StoryEditorOCM
Splitpisali i puljku

Paljba po direktoru koji upravlja svim splitskim sportskim objektima: ‘Izbacio je našu djecu, a druge privilegira‘

Piše Ivan Ugrin
25. kolovoza 2023. - 11:37

Znate onu davnu uzrečicu: na istoku stare priče, na zapadu ništa novo... Tako nešto moglo bi se mirne duše parafrazirati na Gordona Cerjana, ravnatelja Javne ustanove športski objekti (JUŠO) Split, kad su u pitanju bazen na Zenti i njegovo korištenje u ljetnim mjesecima – kad je zapravo realno jedino i dostupan – korisnicima, osobito onim mlađih kategorija, dvaju splitskih vaterpolo klubova: OVK Pošk i Pošk 1937.

I ovo ljeto rečeni Gordon Cerjan, pod patronatom donačelnika grada Antonija Kuzmanića i zacijelo poteštata Ivice Puljka, ponavlja lanjsku diskriminacijsku notu po kojoj njegovom samovoljom djeca iz OVK Poška ne smiju trenirati na svom domicilnom bazenu na Zenti, već isključivo na Poljudu, dok ova iz Poška 1937. uživaju sve blagodati rečene odluke i opet sama ovo ljeto koriste olimpijski 50-metarski bazen, dok se njihovi vršnjaci iz istoimenog, ali starijeg kluba sa Zente, moraju stiskati u malom vanjskom bazenu na Poljudu zajedno s mladim vaterpolistima iz Mornara i članovima kluba skakača u vodu.

Gordon Cerjan već je prošle godine proveo isti scenarij, a da nikad tu svoju odluku nije nikako obrazložio, a mi smo još prije 40 dana poslali upit na koji do dandanas nismo dobili nikakav odgovor.

image
Vladimir Dugandžić/Ilustracija/ Cropix

– Poštovani gosp. Cerjan, dobio sam zadatak da provjerim informacije kako ste i ove godine zabranili OVK Pošku pristup bazenima u Zenti, pa tako djeca, kao i lani, moraju na Poljud. Je li to istina i ako je, koji je razlog takvoj odluci kad se zna, primjerice, da je OVK Pošk završio s plaćanjem dugova za vodu i ostala potraživanja od prije u stečaj svršenog kluba VK Pošk.

Za "nagradu" OVK Pošk nema pristup bazenu na Zenti, ali zato imaju oni iz nekadašnje Bure, a preko noći pretvorene u Pošk 1937., zbog čega djeca iz suparničkog kluba ne smiju pristupiti Zenti, već vjerojatno trljaju ruke od zadovoljstva jer ima više mjesta u bazenu za njihovu djecu, čak, dapače, vrbuju i onu koja bi možda radije u onaj drugi klub, OVK, ali, gle čuda, oni ne smiju u bazen na Zentu.

Kažnjena djeca

Dakle, odgovorite mi: koji je to grijeh OVK Poška da kažnjavate njihovu djecu, je li to ovrha koju su podigli protiv korisnika noćnog kluba i kafića jer mjesecima nisu plaćali najam za prostorije na Zenti?! Ugostitelj se pravio blesav i izjavljivao kako nije znao na koji će račun plaćati, Grada ili vaterpola kluba. Pa kad je ovršen, onda je zatvorio tvrtku, otvorio novu i na nju prebacio lovu, odnosno svu svoju dobit, a na računu prve tvrtke ostala je čista nula kuna, eura, kako vam drago, pa za ovrhu nema sredstava. Onda je otišao korak dalje, zatvorio je skroz poslovnu jedinicu na Zenti i vratio se iz Splita u Osijek.

Lani ste gosp. Gordone, našoj novinarki dali odgovor kako je rečeni ugostitelj u dogovoru s gradskom upravom namirio dug. Spominjali ste iznos od oko 400 tisuća kuna, iako je dug s kamatama bio narastao na više od milijuna kuna, za koji koncesionar pravdajući se koronom nije plaćao najam.

image

Klub ne radi

Duje Klarić/Cropix

Kolegica je tada napisala: "Potom je uslijedio i telefonski razgovor s direktorom Cerjanom, u kojem nam je potvrdio da se postigao dogovor s ‘Control masterom‘ o podmirivanju dugovanja nakon što se sklopi ugovor o zakupu, a zapelo je sve zbog čekanja potpisa povjerenice Mirne Veže. Kako nam je kazao, dogovoren je iznos za podmirivanje nastaloga duga od 420 tisuća kuna, što je znatno manje od stvarnoga duga."

Nakon samo dan, dva, demantirala vas je tadašnja gradska uprava koju je dva mjeseca vodila privremena upraviteljica Mirna Veža, navodeći kako nije postignut nikakav dogovor i da na račun Grada nije sjela nikakva uplata nekadašnjeg vlasnika noćnog kluba sa Zente. Dakle, zanimalo nas je jesu li ikad uplaćeni ti novci i ako jesu gdje su.

Na pitanje poslano 4. srpnja 2023., još nije stigao nikakav odgovor ni od Gordona Cerjana, kao ni od gospode Puljak i Kuzmanić kojima je isto upućeno. Puljak mi je još u rujnu prošle godine obećao: "Sve će biti u redu!". Isto mi je - to mu je izgleda poštapalica - ponovio nedavno uoči Sinjske Alke. Ali eto do dandanas nije.

Isto pitanje kao i Cerjanu, Puljku i Kuzmaniću, upućeno je i bivšem koncesionaru: "Poštovani gosp. Šestić, mi u ‘Slobodnoj‘ nismo završili priču oko bazena i popratnih sadržaja pa vas molimo ako smatrate potrebnim da odgovorite na ovaj upit." Ni od njega do danas ni slova.

Iznenadni izbori

Gordan Šestić iz tvrtke "Control master" odgovorio je početkom srpnja prošle godine.

– U kontaktu smo s gradskom upravom i pred realizacijom smo sporazuma kojim ćemo regulirati naše odnose. Taj sporazum će biti osnova za novi ugovor o zakupu koji ćemo sklopiti na period od pet godina. To bismo već riješili da nije bilo iznenadnih izbora. Ne može nas netko tek tako izbaciti – pojasnio je Šestić, koji navodi kako je glavni problem u tome što, nakon što je bivšem koncesionaru OVK Pošku raskinuta koncesija, nisu imali nikoga legitimnoga kome bi podmirivali najam.

Dakle, nakon što je OVK Pošk izgubio koncesiju u kolovozu 2020. Grad nije uspio regulirati pitanje upravljanja nad ovim objektom, a potom ni naplatu zakupa, koji se onda jednostavno nije plaćao jer ga zakupac nije imao kome plaćati.

Nakon svega upitali smo ovo:

– Je li točna informacija koju nam je dao direktor Cerjan o tome da ćete sve zakupnine koje niste platili podmiriti tek nakon što potpišete novi ugovor o zakupu?

– Tako je, to je točno. Još nemamo osnovu po kojoj možemo plaćati zakup – rekli su nam tada iz "Control mastera".

Platili dugove

Jedini koji nam je odgovorio je predsjednik OVK Poška Joško Kovačević i s njime završavamo:

– Razočarani smo odnosom i stavom odgovornih osoba Grada i JUŠO-a, osobito gospodina Gordona Cerjana prema našem klubu, prema djeci i njihovim roditeljima zbog onemogućavanja treninga na bazenu na Zenti tijekom ljetnih mjeseci, jer 80 posto njih stanuje nedaleko od otvorenoga bazena. Naime, naš sportski direktor Mica Zajmović je nekoliko puta razgovarao s ravnateljem Cerjanom koji mu je decidirano rekao da je "on osobno zabranio dolazak djeci našega kluba na bazen na Zenti"(!) Ne znamo zašto? Je li to zato što smo mi platili dugove za vodu na bazenu Zenta "Vodovodu i kanalizaciji" u iznosu od 351 tisuću kuna, platili komunalije prema Gradu, a on, Gordon Cerjan i odgovorni iz Grada Splita nisu učinili ništa da se naplati dug od bivšeg korisnika noćnog kluba na Zenti, oko milijun kuna. Mi smo navedenom vlasniku tog objekta, Gordanu Šestiću ispostavili račune budući da smo jedini i bili obvezni, jer je ugovor između našeg kluba OVK Poška i gospodina Šestića bio uredan i na snazi sve do 1. ožujka 2022. godine. To su trebali biti novci za potrebe obnove bazena i održavanje objekta, ali nažalost pomoć Grada Splita i JUŠO-a nismo dobili, dok je gospodin Šestić otišao ne plativši ništa. Zauzvrat za sve što smo učinili kako bi bazen na Zenti opstao, mi ne možemo dolaziti na bazen jer je tako samovoljno odlučio gospodin Gordon Cerjan.

image

Poškov bazen iz zraka

Duje Klarić/Cropix
image

Bazen POšK-a na Zenti

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:01