StoryEditorOCM
Slanomnogima su draže

Jeste li čuli za bugarske sarme? Recept je odličan, Bugari znaju što rade, isprobajte ga! Evo u čemu je ključna razlika

Piše T.S.M.
9. siječnja 2024. - 08:05

U sezoni sarmi dobro će vam doći i ova ideja: zašto ne biste pripremili bugarske sarme? Jeste li ikad uopće čuli za njih? Ako niste, na gubitku ste, jer recept zvuči jako dobro, reklo bi se da Bugari znaju što rade... Ključna razlika između bugarskih sarmi i onih koje su oubičajene u ostatku Balkana je u kupusu - dok mi ostali koristimo kiseli, Bugari posežu za svježim.

Kako bi s listovima svježeg kupusa lakše manevrirali, najprije ih kratko prokuhaju, tek toliko da kupus svene. Sve ostalo je manje više isto, s tim da je ovo jelo izvrsna alternativa sarmama od kiselog kupusa za sve one koji moraju izbjegavati fermentirane namirnice jer im škode probavi.

Ovo se jelo od klasičnih sarmi razlikuje i po načinu posluživanja: neizostavno se upotpunjuju kiselim vrhnjem ili gustim bugarskim jogurtom.

Bugarske sarme (Zelevi Sarmi)

Sastojci:

500 g mljevenog mesa
120 g riže
1 kupus
1 režanj češnjaka 
1 luk
3 žlice paste od rajčica
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica svježeg kopra
1 žlica dimljene paprike
1 žličica metvice
vode po potrebi
par žlica kiselog vrhnja
sol, papar 

Priprema:

Zakuhajte veliki lonac vode pa ubacite nekoliko listova kupusa i blanširajte ih oko dvije minute. Radite u serijama dok ih ne skuhate desetak.

Za nadjev pomiješajte meso, luk, češnjak, rižu, sol, papar, kopar, papriku i sušenu metvicu. Nadjenite listove kupusa i zamotajte ih kao klasične sarme pa ih posložite u lonac. Zalijte vodom u kojoj ste razmutili pastu od rajčice pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena te poslužite uz kiselo vrhnje ili gusti bugarski jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:25