StoryEditorOCM
Splitlaganini

Splitski ugostitelj svoje restorane u jezgri okitio ilegalnim reklamama, a Grad ga nagradio širenjem par štekata

Piše Marin Prvan
29. rujna 2023. - 10:12

U staroj gradskoj jezgri grada Splita je zabranjeno vješati reklame s imenima ugostiteljskih objekata na fasade.

Naime, u Odluci o komunalnom redu, odjeljku "Natpisi i informacijske ploče u Zoni A", Članku 18., kaže da se "natpisi s nazivima poslovnih prostora na pročeljima zgrada u Zoni A mogu postavljati samo unutar svijetlih otvora poslovnih prostora, i to u širini otvora". Također, "nije dopušteno postavljanje natpisa na prednje ni na bočne strane kamenih okvira otvora" niti se "dopušta korištenje svjetlećih natpisa".

Ipak, neki to ne poštuju. 

Tako ugostiteljski objekti Laganini (Kraj svetog Ivana 2) i Adriatic sushi&oyster bar (Carrarina poljana 4) na pročeljima zgrada u kojima posluju imaju izvješene, ni manje ni više nego - svjetleće reklame.

A, što je naročito zapanjujuće, nedavno smo saznali kako su na istom mikro-lokalitetu gdje obitava Laganini tj. na prianjajućem Jupiterovom hramu, konzervatori zabranili postavljanje - pločice s adresom. 

U stvari, pločica je neko vrijeme bila pribijena na vanjski zid antičkog hrama - koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro - samo da bi, u međuvremenu, netragom nestala.

Tada su nam iz Upravnog odjela za komunalne poslove javili kako "nije išao nalog, niti nikakva vrsta odobrenja za postavljanje predmetne pločice".

Misterij na splitskom hramu: najprije je netko tamo zabio plavu pločicu s adresom, ali čudima tu nije bio kraj...

image
Privatni album

No, vratimo se na ilegalne svjetleće reklame.

Kako je moguće da su one tu ikad postavljene te da su - obnašajući funkciju mamljenja ljudskih pogleda - na za to zabranjenim zidovima uspjele provesti neko vrijeme? 

Za odgovore smo se obratili Upravnom odjelu za komunalne poslove. Nažalost, odgovora ni nakon nekoliko dana dobili nismo.

Isto tako, ni splitski Konzervatorski odjel nam se - već običajno - nije udostojio odgovoriti na upit je li odobrio svjetleću reklamu na ovoj lokaciji. 

Doduše, odgovor smo dobili i bez odgovora. Naime, u roku od 24 sata nakon slanja naših upita, obje reklame su - nestale.

Tko je to iz Banovine na izravnoj liniji s navedenim ugostiteljem, zasad nije poznato.

image
Privatni album

Međutim, ovdje priča ne prestaje. Kako uvidom u službenu dokumentaciju Grada Splita doznajemo, po novogodišnjoj Odluci o komunalnom redu - koja je slijedila smjernice Konzervatorskog odjela u Splitu - vlasniku navedenih objekata je preokrenuto potpuno ukinuće jednog štekata te odobreno proširenje površine za usluživanje dvaju ugostiteljskih sadržaja. Naime, jedan je s dimenzija 450/865/920/103 prešao na 460/1000/1030/70, a drugi (kojeg dijeli s druga dva objekta) sa 105 na 129 metara kvadratnih.

Većini su pak - sjetit ćemo se - štekati mahom smanjivani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:34