StoryEditorOCM
Split80. ROĐENDAN

Svečano otvoren mural koji je Slobodna Dalmacija poklonila građanima Splita! Pogledajte ga

Piše Ana Pivčević
24. listopada 2023. - 14:17

Dječjeg smijeha i igre nije nedostajalo u utorak u dječjem parku u kotaru Dobri gdje je i svečano otvoren mural koji je Slobodna Dalmacija poklonila svim građanima Splita u sklopu proslave 80. rođendana. Učenici 3.c razreda Osnovne škole "Manuš" s učiteljicom Renatom Širović, glavnom urednicom Slobodne Dalmacije Sandrom Lapendom Lemo i jednim od dvojice autora murala Lukom Duplančićem u zrak su pustili 80 crvenih baluna i na taj način otvorili novu kulisu koja će krasiti omiljeno dječje igralište.

U parkiću na križanju Ulice Dujma Mikačića i Ljudevita Posavskog u kotaru Dobri u blizini kavane "Perivoj", glavni akteri priče nisu krili zadovoljstvo što im je park na ovaj način dodatno uljepšan. 

image

Glavna urednica Sandra Lapenda Lemo s djecom












 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

- Mural je jako zanimljiv i maštovit. Vidim dječaka koji se vraća iz škole i sa sobom nosi svoje knjige i igračke, a iz mobitela mu izlazi šarena paleta boja koja ga je iznenadila. Baš je lijepo sada naš parkić ukrašen. Ovaj mural će sigurno biti djeci i inspiracija kada ga vide - rekla nam je Ana Vrsalović, učenica 3.c razreda. 

Martina Ema Stoilova (8,5 godina), obožava slikanje i kako nam je kazala time se bavi otkad je imala četiri godine. Nije nam preostalo ništa drugo nego čuti i njezino stručno mišljenje. 

image













 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

- Baš mi se sviđa poklon Slobodne Dalmacije. Vidim jedno dječaka kojem su se iz mobitela raspršile boje, a sa sobom nosi svoje knjige i loptice. Ove šarene boje mi predstavljaju veselje i igru - iskreno će Martina. 

Otkrila nam je da joj se sviđaju ovakvi murali. 

- Puno je ljepše kad je zid ovako šareno ukrašen, a ne da je siv i bezbojan. Drago mi je što je crtež lijepo osmišljen. Baš mi se sviđa - stručno nam je rekla Martina. 

- Ovaj dječak izgleda kao ja - kao iz topa nam je kazao učenik Dean Marlo Kružić

Proučavajući mural uočio je još neke sličnosti koje dijeli s dječakom na zgradi. 

- Ima i franje u torbi s kojima se i ja znam igrati. Nosi i knjige, pa čak i strip koji je meni najdraži - nabraja nam Dean Marlo. 

Za oko mu je zapeo i mobitel kojeg on koristi za igranje igrica i zvanje.

image

Školska djeca na otvaranju












 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

- Moja mama mobitel koristi za čitanje Slobodne Dalmacije, dok baka i djed više čitaju novinu. Ovaj park je sada puno ljepši nego prije - zaključio je Dean Marlo. 

Autori murala su Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a Luka na otvorenju nije mogao sakriti sreću reakcijama djece. 

- Imali smo određene smjernice, a mi smo odlučili da nećemo ići s predirektnom idejom i pričom već da ćemo postaviti scenu koja će imati svoj mali sustav simbola. Postavili smo dječaka koji stoji oduševljen i gledam prema naprijed, prema nečem s čime se susreće. Sa sobom nosi stvari koje su mu u toj dobi esencijalne za njegov razvoj i interese, a to su knjiga, strip, olovka i igračke, ali i mobitel koji je dio života današnje djece - rekao nam je Luka. 

Djeca su najiskrenija bića koja svoje mišljenje kažu bez zadrške, a Luki je bilo drago da im se sviđa mural i da svatko od njih na svoj način gleda na dječaka. 

- Ovo nam je dokaz da smo postiglil svoj cilj. Drago nam je da djeca zastanu i pogledaju što se ovim htjelo reći i da se zamisle - za kraj nam je kazao Luka. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:41