StoryEditorOCM
SplitNOVI KOEFICIJENTI

Nitko ne želi raditi u Banovini jer su plaće male. Danas je izglasano povećanje, ali ne svima jednako. Ovo su detalji...

Piše Božidar Lončar
27. ožujka 2024. - 17:19

S 23 glasa ”za” i 3 suzdržana prošao je ”Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Gradske uprave Grada Splita” koju je predstavio i predložio gradonačelnik Ivica Puljak. Novi obračun će se primijeniti od 1. svibnja.

image
Saša Burić/Cropix

Banovina je postala izrazito nepoželjan poslodavac, a na objavljene javne natječaje za zaposlenja u Gradskoj upravi se prijavljuje jako mali broj kandidata.

Na posljednjih nekoliko natječaja u kojima su traženi visokoobrazovani kadrovi tehničke struke gotovo da nije bilo zainteresiranih, stoji u prijedlogu.

Razlog tome su su niske i demotivirajuće plaće u Gradskoj upravi zbog čega se donošenjem Odluke ostvaruje povećanje plaće za 7 posto, osim za deficitarna zanimanja kojima je projicirano povećanje od 20 posto.

Odluka o koeficijentima je donesena u rujnu 2022., a ista je izmijenjena i dopunjena godinu dana kasnije.

- Odsjek za izdavanje dozvola, Odsjek za informatiku i Smart city te službenici zastupanja na sudu mogu očekivati to povećanje. Neki su bili nezadovoljni prijedlogom, sindikat je prijedlog odbio, čak sam i razmišljao, odnosno čak smo i razmišljali da ne dignemo koeficijente za 7 posto svima - kazao je uvodno Puljak koji je očito promijenio mišljenje.

Prije donošenja odluke, sindikalna povjerenica Silva Milić dala je ostavku na spomenutu funkciju, dok su zaposlenici Banovine htjeli izraziti nezadovoljstvo prosvjedom u 11:30 u Banovini, ali su, vjerojatno, odustali zbog straha. Milić nam je obrazložila svoju ostavku.

- Imamo jako male plaće - od 700 eura pa naviše, ovisnosti o odgovornosti. Mislim da netko drugi može obavljati posao sindikalnog povjerenika – rekla nam je kratko Silva Milić pojasnivši kako se sindikat nije složio s Puljkovim prijedlogom.

Nju bi trebao zamijeniti Nikola Aleksić, kazali su nam iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.  Prosvjed, ako je do njega i trebalo doći nije organiziran u dogovoru sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika RH, kazala nam je predsjednica Sindikata Iva Šušković.

- Sindikat se očituje o prijedlogu, nije predmet pregovora. Poslodavac sam donosi odluku o izmjeni koeficijenta – pojasnila je Šušković i kazala kako je poslana inicijativa za kolektivno pregovaranje gradonačelniku:

- Nedavno smo zatražili sastanak, nismo dobili termin, ali ga očekujemo. Zahtjevi su povećanje osnovice i materijalnih prava, u okviru proračuna, standardno pregovaranje. Odnosi se na sve zaposlenike bez obzira na članstvo.

image

Iva Šušković

Nera Šimić/Cropix

Puljak je kazao kako bi, ako rebalans prođe, novo povećanje plaća trebalo ići 1. srpnja za 8% i topli obrok za 33 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:54