StoryEditorOCM
SplitDA SE ZAMISLIŠ...

Šokirala su nas razmišljanja mladih Splićana o uvođenju obveznog vojnog roka: ‘Bit će rata i kod nas, neka me u sustavu‘

Piše Božidar Lončar
21. siječnja 2024. - 22:11

Ovog je vikenda u Zagrebu i Splitu održan "Dan otvorenih vrata" Hrvatskog vojnog učilišta. U Splitu se održao u vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ gdje je predstavljen studij Vojnog pomorstva.

Otprilike 20-ak dvadesetak zainteresiranih zajedno s medijima obišlo je prostorije vojarne: teretanu, oružje, vojne brodove, strojeve i sve ostalo kako bi vidjeli s čime vojska u Splitu rukuje. Neki dijelovi vojarne i nisu baš reprezentativni s obzirom na stanje. Nešto što će mlade teško privući.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Kako izgleda studij i život u vojarni objasnili su kadeti četvrte godine koji su održali prezentaciju zainteresiranima. Tko se prijavi, čeka ga dizanje u šest sati ujutro pa doručak, podizanje zastave, obuka i učenje i tako do navečer za stipendiju od 100 do 400 eura ovisno o godini studija. Vikendi su, osim radnih, slobodni, studenti/kadeti imaju pravo i na jedan slobodan dan mjesečno i produženi izlazak dva puta mjesečno. Dva puta godišnje je i plaćen put do kuće.

I vozački ispit. Ako, naravno, možeš odraditi 35 sklekova i 46 pregiba u dvije minute i otrčati 3.200 metara unutar 16 minuta i 36 minuta za muškarce i 13 sklekova i 46 pregiba u dvije minute i odraditi dionicu istu kao muškarci za 19 minuta i 42 sekunde za žene što su neki od uvjeta za upis.

- Fizička sprema nije problem, ima i dosta akademskih obaveza, ovo je studij s različim zahtjevima koji treba ispuniti. Mi smo studenti, ali se školujemo i imamo obuku za postati vojnicima. Uz obuku, ljeti imamo kampove, plovidbe i ostale aktivnosti, nama je to i prednost - rekla nam je Dorotea Frljak, kadetkinja-narednica koja je na studij stigla iz okolice Ivanić-Grada.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

S obzirom kako se posljednjih dana otvorilo pitanje uvođenja obveznog vojnog roka ili vojne obuke, koji obično dođe u isto doba godina kada i Dan otvorenih vrata, slučajno ili ne, pitali smo što o obveznom vojnom roku misle oni koji su zainteresirani za studij. Mladi bi ga upisali zbog emocija prema državi i sigurnosne situacije u svijetu. No, smatraju kako bi trebao biti, odnosno, ostati dobrovoljan. Kadeti nisu bili ovlašteni za komentar oko vojnog roka.

Metkovka Mirna Vladimir ima 18 godina i voljela bi imati karijeru poput svog oca.

- S obzirom što se događa u svijetu mislim da bi vojni rok bio koristan. Trebao bi biti dobrovoljan. Mislim da bi bilo prijava, djecu bi zanimalo rukovanje oružjem, možda ne i fakultet.

image

 Mirna Vladimir i kadetkinja Dragica Kusić

Tom Dubravec/Cropix

Marin Grubišić je mišljenja kako će do rata doći i u Hrvatskoj. Ajme, Marine. Nije nam bilo lako čuti takvo crno razmišljanje. 

- Htio bih biti u sustavu ako "ne daj Bože zatreba". Da budem tu za domovinu ako zatreba. Izrael, Ukrajina, ratovi se svugdje događaju. Mislim da će i do tako nečega doći ovdje kod nas. Ne znamo kada, ali doći će, nažalost.

U slučaju vojske treba biti dobrovoljac. Karijera u vojsci je okej, ali u Domovinskom ratu su većina bila dobrovoljci. Tako mislim da bi sada bilo ako dođe do vojnog sukoba. Javili bi se ljudi, Hrvati se skupe kada treba. 

image

Marin Grubišić i kadeti Hrvatskog vojnog ucilista

Tom Dubravec/Cropix

Roko Buškain iz okolice Omiša nam je rekao kako bi se on prijavio jer mu je mornarica zanimljiva i obožava oružje.

- Volio bih biti pilot. Od malena sam gledao avione. Nema straha, ali ima adrenalina. Odslužio bih vojni rok i podržavam tu ideju, ali neka ostane dobrovoljno. Ja bih probao sigurno - zaključuje. 

image

Roko Buškain
 

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 23:13