StoryEditorOCM
Split‘veselo‘ na vijeću

Gdje je u Splitu zapelo s izmjenama GUP-a? Budimir: ‘Ništa ne znamo, to je, blago rečeno, glupo...‘ Puljak se uvrijedio

Piše T. Ga.
27. ožujka 2024. - 13:29

Što je sa splitskim GUP-om? Gradski vijećnik iz redova HDZ-a, Ivica Budimir, upozorio je kako je gradonačelnik Ivica Puljak prije godinu dana umjesto izmjena GUP-a donio raskid ugovora s tadašnjim izrađivačima plana.

Naglasio je kako se tada od Puljka tražilo da objavi ili dostavi vijećnicima do tada djelomično izrađene izmjene GUP-a.

- Zanima nas zašto to nismo dobili? - upitao je Ivica Budimir.

Podsjetio je da je sad već bivšem izrađivaču GUP-a plaćena polovica dogovorenog iznosa, odnosno 200.000 kuna.

- Platili smo i želimo vidjeti što smo platili! Gdje je problem? Što to ne smijemo vidjeti? Odgovorite nam kada ćete dostaviti traženo - inzistirao je Ivica Budimir i nastavio:

- Je li zbog vaše transparentnosti u koju se kunete otkaz dala i gospođa Janja Novaković, ravnateljica Zavoda za urbanizam, čiji je zadatak bio dovršiti spomenute izmjene GUP-a? Gdje je zapelo da ni iskusni arhitekti ne mogu riješiti vaše urbanističke zahtjeve? Nije valjda u pitanju neki privatni interes? Molim vas informaciju kad će vaš prijedlog Izmjena GUP-a konačno biti na gradskom vijeću?

image

Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

- Ili je možda razlog za ostavke i nered, to što ste obezvrijedili prvonagrađeni rad za Istočnu obalu i komisiju i izrađivače. Dodjela arhitektonskih nagrada za Istočnu obalu provedena je lani, znamo tko je dobio prvu nagradu, ali ne znamo zašto rješenje razrađuje onaj koji je bio tek četvrti na natječaju.

Morate priznati da je to, blago rečeno, glupo. To sigurno sami sebi doma ne bi napravili. Di smo sad s transparentnošću? Molim vas suvislo obrazloženje. Što je, gospodo, ostalo od uvođenja reda i zatvaranja špina? Mislim da vi niste zatvorili špine, nego ste je otvorili do kraja i tjerate vodu na svoj mlin. Šporka vam se plan gradonačelniče - kazao je Ivica Budimir koji traži odgovore.

Ivica Puljak je na to kazao:

- Neću reci poštovani vijećnice, jer vi ne poštujete gradonačelnika, pa ne poštujem ni ja vas. Da, donijeli smo odluku o raskidu ugovora s izrađivačima. Ugovor se nastavio s drugim izrađivačem. Nema nekog razloga da se nekome dostavlja tekuće stanje ili radni dokumenti. Dobiti ćete konačnu verziju kada je budete trebali dobiti. Osobna stvar ravnateljice je zašto je dala otkaz.

image
Saša Burić/Cropix

- Što se tiče informacije kada će izmjena GUP-a biti na gradskom vijeću, svaki mjesec izvještavam o tome i izvijestio sam maloprije ali me niste slušali. Što se tiče prvonagrađenog rada za Istočnu obalu, da vas poručim nečemu - Je li znate što je to anketni natječaj? To znaći da se ispitaju različita rješenja. Drugo, nakon izrade rješenja, oni se evaluiraju od strane fakulteta, te se pokazalo da četvrto nagrađeno rješenje imam najbolji prometni model… - odgovarao je gradonačelnik Puljak i nastavio vrijeđati gradskog vijećnika koji mu je postavio pitanje.

Budimir je potom kazao kako plaćeni dokument o izradi izmjena GUP-a završeni dokument i da ga vijećnici imaju pravo dobiti i da će na tome i dalje inzistirati.

- Smatramo da će se u tome vidjeti zbog čega je došlo do raskida ugovora.. - kazao je Ivica Budimir i napomenuo kako gradonačelnik već tri godine na gradskom vijeća govori o izmjenama GUP-a, ali da svaki put pomiče rokove kada će taj dokument biti dovršen.

- Tako mi ne znam koji je rok za izradu izmjena GUP-a - istaknuo je HDZ-ov vijećnik i dodao kako Grad sam radi evaluaciju bez Hrvatskih cesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:21