je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj, koji je 2016. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u riječke osnovne škole u formi izvannastavne aktivnosti, a danas ga, svjedočimo, preuzima sve veći broj gradova i županija.

"Riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja koncipiran je na postavkama progresivnog, sekularnog društva s ciljem stvaranja jednog boljeg i demokratičnijeg okruženja u kojem pojedinci razmišljaju svojom glavom, cijene različitost i posebnost svake osobe te njeguju važnost konstruktivne rasprave", kazala je prof. Krpan. U Rijeci su za provođenje ovog programa izradili priručnike za učenike i materijale za učitelje, koje su i educirali, te detaljno evaluirali izrađeni program, provedbu i zadovoljstvo uključenih dionika. Dobili su, navela je, sjajne povratne informacije, pa Rijeka nesebično i besplatno dijeli vlastiti model s drugima gradovima, a preuzele su ga i neke županije.

Jedan od tih gradova je i Makarska u kojoj je u drugom polugodištu u dvije osnovne škole, "Petar Perica" i "Stjepan Ivičević" uveden Građanski odgoj i obrazovanje. Makarski gradonačelnik Zoran Paunović rekao je kako je uvođenje spomenutog predmeta izvannastavna aktivnost koju će financirati grad Makarska, te se provode i daljnje ankete među učenicima za njihovo uključenje u GOO.

Grad Rijeka je od 2016. do 2023. godine u implementaciju GOO-a i niza popratnih aktivnosti (uključujući honorare provoditeljima) ukupno uložio 330.000 eura. Godišnje se izdvoji oko 40.000 eura za honorare učitelja provoditelja u uključenim riječkim školama, a u školskoj godini 2022/2023. u program GOO-a bilo je uključeno 630 učenika iz 22 riječke škole.

Građanski odgoj i obrazovanje obuhvaća više dimenzija, objašnjavaju u Foruma žena SDP-a.

"Ako treba objasniti što znači volontiranje ili kako mirno rješavati sukobe, bez nasilja onda govorimo o društvenoj dimenziji, ako su u pitanju odluke za koje je odgovorna Vlada, a za koje ministar ili Sabor, onda govorimo o politici. Ukoliko pričamo kako zaštiti svoja ili nečija druga prava tada govorimo o ljudsko-pravnoj dimenziji. Nadalje, potičući mlade osobe na razvijanje poduzetnosti ili razumijevanje proizvodnih odnosa i tumačeći im što su to udruge za zaštitu potrošača, govorimo o gospodarskoj dimenziji. Kulturna dimenzija realizira se, primjerice, kroz osvještavanje i uklanjanje stereotipa i predrasuda, dok se pričajući o odvajanju otpada ostvaruje ekološka dimenzija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:40