StoryEditorOCM
SplitKARTE SE MIJEŠAJU

Splitski PR stručnjak o Milanovićevoj kandidaturi: ‘Sve što smo radili do sada doslovno možemo baciti u vodu‘

Piše Split sD
18. ožujka 2024. - 08:24

Kandidatura Zorana Milanovića iznenadila je većinu aktera i zatresla hrvatsku političku scenu, a danas se očekuje i odluka Ustavnog suda oko njegove kandidature. Milanović i dalje tvrdi kako zasad ne namjerava odstupiti s mjesta predsjednika Republike.

- Ono što znamo oko Milanovića je da zapravo s njim nikad ne znamo na čemu smo, rekao je komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić koji je u Dnevniku HTV-a govorio o turbulentnoj političkoj situaciji.

- Ako možemo parafrazirati predsjednika Republike da s njim sigurno znamo na čemu smo, onda to što znamo je da zapravo nikad s njim ne znamo na čemu smo. Ne znamo ni kako će on reagirati sutra, a ni do samog trenutka predaje lista. On je prije dva mjeseca rekao da se neće kandidirati na ovim izborima. Prije par godina nije htio niti glasati na parlamentarnim izborima tvrdeći da je uloga predsjednika takva da se ne smije izjašnjavati politički i stranački, zbog toga je apstinirao na tim izborima. A sada ga vidimo kao kandidata. Mislim da u ovom trenutku on vuče unaprijed promišljene poteze, ne vjerujem da on nije bio upoznat s mišljenjem ustavnih stručnjaka. I razni stručnjaci koji nisu dio Ustavnog suda, GONG i druge nevladine organizacije su bile jednoglasne po tom pitanju, rekao je Trogrlić.

Trogrlić pretpostavlja da je on izvjesno očekivao i očekuje kakva će biti odluka Ustavnog suda. 

- Međutim, on je odlučio participirati na ovim izborima ako ne tako da bude na listiću i da bude na plakatima, onda sigurno da bude netko tko će titulirati kao premijerski kandidat na ovim izborima, ističe.

- Sve analize i sve što smo radili do njegovog ulaska doslovno možemo baciti u vodu. Naime, njegovim ulaskom, neovisno na koji način se sve karte miješaju i naravno da ambicije SDP-a dobivajući njega kao lidera postaju snažnije i njihova pregovaračka pozicija u odnosu na ostale potencijalne partnere je snažnija nego što je bila samog Peđe Grbina. Do jučer je Peđa Grbin bio spreman što god dati da ne bi li privukao bilo koga u tu koaliciju. Danas je on u poziciji da oni određuju pravila jer svatko tko ostane izvan glavna dva bloka, to je anti-HDZ-ovski blok s jedne strane i HDZ sa svojim partnerima s druge strane, će u ovoj dubokoj polarizaciji koja će se događati u narednih mjesec dana imati velike izazove za očuvati svoj parlamentarni status, a kamoli postići nekakve značajne rezultate, smatra Trogrlić.

Dodao je kako je potpuno jasno da će ovo biti najprljavija kampanja koju smo ikad do sada imali.

- Ona je temeljena na tom antagonizmu između njih dvojice, na toj polarizaciji. Bit će tu i izazova, zato što s jedne strane imat ćemo premijerskog kandidata, kako sad stvari stoje, koji neće sudjelovati u debatama, koji neće moći biti na plakatima, koji neće biti na listićima. Međutim, s druge strane, ne moramo se brinuti da će uredno puniti medijski prostor, tako da taj njihov antagonizam će privlačiti najveću pozornost, izazivat će različite reakcije i ostavljati sve ostale druge u sjeni, istaknuo je.

- Činjenica je da se kampanja promijenila i da je od poprilično izvjesnog rezultata ili komforne situacije u kojoj se HDZ nalazio, u kojoj bi sigurno prema kraju te kampanje išli na personaliziranu kampanju usmjerenu na Plenkovića, koji bi onda izdominirao ostale stranačke lidere, sad imaju situaciju da će možda tražiti smirivanje kampanje, raspršivanje kampanje, inzistiranje na programu, inzistiranje na rezultatima i na nekakvoj normalnosti koju oni nude za razliku od nereda, nemira i destrukcije koju s druge strane nudi SDP predvođen Zoranom Milanovićem, zaključio je Trogrlić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:51