StoryEditorOCM
Receptisvi ih vole

Pripremite omiljene dalmatinske namirnice kao chef David Skoko: evo kako poznati kuhar sprema dagnje i tunu...

Piše Spiza SD
9. listopada 2023. - 15:29

Uspješni chef David Skoko otkrio je u svojoj emisiji "Motor, loza, kuhača" nekoliko zgodnih recepata za pripremu jela koja svi u Dalmaciji volimo. U prvoj epizodi posjetio je Pelješac i pokazao kako se pripremaju ribe i plodovi mora.

Bilo je tu i malo neobičnih stvari, poput ježinaca sa salikornijom, što prepuštamo onima nešto malo više avanturistički nastrojenima po pitanju spize, no Skokini recepti za dagnje na buzaru i odrezak od tune nam zvuče jako dobro pa vam ih prenosimo. Ostale recepte potražite na HRT-ovoj stranici.

Dagnje na buzaru

Sastojci (za 5 osoba)

2 kg dagnji
1 l vina
2 limuna
1 glavica češnjaka
1 stručak peršina
100 g krušnih mrvica
rustikalni kruh

Priprema:

Dagnje očistimo četkom ili nožem i dobro isperemo hladnom vodom. Nasjeckamo češnjak i peršin i popržimo ih na maslinovu ulju u dubokom limenom loncu. Ubacimo dagnje, podlijemo vinom i dodamo krušne mrvice. Protresemo, poklopimo i kuhamo dok se dagnje ne otvore. Serviramo buzaru u dvije zdjele uz kriške limuna i rustikalni kruh.

Odrezak od tune s pireom od boba

Sastojci (za 5 osoba):

1,5 kg tune
1,5 kg boba
1 glavica luka
100 g svježe mente
50 g maslaca
1 žličica meda
1 svježi čili
sol
papar
umak od soje
ulje

Priprema:

Bob prokuhamo u vodi par minuta pa mu skinemo opnu. Narežemo luk i kratko ga popržimo na ulju, a zatim dodamo bob, začinimo solju i paprom i nastavimo pirjati 10 minuta. Nasjeckamo svježu mentu, koju ćemo izmiksati u fini pire u blenderu sa 50 g maslaca i bobom. Odrežemo tunu na pravokutnike (oko 3 cm), začinimo solju i paprom, nauljimo i ispečemo na jako zagrijanim gradelama – minutu sa sve četiri strane za medium rare. Na pire od boba serviramo tunu i pokapamo s emulzijom umaka od soje, maslinova ulja, čilija i meda.

@hrvatska_radiotelevizija Chef David Skoko otputovao je na jug, na poluotok Pelješac, u posjet vinarskim obiteljima Matuško i Šegović. Donosimo recepte jela koje je Skoko pripremio srdačnim domaćinima. #hrvatskaradiotelevizija#davidskoko #kuhanje #fyp #video #zavas ♬ original sound  - HRT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:32