StoryEditorOCM
SplitPOŠTO MAC?

Tražili smo šparoge na Pazaru i dobili jezikovu juhu kad smo pitali prodavače imaju li dozvolu: Nisan nikad zagazija...

Piše Frano Kiso
8. ožujka 2024. - 07:36

Nema ranijih vjesnika proljeća od šparoga na splitskom Pazaru, a mi smo u četvrtak prođirali do glavne splitske tržnice da provjerimo jesu li na banke došli svježe ubrani primjerci. Iako je veljača probila sve temperaturne rekorde, šparoge ipak nisu u potpunosti zavladale među izloženom zelenjavom.

- Nemamo još šparoge, navratite za desetak dana ili sami uberite po brdu. Mladi ste, možete bolje od mene  – šaljivo nam dobacuje jedna prodavačica iz Gljeva.

Ipak, našli smo nekoliko prodavača koji su izložili svoje vezice šparoga, a cijene se kreću od pet eura za najmanji mac od desetak komada pa sve do onih krupnijih za 12 eura. Cijena je to slična prošlogodišnjoj i nekakav prosjek je pola eura za jednu šparogu.

- Sve je poskupilo, moramo i mi od nečega živit – kaže nam stariji gospodin objašnjavajući zašto smo s nekadašnjih 20 kuna za mac šparoga došli na više od pet eura. Veli, onaj tko voli zdravo i domaće ne pita za iznos.

image
Paun Paunović/Cropix

U svemu tome ne treba zaboraviti da berači divljih šparoga prilikom branja moraju imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, koje je u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dozvola je besplatna, a može se ishoditi ispunjavanjem zahtjeva na web stranici Hrvatskih šuma. A kad smo to spomenuli prodavačima, prostrijelili su nas pogledom.

- Jeste li vi iz inspektorata pa me to pitate? – odmah se obrambeno postavio prodavač s pozamašnom količinom šparoga i objasnio da je sve šparoge uzgaja samostalno i da „nikad nije zagazio u tuđe”.

Jedna starija gospođa je imala kudikamo maštovitiji odgovor i rekla je da je berba šparoga zapravo - dječja igra.

- Dica se malo igraju po šumi i baki uberu za poklon, pa eto ja prodam da ne propadne – rekla nam je u maniri najvještijih pravnika i diplomata.

Inače, spomenuta dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine i omogućuje pojedincima branje do dva kilograma divljih šparoga dnevno za osobnu upotrebu. Postoji mogućnost izdavanja i u komercijalne svrhe, za što se plaća naknada, a beračima nije dopušteno sakupiti više od dvije trećine jedinki na jednom nalazištu.

Pri sakupljanju se treba koristiti isključivo tehnika rezanja i upravo je to bio trn u oku potencijalnim kupcima na Facebook stranici „Virtualni pazar Split”.

image
Facebook

- Zašto ih berete s korijenom? Vidi se bijeli dio koji ulazi u zemlju – pišu u komentarima ispod objave o prodaji maca šparoga za standardnih pet eura.

A što se svega zdravoga osim šparoga jutros našlo na Pazaru, pogledajte u priloženoj galeriji našeg fotoreportera.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:57