StoryEditorOCM
SplitGospa od Zdravlja

Splićani danas pohrlili u crkvu na Dobrome: ‘Kad dođete ovdje i iskreno se pomolite, sve je moguće‘; ‘Ovo me spasilo...‘

Piše Frano Kiso
21. studenog 2023. - 20:32

Unatoč kišovitom vremenu i natopljenim ulicama, na stotine vjernika danas je pohodilo splitsku crkvu na Dobromu povodom blagdana Gospe od Zdravlja. Tiho, dostojanstveno, pobožno.

Tim bi se riječima moglo opisati ozračje u prostorijama crkve i samostana, a zbog učestalih misnih slavlja cijeli dan su se izmjenjivali mnogobrojni vjernici u crkvenim klupama.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Svečanu misu u 11 sati predvodio je splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, koji je vjernicima naglasio važnost duhovnog zdravlja u trenucima kada je moderni čovjek izložen mnogobrojnim duševnim bolestima.

image

Mons. Marin Barišić

Saša Burić/Cropix

- Danas nam je opasno ugroženo ne samo tjelesno, nego i duhovno zdravlje, a to se očituje kroz sebičnost, podjele, zatvorenost, nepovjerenje, kroz bijeg od odgovornosti i zatvaranje u svoj virtualni svijet - rekao je Barišić u dupkom punoj crkvi u kojoj se tražilo sjedalo više.

Molim i oprosti

- Za naše zdravlje potrebno nam je zajedništvo oltara Crkve i stola obitelji. Potrebne su nam Kristove riječi, kao i one tri životvorne riječi - hvala, molim i oprosti - objasnio je nadbiskup u miru.

image
Saša Burić/Cropix

Grlati zbor i zdušna molitva vjernika nadglasali su vanjsku grmljavinu i prolom oblaka, a mi smo nakon misnog slavlja popričali s okupljenim Splićanima o značenju današnjeg blagdana u njihovu vjerskom životu.

image

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na misnom slavlju

Saša Burić/Cropix

- Vidite ovo? Ovo me je spasilo u najtežim trenucima - kazao nam je branitelj 4. Gardijske brigade stišćući krunicu u svojoj desnoj ruci.

- Kad sam bio ranjen i kad sam mislio da neću poživjeti ni dana, pomolio sam se dragoj Gospi i neki čudom su me pronašli na obroncima Dinare - prepričava ratni veteran Željko.

Udaljavanje od vjere

- Gospa od Zdravlja za mene i moju obitelj predstavlja nešto najsvetije. Kad dođete ovdje i iskreno se pomolite, sve je moguće - veli 68-godišnja Vera koju žaloste vjernici koji dolaze samo po potrebi.

image
Saša Burić/Cropix

- Potrebno je stalno dolaziti i zahvaljivati Bogu, čak i kad vam je dobro. Ali ljudi su takvi, čim prođe bolest, udalje se od vjere.

Inače, crkvena su vrata bila otvorena cijeli dan do 21 sat, a održano je 12 misnih slavlja. Poslijepodne je bio blagoslov djece te zasebne mise za bolesnike i starije, obitelji, mlade i dobročinitelje. Potonju je predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, a svetkovina je zaključena misom zahvalnicom u 20.30 sati. 

Kako je došlo do čašćenja Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu?

Franjevci su se kao prognanici iz Bosne naselili u Splitu na Dobromu. Nalet kuge 1723. godine nije poštedio gotovo nikoga osim stanovništva na području Dobroga, a isto se ponovilo 1793. i 1784. godine.

Vjernici su prepoznali moćnu zaštitu u darovanoj slici i prozvali je Gospa od Zdravlja. Povodom čudesnih događaja franjevci su 1771. godine sagradili istoimeno svetište te su prigodom 200. obljetnice prve Gospine pomoći započeli graditi današnju crkvu.

Okvir sa slikom Čudotvorne Gospe od Zdravlja dar je hrvatskoga pjesnika i mučenika fra Filipa Grabovca, a na dan svetkovine spušten je na njezin oltar ispred kojeg su se brojni vjernici poklonili i izmolili zavjetnu molitvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:57