StoryEditorOCM
Splitzgrožena

Splitska SDP-ovka o maloljetničkom nasilju: Škole nemaju psihologe, u KBC-u ne postoji ni odjel dječje psihijatrije!

Piše M. U.
2. travnja 2024. - 22:31

Katarina Prnjak iz splitskog SDP-a oglasila se na svom Facebook profilu i osudila vršnjačko nasilje koje je šokiralo širu javnost. Kazala je da je rijetko što ovoliko gnjusno i potresno kao videa zlostavljanja djevojke.

image
Slobodna Dalmacija

- Ovo su scene kakve smo viđali samo u filmovima, a danas se događaju kod nas i ne znam što je strašnije: to što je riječ o mladim djevojkama, to što u sebi imaju takvu sadističku crtu da imaju potrebu zlostavljati svoju vršnjakinju, ali pritom sve to i snimati kako bi mogle pokazivati čin svog “junaštva” ili sama činjenica da je ovakvo nešto kod nas postalo sasvim normalno?!

Svaka čast policiji na brzoj reakciji i nadam se da će sankcije biti drakonske kako bi potencijalni budući nasilnici dobro promisliti prije nego što nekoga krenu zlostavljati.

Vršnjačkog nasilja ima sve više i postalo je sve brutalnije što pokazuje i statistika. Navodno čak 30 posto maloljetnika je izloženo nekoj vrsti nasilja - započela je svoju objavu. 

Zapitala se što se dogodi kada ovakva snimka ne postane viralna pa brojni slučajevi nasilja ostaju neprijavljeni.

- Mladi rijetko prijavljuju nasilje jer se boje osvete pa da i sami ne postanu žrtve nasilja, a nasilnika je sve više, metode su im sve okrutnije i nema toga što mladi neće napraviti za hrpu lajkova.

Zakazali smo kao društvo, ali zakazali smo prvenstveno kao sustav.

Sankcije su potrebne, ali što radimo kako bi nasilje suzbili? Split još uvijek nema ni Građanski odgoj i ne radimo na ovom problemu kroz obrazovni sustav. Što nam je s pomoći žrtvama nasilja?

Brojne škole nemaju ni psihologe, a dok o ovom problemu pričamo u splitskom KBC-u ne postoji ni odjel dječje psihijatrije. Razmišljamo li kako je djevojci koja je pretrpjela zlostavljanje, ali i javno poniženje?

Toj djevojci je sada prijeko potrebna pomoć i očekujem da škola, uz pomoć psihologa, napravi sve kako djevojka ne bi imala trajne posljedice ovog zlostavljanja, a na nama ostalima je da djelujemo u okviru svojih mogućnosti.

Ovo je problem svih nas i samo ga zajednički možemo suzbit na najmanju moguću mjeru - zaključila je.

image

Status Katarine Prnjak

Screenshot/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:24