StoryEditorOCM
Receptitope se u ustima

Počele su artičoke! Pripremite ih po ovom receptu, nije bez razloga jedan od najpopularnijih, bit će božanstveno mekane

Piše T. S. M.
11. travnja 2024. - 09:51

Veselimo se početku sezone artičoka i jedva čekamo isprobati nove recepte za pripremu tog fantastičnog povrća. Zapravo je riječ o cvijetu, ali nećemo sitničariti.

Artičoke su pravi gurmanski užitak kad su dobro pripremljene, a jedan od najpopularnijih načina njihove pripreme je prema receptu za artičoke na rimski, odnosno carciofi alla romana.

Ako niste probali artičoke na ovaj način, pripremite se - mogao bi vam postati omiljen.

U Rimu i okolici ovo se jelo priprema od artičoka sorte romanesco, koje se najprije očiste od tvrdih listova i bodlji te im se podreže stabljika, koja se, budući da je debela, mesnata i vrlo ukusna, sačuva, oguli i priprema zajedno s artičokama.

Artičoke ii stabljike zatim se potope na nekoliko minuta u vodu s limunovim sokom, kako ne bi potamnile, zatim se pažljivo rastvore te im se izvadi vlaknasto središte cvijeta, a u dobivenu šupljinu stavlja se mješavina peršina, jedne vrste metvice (lokalno se naziva mentuccia), češnjaka, soli i papra.

image
Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp

Tako pripremljene artičoke stave se u dublju posudu tako da stoje uspravno, zaliju se vodom i maslinovim uljem ili bijelim vinom, ovisno o receptu, posuda se poklopi, a artičoke se lagano kuhaju dok tekućina ne ispari.

Ovako pripremljene artičoke su božanstveno mekane, slatkaste i neodoljive, a mogu se jesti tople ili hladne.

Artičoke na rimski

Sastojci:

7 artičoka
2 limuna
400 ml vode
100 ml bijelog vina
50 ml maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
nasjeckana menta
nasjeckani peršin
1 i pol žličica soli

Priprema:

Jedan limun narežite na ploške, polovicu drugog limuna ocijedite. Stavite narezani limun i limunov sok zdjelu, a preostalom polovicom limuna protrljajte ruke da ne pocrne.

Artičokama odrežite peteljke otprilike 5 centimetara od cvijeta, ostatke sačuvajte. Oljuštite peteljke i uklonite vanjske tvrde listove artičoka te odrežite vrhove preostalima, a zatim rastvorite artičoke i oštrim nožem odstranite središnji vlaknasti dio. Tako obrađene artičoke i oguljene stabljike stavite u vodu s limunom.

Pripremite smjesu od mente, peršina, češnjaka i soli.

 Artičoke dobro ocijedite pa ih nadjenite. Stavite ulje u dublji lonac, složite punjene artičoke, dodajte stabljike i još peršina, ulijte bijelo vino i dodajte dvije čaše vode. Pokrijte mokrim i dobro ocijeđenim papirom za pečenje, poklopite i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno provjeravanje. Artičoke su gotove kada ih možete lako probosti vilicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:34