StoryEditorOCM
SavjetiEVO KAKO

Savjetovali su nam da ovo nipošto ne radimo s krumpirima, a sad nam to preporučuju: provjerite postupate li ispravno!

Piše MOZAIK SD
15. ožujka 2024. - 09:00

Mnogi koji su odavno kupili veće količine krumpira sada su u situaciji da su im krumpiri isklijali. Naime, krumpir su skladištili na pogrešan način. 

Mislite li da dobro radite ako krumpir čuvate na tamnom i hladnom mjestu na dobrom ste tragu, ali tek donekle. Čuvanje u podrumu ili svježijem kutku kuhinje jednostavno nije dovoljno hladno niti tamno. Tako bar tvrdi osnivačica The Full Freezera, Kate Hall, koja savjetuje da krumpire treba držati u hladnjaku.

Hall je to svoje stajalište i objasnila za Express: "Ranije se govorilo da ne bismo trebali držati krumpire u hladnjaku jer je postojala zabrinutost da bi to moglo dovesti do dodatnih šećera u krumpirima, koji se zatim pretvaraju u akrilamid kada se kuhaju, ali studija Odbora za toksičnost kemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu (COT) dokazala je da su te zabrinutosti bile neutemeljene, pa je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje vaših omiljenih gomolja."

image
Shutterstock

Stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson tvrdi da vlaga može uzrokovati truljenje krumpira, što neće utjecati na njegov rok trajanja. Kako biste pripremili krumpir za hladnjak, prvo obrišite svu prljavštinu suhom krpom, ali nemojte prati krumpir dok ga ne budete spremni koristiti. Stavite ga u posudu obloženu papirnatim ručnicima, gdje bi trebao ostati svježi do četiri tjedna bez klijanja ili zelenih mrlja na vidiku.

Sylvia je objasnila: “Krumpir ispušta plin etilen, koji može uzrokovati brže sazrijevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Držite krumpire odvojeno od luka, jabuka i nekih drugih proizvoda osjetljivih na etilen kako biste im produžili rok trajanja.”

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:33