stdClass Object ( [id] => 1207355 [title] => Analiza Sandija Vidulića: HDZ-ova izborna mašinerija posve je zakazala i to je njihov glavni problem. Ključno je pitanje: jesu li lokalni HDZ-ovci namjerno odlučili da neće motivirati birače? [alias] => analiza-sandija-vidulica-glavni-problem-za-hdz-jest-sto-je-njihova-izborna-masinerija-posve-zakazala-kljucno-je-pitanje-jesu-li-lokalni-hdz-ovci-namjerno-odlucili-da-nece-motivirati-birace [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivica Puljak postigao je ono radi čega je raspisao izbore, postao je stari/novi gradonačelnik. Prije toga je prošli mjesec na prijevremenim izborima izborio 15 mjesta za svoju stranku "Centar" u Gradskom vijeću što je izvanredan uspjeh. Njegov protukandidat Zoran Đogaš, kojem u drugom krugu nitko nije davao šanse za upjeh, nije ostvario čudo kojim bi ušao u povijest lokalnih izbora u Splitu. Dapače, u izravnom odmjeravanju s Puljkom doživio je težak poraz.

Đogaš je imao kratak period od par mjeseci da savlada retoriku političkog nastupa, ali u nastupima se vidjelo da nema iskustva sa pitanjima komunale ili urbanizma. No, Puljak je uspio u glavnoj stvari - diskvalificirati svog protukandidata. Od prvog kruga izbora potrudio se da uvjeri javnost kako Đogaš nije "politički materijal" sa dugim trajanjem, već prolazna avantura kojom HDZ prikriva nedostatak svojih kandidata. Na kraju nitko nije vjerovao da je Đogaš doista zagrizao za politiku pa će, izgubi li ovu bitku, biti spreman da dobije rat i pobjedi na idućim lokalnim izborima.

Kukavičje jaje

Dapače, javnost nije shvatila hoće li Đogaš, izgubi li izbore za gradonačelnika, pristati da bude gradski vijećnik, iako je predvodio HDZ-ovu listu za Gradsko vijeće. Puljak je postavio pitanje, na koje Đogaš nije uvjerljivo odgovorio – kamo će on ukoliko izgubi izbore?

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

To je pitanje HDZ-ovim biračima Puljak podmetnuo kao kukavičje jaje. S druge strane, Puljak se kod svojih glasača svojski trudio da HDZ prikaže, kako bi rekao Ivica Račan, kao "stranku opasnih namjera".

Međutim, glavni problem za HDZ jest što je njihova izborna mašinerija posve zakazala. Prvi krug izbora Ante Sanader je proglasio za splitsku "fjaku" i najavio da će stranka poraditi da bude veća izlaznost tamo gdje HDZ ima podršku birača. Što se dogodilo? Ili se HDZ-ova mašinerija namjerno nije potrudila motivirati birače. Ili je došlo do "zamora materijala" pa nakon svih godina penzionere i istok Splita više nije briga za HDZ kao nekada.

---

image

Split, 290622.
Konferencija za medije kandidata za gradonacelnika Zorana Djogasa sa zamjenicima a kao podrska stigao je i predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Josko Ponos/Cropix
---

Ipak, jedna stvar Puljku ne ide u prilog. Dobio je vrlo tanku podršku u odnosu na dosadašnje neposredne izbore za Splitske gradonačelnike. Dapače, na ovim prijevremenim izborima je bio najmanji odaziv birača (28,36%) od 2009. otkad se neposredno bira gradonačelnika Splita. Prošli puta je Puljak u drugom krugu dobio respektabilnih 35.565 tisuća glasova, ovaj put je (po neslužbenim rezultatima) skupio 27.496 glasova, dakle, osam tisuća manje.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Jedini koji je dobio manje glasova za gradonačelnika Splita od Puljka je Andro Krstulović Opara sa 26.642 glasova. Ali, Opara je toliko dobio u izjednačenoj borbi sa Kerumom u kojoj su se glasovi podijelili. A Puljak je ostvario veliku pobjedu nad Đogašem – a dobio je samo 854 glasa više od Opare. Jest da je ljeto i Ultra, ali nije bila vrućina ove nedjelje.

Dapače, upravo su se nakon prvog izbornog kruga iz stranke "Centar" potrudili statistički dokazati kako je ojačan njihov legitimitet jer su osvojili skoro sedam tisuća glasova više za Gradsko vijeće nego na izborima 2021.. Štoviše, isticali su da je Puljak je u prvom krugu za gradonačelnika osvojio pet tisuća glasova više nego u prvom krugu prošle godine. Brojke su bile na njihovoj strani jer su se drugima slabo odazvali birači.

Jednostavne poruke

No, zanimljivo će biti što će "Centar" reći sada, budući da je Puljak nesumnjivo pobjedio, ali prošle godine je bio znatno veći ukupni odaziv birača (65.208 u drugom krugu) pa je Puljkova pobjeda bila utoliko značajnija, obzirom da su građani pokazali veći interes za politiku. Tako je ove godine u drugom krugu Puljak dobio samo 390 glasova više nego što je osvojio Vice Mihanović 2021. u drugom krugu, kad je dobio 27.106 glasova.

Kad sve zbrojimo, na ovim prijevremenim izborima najbolje su prošli noviji političari sa argresivnijim nastupom. Puljak i Bojan Ivošević, a sa desne strane spektra Aris Zlodre koji je uveo Domovinski pokret u Gradsko vijeće. Svi drugi su na gubitku. To nešto govori o stanju u kojem se nalazi splitsko biračko tijelo. Pokazao se da trebaš biračima ponavljati nekoliko jednostavnih poruka, ne smiješ se pravdati kad te protivnici dohvate, već ti moraš napasti prvi bez obzira jesi li uvijek u pravu, nemoj se puno žaliti, trebaš biti čvrst, izgledati nepotkupljiv i spreman za pobjede...

---

image

Ivica Puljak i Zoran Đogaš

/Slobodna Dalmacija
---

S druge strane, većina građana s biračkim pravom nije bila oduševljena takvim fajterskim nastupom koji onemogućava normalnu političku komunikaciju. Ali, još manje sa onim što su nudili ostali. Stoga nisu izašli na izbore. Apstinencija je bila visoka u oba izborna kruga. Tako da je oko 70 posto građana ignoriralo ove izbore. To je ipak zabrinjavajuće jer pokazuje političku pasivizaciju koja dovodi do toga da manjina birača daje upitni legitimitet političkoj eliti. No, volja koju su pokazali birači, bilo tako što su izašli na izbore ili tko da nisu, je ujedno i poruka drugim strankama da se moraju mijenjati.

Pitanje niske izlaznosti nije nevažno, jer se tiče alibija zbog kojeg su raspisani izbori.

Puljak se, naime, javno žalio već prije izbora da nije mogao provoditi neke političke odluke, jer bi nailazio na otpore partnera. Kao drugo, sa partnerima je došao u škripac nakon što su oni postavili ultimatum da njegov zamjenik Bojan Ivošević treba otići ukoliko se protiv njega potvrdi optužnica radi neprihvatljvog ponašanja prema urednici Slobodne Dalmacije. Da bi stvar riješio u svoju korist Puljak je raspisao izbore vjerujući da njegova politika ima podršku građana.

Nužnost kompromisa

Po pitanju legitimiteta i utjecaja stranka "Centar" je svakako profitirala od izbora za Gradsko vijeće. Broj njihovih vijećnika se dvostruko povećao sa 7 na 15. No, to nije potpuni uspjeh, kako izgleda. Naime, riješili su se onih stranaka koje su većinu vremena bile na njihovoj strani – Možemo, Nova ljevica, Pametno za Dalmaciju i dvoje vijećnika sa liste Tomislava Mamića. Ukupno je to pet vijećnika koji su otpali.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Ostat će u Gradskom vijeću oni s kojima je Puljak imao najviše problema, to je prvenstveno SDP predvođen Davorom Matijevićem. Ali i Most. Puljak je od studenog prošle godine gotovo uvijek ponavljao da je SDP isti kao HDZ i HGS. S druge strane, Most je inzistirao na raspuštanju Gradskog vijeća zbog Ivoševićeve prijetnje novinarki, dok se u "aferi Sexgate" Puljak pozvao na izmišljenu priču o ljubavnici Bože Petrova.

S njima, dakle, Puljak mora naći kompromis, jer "Centru" nedostaje 16-ta ruka za apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. Puljkovo nuđenje koalicijskog dogovora znači da će pokušati dogovoriti stabilniju vlast nego ranije upravo sa onima koji su bili najkritičniji prema dosadašnjoj "programskoj suradnji". SDP je iz te suradnje bio izbačen, što je uzrokovalo napete odnose Matijevića sa Puljkom. Most je bio otvoren za suradnju, ali je nastojao voditi autonomnu politiku, što im je do sada ostavljalo prostor za prijedloge i primjedbe.

Prejak "zagrljaj" sa Puljkom i "Centrom" bio bi loš za vjerodostojnost SDP-a kao preostale ljevice u Gradskom vijeću, ali i za Most, kao predstavnike umjerene desnice koja nastoji biti neopterećena ideologijom.

Čemu se nadati

No, najvažnije od svega, čemu se možemo nadati nakon izbora? Oko nekih stvari Puljak će se dogovoriti sa partnerima, jer ni oni nemaju previše manevarskog prostora, osim ako ne žele otići u samoizolaciju. No, kako će se razvijati grad u svakodnevici, uzmemo li inflaciju, rast cijena energenata i građevinskih materijala?

Puljak je u kampanji lavirao između širokih obećanja i vrlo suzdržanih prognoza kad su u pitanju financije. Izbori su gotovi, vrijeme je da se zaborave pusta obećanja. Puljkov tim dobio je još jednu priliku da pokaže zna li manevrirati između krajnosti želja i mogućosti u vremenima koja nemaju milosti za pogreške. Pa neka im je sa srećom. I nama s njima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SNAŽNA PORUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SNAŽNA PORUKA 2 0 7876 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-10 20:12:46 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi VIDULIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-11 08:36:13 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-07-11 05:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5611 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22710488.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22654000.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22654408.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22653834.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22623966.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22613970.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22636596.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22709562.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22507588.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Supic\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","\/Slobodna Dalmacija","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Ivica Puljak i Zoran \u0110oga\u0161<\/p>","","

Split, 290622.
\nKonferencija za medije kandidata za gradonacelnika Zorana Djogasa sa zamjenicima a kao podrska stigao je i predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic.
","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1014","hd_22710488_1920.jpg":"1920x1080","k_22710488_1280.jpg":"1280x1280","k_22710488_1024.jpg":"1024x1024","k_22710488_640.jpg":"640x640","k_22710488_480.jpg":"480x480","k_22710488_340.jpg":"340x340","k_22710488_220.jpg":"220x220","o_22710488_1280.jpg":"1280x676","o_22710488_1024.jpg":"1024x540","o_22710488_640.jpg":"640x338","o_22710488_480.jpg":"480x253","o_22710488_340.jpg":"340x179","o_22710488_220.jpg":"220x116","h_22710488_1280.jpg":"1280x854","h_22710488_1024.jpg":"1024x683","h_22710488_640.jpg":"640x427","h_22710488_480.jpg":"480x320","h_22710488_340.jpg":"340x227","h_22710488_220.jpg":"220x147","pp_22710488_1280.jpg":"1280x1628","pp_22710488_1024.jpg":"1024x1303","pp_22710488_640.jpg":"640x814","pp_22710488_480.jpg":"480x611","pp_22710488_340.jpg":"340x432","pp_22710488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22654000_1920.jpg":"1920x1080","k_22654000_1280.jpg":"1280x1280","k_22654000_1024.jpg":"1024x1024","k_22654000_640.jpg":"640x640","k_22654000_480.jpg":"480x480","k_22654000_340.jpg":"340x340","k_22654000_220.jpg":"220x220","o_22654000_1280.jpg":"1280x853","o_22654000_1024.jpg":"1024x682","o_22654000_640.jpg":"640x426","o_22654000_480.jpg":"480x320","o_22654000_340.jpg":"340x226","o_22654000_220.jpg":"220x146","h_22654000_1280.jpg":"1280x854","h_22654000_1024.jpg":"1024x683","h_22654000_640.jpg":"640x427","h_22654000_480.jpg":"480x320","h_22654000_340.jpg":"340x227","h_22654000_220.jpg":"220x147","pp_22654000_1280.jpg":"1280x1628","pp_22654000_1024.jpg":"1024x1303","pp_22654000_640.jpg":"640x814","pp_22654000_480.jpg":"480x611","pp_22654000_340.jpg":"340x432","pp_22654000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22654408_1920.jpg":"1920x1080","k_22654408_1280.jpg":"1280x1280","k_22654408_1024.jpg":"1024x1024","k_22654408_640.jpg":"640x640","k_22654408_480.jpg":"480x480","k_22654408_340.jpg":"340x340","k_22654408_220.jpg":"220x220","o_22654408_1280.jpg":"1280x853","o_22654408_1024.jpg":"1024x682","o_22654408_640.jpg":"640x426","o_22654408_480.jpg":"480x320","o_22654408_340.jpg":"340x226","o_22654408_220.jpg":"220x146","h_22654408_1280.jpg":"1280x854","h_22654408_1024.jpg":"1024x683","h_22654408_640.jpg":"640x427","h_22654408_480.jpg":"480x320","h_22654408_340.jpg":"340x227","h_22654408_220.jpg":"220x147","pp_22654408_1280.jpg":"1280x1628","pp_22654408_1024.jpg":"1024x1303","pp_22654408_640.jpg":"640x814","pp_22654408_480.jpg":"480x611","pp_22654408_340.jpg":"340x432","pp_22654408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22653834_1920.jpg":"1920x1080","k_22653834_1280.jpg":"1280x1280","k_22653834_1024.jpg":"1024x1024","k_22653834_640.jpg":"640x640","k_22653834_480.jpg":"480x480","k_22653834_340.jpg":"340x340","k_22653834_220.jpg":"220x220","o_22653834_1280.jpg":"1280x1920","o_22653834_1024.jpg":"1024x1536","o_22653834_640.jpg":"640x960","o_22653834_480.jpg":"480x720","o_22653834_340.jpg":"340x510","o_22653834_220.jpg":"220x330","h_22653834_1280.jpg":"1280x854","h_22653834_1024.jpg":"1024x683","h_22653834_640.jpg":"640x427","h_22653834_480.jpg":"480x320","h_22653834_340.jpg":"340x227","h_22653834_220.jpg":"220x147","pp_22653834_1280.jpg":"1280x1628","pp_22653834_1024.jpg":"1024x1303","pp_22653834_640.jpg":"640x814","pp_22653834_480.jpg":"480x611","pp_22653834_340.jpg":"340x432","pp_22653834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_22623966_1920.jpg":"1920x1080","k_22623966_1280.jpg":"1280x1280","k_22623966_1024.jpg":"1024x1024","k_22623966_640.jpg":"640x640","k_22623966_480.jpg":"480x480","k_22623966_340.jpg":"340x340","k_22623966_220.jpg":"220x220","o_22623966_1280.jpg":"1280x860","o_22623966_1024.jpg":"1024x688","o_22623966_640.jpg":"640x430","o_22623966_480.jpg":"480x322","o_22623966_340.jpg":"340x228","o_22623966_220.jpg":"220x147","h_22623966_1280.jpg":"1280x854","h_22623966_1024.jpg":"1024x683","h_22623966_640.jpg":"640x427","h_22623966_480.jpg":"480x320","h_22623966_340.jpg":"340x227","h_22623966_220.jpg":"220x147","pp_22623966_1280.jpg":"1280x1628","pp_22623966_1024.jpg":"1024x1303","pp_22623966_640.jpg":"640x814","pp_22623966_480.jpg":"480x611","pp_22623966_340.jpg":"340x432","pp_22623966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_22613970_1920.jpg":"1920x1080","k_22613970_1280.jpg":"1280x1280","k_22613970_1024.jpg":"1024x1024","k_22613970_640.jpg":"640x640","k_22613970_480.jpg":"480x480","k_22613970_340.jpg":"340x340","k_22613970_220.jpg":"220x220","o_22613970_1280.jpg":"1280x810","o_22613970_1024.jpg":"1024x648","o_22613970_640.jpg":"640x405","o_22613970_480.jpg":"480x303","o_22613970_340.jpg":"340x215","o_22613970_220.jpg":"220x139","h_22613970_1280.jpg":"1280x854","h_22613970_1024.jpg":"1024x683","h_22613970_640.jpg":"640x427","h_22613970_480.jpg":"480x320","h_22613970_340.jpg":"340x227","h_22613970_220.jpg":"220x147","pp_22613970_1280.jpg":"1280x1628","pp_22613970_1024.jpg":"1024x1303","pp_22613970_640.jpg":"640x814","pp_22613970_480.jpg":"480x611","pp_22613970_340.jpg":"340x432","pp_22613970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x800","hd_22636596_1920.jpg":"1920x1080","k_22636596_1280.jpg":"1280x1280","k_22636596_1024.jpg":"1024x1024","k_22636596_640.jpg":"640x640","k_22636596_480.jpg":"480x480","k_22636596_340.jpg":"340x340","k_22636596_220.jpg":"220x220","o_22636596_1280.jpg":"1280x853","o_22636596_1024.jpg":"1024x682","o_22636596_640.jpg":"640x426","o_22636596_480.jpg":"480x320","o_22636596_340.jpg":"340x226","o_22636596_220.jpg":"220x146","h_22636596_1280.jpg":"1280x854","h_22636596_1024.jpg":"1024x683","h_22636596_640.jpg":"640x427","h_22636596_480.jpg":"480x320","h_22636596_340.jpg":"340x227","h_22636596_220.jpg":"220x147","pp_22636596_1280.jpg":"1280x1628","pp_22636596_1024.jpg":"1024x1303","pp_22636596_640.jpg":"640x814","pp_22636596_480.jpg":"480x611","pp_22636596_340.jpg":"340x432","pp_22636596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_22709562_1920.jpg":"1920x1080","k_22709562_1280.jpg":"1280x1280","k_22709562_1024.jpg":"1024x1024","k_22709562_640.jpg":"640x640","k_22709562_480.jpg":"480x480","k_22709562_340.jpg":"340x340","k_22709562_220.jpg":"220x220","o_22709562_1280.jpg":"1280x784","o_22709562_1024.jpg":"1024x627","o_22709562_640.jpg":"640x392","o_22709562_480.jpg":"480x294","o_22709562_340.jpg":"340x208","o_22709562_220.jpg":"220x134","h_22709562_1280.jpg":"1280x854","h_22709562_1024.jpg":"1024x683","h_22709562_640.jpg":"640x427","h_22709562_480.jpg":"480x320","h_22709562_340.jpg":"340x227","h_22709562_220.jpg":"220x147","pp_22709562_1280.jpg":"1280x1628","pp_22709562_1024.jpg":"1024x1303","pp_22709562_640.jpg":"640x814","pp_22709562_480.jpg":"480x611","pp_22709562_340.jpg":"340x432","pp_22709562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_22507588_1920.jpg":"1920x1080","k_22507588_1280.jpg":"1280x1280","k_22507588_1024.jpg":"1024x1024","k_22507588_640.jpg":"640x640","k_22507588_480.jpg":"480x480","k_22507588_340.jpg":"340x340","k_22507588_220.jpg":"220x220","o_22507588_1280.jpg":"1280x844","o_22507588_1024.jpg":"1024x675","o_22507588_640.jpg":"640x422","o_22507588_480.jpg":"480x316","o_22507588_340.jpg":"340x224","o_22507588_220.jpg":"220x145","h_22507588_1280.jpg":"1280x854","h_22507588_1024.jpg":"1024x683","h_22507588_640.jpg":"640x427","h_22507588_480.jpg":"480x320","h_22507588_340.jpg":"340x227","h_22507588_220.jpg":"220x147","pp_22507588_1280.jpg":"1280x1628","pp_22507588_1024.jpg":"1024x1303","pp_22507588_640.jpg":"640x814","pp_22507588_480.jpg":"480x611","pp_22507588_340.jpg":"340x432","pp_22507588_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4190374 Threads: 6 Questions: 127699359 Slow queries: 55184 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3861023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/analiza-sandija-vidulica-glavni-problem-za-hdz-jest-sto-je-njihova-izborna-masinerija-posve-zakazala-kljucno-je-pitanje-jesu-li-lokalni-hdz-ovci-namjerno-odlucili-da-nece-motivirati-birace-1207355 [printLink] => /split/analiza-sandija-vidulica-glavni-problem-za-hdz-jest-sto-je-njihova-izborna-masinerija-posve-zakazala-kljucno-je-pitanje-jesu-li-lokalni-hdz-ovci-namjerno-odlucili-da-nece-motivirati-birace-1207355?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 677188 [name] => izbori u splitu 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 13:54:48 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-splitu-2022 [link] => /tag/izbori-u-splitu-2022 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SNAŽNA PORUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Analiza Sandija Vidulića: HDZ-ova izborna mašinerija posve je zakazala i to je njihov glavni problem. Ključno je pitanje: jesu li lokalni HDZ-ovci namjerno odlučili da neće motivirati birače? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22710488.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Supic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22710488.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22654000.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22654408.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22653834.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22623966.jpg [title] =>

Ivica Puljak i Zoran Đogaš

/Slobodna Dalmacija ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22613970.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22636596.jpg [title] =>

Split, 290622.
Konferencija za medije kandidata za gradonacelnika Zorana Djogasa sa zamjenicima a kao podrska stigao je i predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic.
Josko Ponos/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22709562.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22507588.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ivica Puljak postigao je ono radi čega je raspisao izbore, postao je stari/novi gradonačelnik. Prije toga je prošli mjesec na prijevremenim izborima izborio 15 mjesta za svoju stranku "Centar" u Gradskom vijeću što je izvanredan uspjeh. Njegov protukandidat Zoran Đogaš, kojem u drugom krugu nitko nije davao šanse za upjeh, nije ostvario čudo kojim bi ušao u povijest lokalnih izbora u Splitu. Dapače, u izravnom odmjeravanju s Puljkom doživio je težak poraz.

Đogaš je imao kratak period od par mjeseci da savlada retoriku političkog nastupa, ali u nastupima se vidjelo da nema iskustva sa pitanjima komunale ili urbanizma. No, Puljak je uspio u glavnoj stvari - diskvalificirati svog protukandidata. Od prvog kruga izbora potrudio se da uvjeri javnost kako Đogaš nije "politički materijal" sa dugim trajanjem, već prolazna avantura kojom HDZ prikriva nedostatak svojih kandidata. Na kraju nitko nije vjerovao da je Đogaš doista zagrizao za politiku pa će, izgubi li ovu bitku, biti spreman da dobije rat i pobjedi na idućim lokalnim izborima.

Kukavičje jaje

Dapače, javnost nije shvatila hoće li Đogaš, izgubi li izbore za gradonačelnika, pristati da bude gradski vijećnik, iako je predvodio HDZ-ovu listu za Gradsko vijeće. Puljak je postavio pitanje, na koje Đogaš nije uvjerljivo odgovorio – kamo će on ukoliko izgubi izbore?

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

To je pitanje HDZ-ovim biračima Puljak podmetnuo kao kukavičje jaje. S druge strane, Puljak se kod svojih glasača svojski trudio da HDZ prikaže, kako bi rekao Ivica Račan, kao "stranku opasnih namjera".

Međutim, glavni problem za HDZ jest što je njihova izborna mašinerija posve zakazala. Prvi krug izbora Ante Sanader je proglasio za splitsku "fjaku" i najavio da će stranka poraditi da bude veća izlaznost tamo gdje HDZ ima podršku birača. Što se dogodilo? Ili se HDZ-ova mašinerija namjerno nije potrudila motivirati birače. Ili je došlo do "zamora materijala" pa nakon svih godina penzionere i istok Splita više nije briga za HDZ kao nekada.

---

image

Split, 290622.
Konferencija za medije kandidata za gradonacelnika Zorana Djogasa sa zamjenicima a kao podrska stigao je i predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Josko Ponos/Cropix
---

Ipak, jedna stvar Puljku ne ide u prilog. Dobio je vrlo tanku podršku u odnosu na dosadašnje neposredne izbore za Splitske gradonačelnike. Dapače, na ovim prijevremenim izborima je bio najmanji odaziv birača (28,36%) od 2009. otkad se neposredno bira gradonačelnika Splita. Prošli puta je Puljak u drugom krugu dobio respektabilnih 35.565 tisuća glasova, ovaj put je (po neslužbenim rezultatima) skupio 27.496 glasova, dakle, osam tisuća manje.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Jedini koji je dobio manje glasova za gradonačelnika Splita od Puljka je Andro Krstulović Opara sa 26.642 glasova. Ali, Opara je toliko dobio u izjednačenoj borbi sa Kerumom u kojoj su se glasovi podijelili. A Puljak je ostvario veliku pobjedu nad Đogašem – a dobio je samo 854 glasa više od Opare. Jest da je ljeto i Ultra, ali nije bila vrućina ove nedjelje.

Dapače, upravo su se nakon prvog izbornog kruga iz stranke "Centar" potrudili statistički dokazati kako je ojačan njihov legitimitet jer su osvojili skoro sedam tisuća glasova više za Gradsko vijeće nego na izborima 2021.. Štoviše, isticali su da je Puljak je u prvom krugu za gradonačelnika osvojio pet tisuća glasova više nego u prvom krugu prošle godine. Brojke su bile na njihovoj strani jer su se drugima slabo odazvali birači.

Jednostavne poruke

No, zanimljivo će biti što će "Centar" reći sada, budući da je Puljak nesumnjivo pobjedio, ali prošle godine je bio znatno veći ukupni odaziv birača (65.208 u drugom krugu) pa je Puljkova pobjeda bila utoliko značajnija, obzirom da su građani pokazali veći interes za politiku. Tako je ove godine u drugom krugu Puljak dobio samo 390 glasova više nego što je osvojio Vice Mihanović 2021. u drugom krugu, kad je dobio 27.106 glasova.

Kad sve zbrojimo, na ovim prijevremenim izborima najbolje su prošli noviji političari sa argresivnijim nastupom. Puljak i Bojan Ivošević, a sa desne strane spektra Aris Zlodre koji je uveo Domovinski pokret u Gradsko vijeće. Svi drugi su na gubitku. To nešto govori o stanju u kojem se nalazi splitsko biračko tijelo. Pokazao se da trebaš biračima ponavljati nekoliko jednostavnih poruka, ne smiješ se pravdati kad te protivnici dohvate, već ti moraš napasti prvi bez obzira jesi li uvijek u pravu, nemoj se puno žaliti, trebaš biti čvrst, izgledati nepotkupljiv i spreman za pobjede...

---

image

Ivica Puljak i Zoran Đogaš

/Slobodna Dalmacija
---

S druge strane, većina građana s biračkim pravom nije bila oduševljena takvim fajterskim nastupom koji onemogućava normalnu političku komunikaciju. Ali, još manje sa onim što su nudili ostali. Stoga nisu izašli na izbore. Apstinencija je bila visoka u oba izborna kruga. Tako da je oko 70 posto građana ignoriralo ove izbore. To je ipak zabrinjavajuće jer pokazuje političku pasivizaciju koja dovodi do toga da manjina birača daje upitni legitimitet političkoj eliti. No, volja koju su pokazali birači, bilo tako što su izašli na izbore ili tko da nisu, je ujedno i poruka drugim strankama da se moraju mijenjati.

Pitanje niske izlaznosti nije nevažno, jer se tiče alibija zbog kojeg su raspisani izbori.

Puljak se, naime, javno žalio već prije izbora da nije mogao provoditi neke političke odluke, jer bi nailazio na otpore partnera. Kao drugo, sa partnerima je došao u škripac nakon što su oni postavili ultimatum da njegov zamjenik Bojan Ivošević treba otići ukoliko se protiv njega potvrdi optužnica radi neprihvatljvog ponašanja prema urednici Slobodne Dalmacije. Da bi stvar riješio u svoju korist Puljak je raspisao izbore vjerujući da njegova politika ima podršku građana.

Nužnost kompromisa

Po pitanju legitimiteta i utjecaja stranka "Centar" je svakako profitirala od izbora za Gradsko vijeće. Broj njihovih vijećnika se dvostruko povećao sa 7 na 15. No, to nije potpuni uspjeh, kako izgleda. Naime, riješili su se onih stranaka koje su većinu vremena bile na njihovoj strani – Možemo, Nova ljevica, Pametno za Dalmaciju i dvoje vijećnika sa liste Tomislava Mamića. Ukupno je to pet vijećnika koji su otpali.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Ostat će u Gradskom vijeću oni s kojima je Puljak imao najviše problema, to je prvenstveno SDP predvođen Davorom Matijevićem. Ali i Most. Puljak je od studenog prošle godine gotovo uvijek ponavljao da je SDP isti kao HDZ i HGS. S druge strane, Most je inzistirao na raspuštanju Gradskog vijeća zbog Ivoševićeve prijetnje novinarki, dok se u "aferi Sexgate" Puljak pozvao na izmišljenu priču o ljubavnici Bože Petrova.

S njima, dakle, Puljak mora naći kompromis, jer "Centru" nedostaje 16-ta ruka za apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. Puljkovo nuđenje koalicijskog dogovora znači da će pokušati dogovoriti stabilniju vlast nego ranije upravo sa onima koji su bili najkritičniji prema dosadašnjoj "programskoj suradnji". SDP je iz te suradnje bio izbačen, što je uzrokovalo napete odnose Matijevića sa Puljkom. Most je bio otvoren za suradnju, ali je nastojao voditi autonomnu politiku, što im je do sada ostavljalo prostor za prijedloge i primjedbe.

Prejak "zagrljaj" sa Puljkom i "Centrom" bio bi loš za vjerodostojnost SDP-a kao preostale ljevice u Gradskom vijeću, ali i za Most, kao predstavnike umjerene desnice koja nastoji biti neopterećena ideologijom.

Čemu se nadati

No, najvažnije od svega, čemu se možemo nadati nakon izbora? Oko nekih stvari Puljak će se dogovoriti sa partnerima, jer ni oni nemaju previše manevarskog prostora, osim ako ne žele otići u samoizolaciju. No, kako će se razvijati grad u svakodnevici, uzmemo li inflaciju, rast cijena energenata i građevinskih materijala?

Puljak je u kampanji lavirao između širokih obećanja i vrlo suzdržanih prognoza kad su u pitanju financije. Izbori su gotovi, vrijeme je da se zaborave pusta obećanja. Puljkov tim dobio je još jednu priliku da pokaže zna li manevrirati između krajnosti želja i mogućosti u vremenima koja nemaju milosti za pogreške. Pa neka im je sa srećom. I nama s njima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Supic/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix /Slobodna Dalmacija Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Josko Ponos/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
/Slobodna Dalmacija

Ivica Puljak i Zoran Đogaš

Josko Ponos/Cropix

Split, 290622.
Konferencija za medije kandidata za gradonacelnika Zorana Djogasa sa zamjenicima a kao podrska stigao je i predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/analiza-sandija-vidulica-glavni-problem-za-hdz-jest-sto-je-njihova-izborna-masinerija-posve-zakazala-kljucno-je-pitanje-jesu-li-lokalni-hdz-ovci-namjerno-odlucili-da-nece-motivirati-birace-1207355 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=252525ed0eb5b4116bea4bb374659d1e56f154d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Analiza+Sandija+Viduli%C4%87a%3A+HDZ-ova+izborna+ma%C5%A1inerija+posve+je+zakazala+i+to+je+njihov+glavni+problem.+Klju%C4%8Dno+je+pitanje%3A+jesu+li+lokalni+HDZ-ovci+namjerno+odlu%C4%8Dili+da+ne%C4%87e+motivirati+bira%C4%8De%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fanaliza-sandija-vidulica-glavni-problem-za-hdz-jest-sto-je-njihova-izborna-masinerija-posve-zakazala-kljucno-je-pitanje-jesu-li-lokalni-hdz-ovci-namjerno-odlucili-da-nece-motivirati-birace-1207355 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fanaliza-sandija-vidulica-glavni-problem-za-hdz-jest-sto-je-njihova-izborna-masinerija-posve-zakazala-kljucno-je-pitanje-jesu-li-lokalni-hdz-ovci-namjerno-odlucili-da-nece-motivirati-birace-1207355 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SNAŽNA PORUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSNAŽNA PORUKA

Analiza Sandija Vidulića: HDZ-ova izborna mašinerija posve je zakazala i to je njihov glavni problem. Ključno je pitanje: jesu li lokalni HDZ-ovci namjerno odlučili da neće motivirati birače?

Piše Sandi VIDULIĆ
11. srpnja 2022. - 07:49

Ivica Puljak postigao je ono radi čega je raspisao izbore, postao je stari/novi gradonačelnik. Prije toga je prošli mjesec na prijevremenim izborima izborio 15 mjesta za svoju stranku "Centar" u Gradskom vijeću što je izvanredan uspjeh. Njegov protukandidat Zoran Đogaš, kojem u drugom krugu nitko nije davao šanse za upjeh, nije ostvario čudo kojim bi ušao u povijest lokalnih izbora u Splitu. Dapače, u izravnom odmjeravanju s Puljkom doživio je težak poraz.

Đogaš je imao kratak period od par mjeseci da savlada retoriku političkog nastupa, ali u nastupima se vidjelo da nema iskustva sa pitanjima komunale ili urbanizma. No, Puljak je uspio u glavnoj stvari - diskvalificirati svog protukandidata. Od prvog kruga izbora potrudio se da uvjeri javnost kako Đogaš nije "politički mate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:27