StoryEditorOCM
SplitSTIŽU PRESUDE

Grad Split ostaje bez pustih kvadrata na najatraktivnijim lokacijama u centru! Ali neće završiti ‘samo‘ na tome...

Piše Sandi Vidulić
23. studenog 2023. - 20:22

Grad Split mora se odreći 545 kvadrata poslovnih prostora na Prokurativama. Ivica Puljak potpisao je zaključak kojim se brišu iz evidencije Grada četiri poslovna prostora na adresi Trg Republike 2. Razlog je presuda Visokog trgovačkog suda u Splitu koja datira još od 22. travnja 2021.

Na osnovu te presude vlasnik četiriju poslovnih prostora na Prokurativama postala je Republika Hrvatska. Jedan poslovni prostor u prizemlju veličine je 40,95 četvornih metara, drugi prostor, također u prizemlju, ima 229 m², a treći od 177 kvadrata na drugom katu koristila je Hrvatska seljačka stranka. Četvrti poslovni prostor u prizemlju od 98 četvornih metara desetljećima koristi hrvatsko-francuska udruga “Alliance Francaise de Split”.

image

Gerard Denegri, predsjednik Alliance francaise de Split 

Ante Čizmić/Cropix

Francuska alijansa, osnovana prije sto godina, desetljećima je prepoznatljiv identitet Splita i Marmontove. Udruga je obogaćivala kulturni život grada predavanjima, izložbama, projekcijama opera i kao organizator večeri šansona. To je prostor u koji su voljeli svratiti i oni koji ne uče francuski. Ostaje vjerovati da će i novi vlasnik zadržati kulturnu namjenu ovog prostora.

image

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaal Veyssire u posjeti Francuskoj alijansi u Marmontovoj ulici

Vladimir Dugandžić/Cropix

Sudska presuda

No, to nije jedini problem. Naime, u zaključku stoji da će se vlasniku, odnosno ovlaštenom tijelu, isplatiti iznos sredstava koja su Gradu Splitu uplaćena na ime korištenja poslovnih prostora od dana kad je sudska odluka postala pravomoćna. Drugim riječima, novac koji je Banovina nakon sudske presude zarađivala od iznajmljivanja poslovnih prostora u prizemlju, jer od najma HSS-u nije bilo velikog utrška, morat će platiti državi.

Zanimljivo je da je čestica 957/20 u zemljišniku bila upisana kao “zgrada bez zemljišta”, ali i kao “zemljište bez zgrade”. Pa čak se vodila i kao “zgrada bez zemljišta sagrađena na čest.zgr 957/20”. Na kraju je presudom Visokog trgovačkog suda od 22. travnja 2021., kojom su poslovni prostori postali vlasništvo države, odlučeno da se zgrada i zemljište povežu.

image
Saša Burić/Cropix

Prije toga se još od 2009. Republika Hrvatska nekoliko puta neuspješno pokušavala upisati kao vlasnik. Dapače, kako su zemljište i zgrada bili razdvojeni, Županijski sud svojedobno je bio riješio da se jedan dio vodi kao društveno vlasništvo, a da se na drugi dio uknjiži Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Općinsko povjerenstvo Split.

Oparine odluke

Na koncu se uknjižila država, no neposredno prije odluke Trgovačkog suda Andro Krstulović Opara u veljači 2021. produljio je na pet godina zakup tvrtki “Realizacija”, iza koje stoje vlasnici poznatije tvrtke “Optika Anda”, za veliki poslovni prostor u prizemlju. Iznos najma za 229 m² u prizemlju određen je na 92.074,08 kuna mjesečno još u vrijeme Ive Baldasara, kad je ta tvrtka dala najbolju ponudu na natječaju.

Ivica Puljak je, pak, nedugo nakon sudske presude iz travnja 2021. kojom je država postala vlasnik, u kolovozu iste godine, također produljio zakup manjeg poslovnog prostora u prizemlju tvrtki “Yacht-service Marinero” na pet godina. Iznos mjesečnog najma za 40,95 m² je u Baldasarovo vrijeme određen na 10.237,50 kuna.

Ovim se nastavlja proces brisanja poslovnih prostora iz gradske evidencije, ali i plaćanja obeštećenja vlasnicima zbog toga što Grad bespravno iznajmljuje nekretnine nakon sudske presude. Samo u listopadu ove godine Puljak je donio zaključke kojima se iz evidencije gradske imovine brišu dva stana u Mosorskoj 5, četiri stana u Riječkoj 12, stan u Lukačićevoj 3 i poslovni prostor od 103 m² u Teutinoj 13.

Kad smo u veljači ove godine, nedugo nakon što je počelo učestalo brisanje stanova i poslovnih prostora iz gradske evidencije, ondašnju pročelnicu za gradsku imovinu Maju Đerek upitali koliko će Grad izgubiti imovine, kazala je kako se ne može točno znati koliko će poslovnih prostora ili stanova Grad brisati iz evidencije, te da zakoni pogoduju tome da se država upiše kao vlasnik.

image
Duje Klarić/Cropix

– Ako se u postupku povezivanja ne može utvrditi tko je vlasnik, a često se radi o situacijama da zbog proteka vremena od 40 ili više godina ne postoji dokumentacija o stjecanju nekretnine, sud će kao vlasnika upisati Republiku Hrvatsku..

Za oduzetu imovinu za koju nije podnesen zahtjev za povrat, kao vlasnik se utvrđuje Republika Hrvatska, sukladno čl. 77. Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. To znači da se svakim danom, po okončanju postupaka, na sve više poslovnih prostora ili stanova kao vlasnik upisuje Republika Hrvatska (ili bivši vlasnici), a Grad Split gubi nekretnine na svom području – rekla nam je tada Đerek.

Veliki problem

Pitali smo tada koliko će Grad morati platiti zbog toga što iznajmljuje imovinu nakon sudskih presuda. Đerek je tom prigodom objasnila da postoje problemi zbog kojih se takve stvari događaju.

– Grad Split u nekim postupcima nije stranka, a u nekima kasno zaprimi rješenja da više ne upravlja poslovnim prostorima ili stanovima kada su korisnici u prostorima već platili za određeni broj mjeseci nakon donesenih sudskih rješenja.

U nekim slučajevima saznamo kako Grad Split više ne upravlja nekretninama tek nakon upisa u zemljišne knjige – kazala je bivša pročelnica i istaknula kako se pravodobna dostava sudskih rješenja pokazala kao velik problem, zbog čega želi “održavati koordinacijske sastanke s nadležnim državnim odvjetništvom i zemljišnoknjižnim sudom”.

No to je bilo onda. Sad Maje Đerek nema u Banovini. Grad i dalje gubi nekretnine, a na nekom drugom je da brine kako će se uštedjeti novac u ovakvim slučajevima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 22:41