StoryEditorOCM
Splitstrategija je sve

Domovinski pokret ogorčen popularnošću turbofolka, imaju genijalno rješenje kako djeci promijeniti glazbeni ukus...

Piše Frano Kiso
3. siječnja 2024. - 11:14

Svako malo čujemo vijesti o tome kako turbofolk zvijezde iz susjednih zemlja pune naše dvorane, a često je u pitanju i nekoliko rasprodanih koncerata zaredom i to bez veće marketinške kampanje.

Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije odlučio je tome stati na kraj i skrojili su strategiju kako mladima usaditi neke druge vrijednosti i promijeniti njima omiljeni žanr.

Na svom Facebook profilu objavu su naslovili ‘Istočnom melosu možemo se suprotstaviti samo njegovanjem vlastite kulturne baštine kroz obrazovni sustav‘ i objasnili o čemu je točno riječ.

image

Marko Žaja, bivši kickboksač i vijećnik Domovinskog pokreta u skupštini Splitsko-dalmatinske županije

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Hrvatska javna scena je pod sustavnom, dobro organiziranom i financiranom kulturnom agresijom. Nažalost, dio državnih institucija svjesno je, iz oportunističkih razloga, pristao na prodor stranih medijskih i kulturnih utjecaja u hrvatski javni prostor. Istočni melos i sve ono što on nosi sa sobom već godinama se sustavno promovira kao poželjno, prihvatljivo, zabavno i blisko našem mentalitetu - pišu iz Domovinskog pokreta i za sve krive medije koji se usuđuju pisati o popularnosti narodne glazbe umjesto da se posvete domaćim glazbenicima.

image
Ranko Šuvar/Ilustracija/Cropix

- Sve to za posljedicu ima rasprodane Arene od strane srbijanskih turbofolk pjevača, a preko toga i kulturnu kolonizaciju Hrvatske. Treba otvoreno kazati kako je kulturnoj kolonizaciji prethodila kolonizacija hrvatskog medijskog prostora te kako je pokoravanje medijskog tržišta bio preduvjet „uspješnog“ ulaska istočnog melosa u hrvatski kulturni mainstream - objašnjavaju. 

Glazba je virus

Domovinski pokret usput napominje da se nesretna mladost zarazila virusom lakih nota s istoka i zato kao odgovorni političari i kulturni promicatelji nude protulijek - novi školski predmet.

image
Ranko Šuvar/Ilustracija/Cropix

- Pokrećemo inicijativu za uvođenje novog predmeta u hrvatsko školstvo, a koji bi najmlađe generacije podučavao hrvatskoj kulturi, tradiciji i nematerijalnoj kulturnoj baštini. Samo vrednovanjem vlastite kulture i tradicije možemo opstati kao zasebni kulturni entitet - zaključuju iz Domovinskog pokreta.

Usput su priložili fotografiju dramatičnog natpisa ‘Današnja dica slušaju cajke, priče o Vukovaru za njih su bajke‘, pa ako vam se sviđa ideja da vam politička opcija slaže glazbene liste, znate za koga ćete glasovati.

image
Faacebook/Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:42