StoryEditorOCM
ReceptiTikvenik

Jeste li znali da se tikva i orasi tako dobro ljube u slatkim receptima? Imamo recept za finu pitu koju morate probati

29. prosinca 2023. - 10:10

Ako se ususret Božiću niste dovoljno napekli kolača i pita ili ste pak već smazali sve što ste pripremili, a rado biste imali pri ruci još štogod lijepo i ukusno za gricnuti, nudimo vam super recept za pomalo neobičnu pitu, koji smo u suradnji s Aspirom objavili u sklopu božićne kuharice u kojoj su se našli recepti njihovih polaznika.

Recept za tikvenik, odnosno pitu s nadjevom od bundeve i oraha, pripremila je studentica prve godine Aspirinog studija, Nikolina Ravenor. Ova je slatka pita savršen desert za blagdane i uglavnom se priprema za Badnjak.

image
Nikolina Ravenor

Tikvenik

Sastojci:

Za nadjev:

340 grama bundeve (oguljena i bez sjemena)
1½ žlica maslaca
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
2 ½ žlice nasjeckanih oraha ili više

Za tijesto:

2 žlice maslaca
6 listova kora za tijesto

Za dekoraciju:

½ žlice ili više šećerne glazure

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite lim za pečenje od 8 in/20 cm. Naribajte oguljenu i očišćenu bundevu. Zagrijte maslac u tavi na srednjoj temperaturi i dodajte bundevu. Zatim kuhajte minutu ili više da omekša, dodajte šećer i cimet. Kuhajte minutu ili više, miješajući odvajajte bundevu od površine tako da višak vlage može ispariti, a da bundeva zadrži svoj oblik. Sklonite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi.

Otopite maslac za tijesto u mikrovalnoj. Stavite jedan list tijesta na čistu, suhu radnu površinu i namažite ga maslacem. Stavite drugu koru na vrh, spajajući rubove najbolje što možete. Podijelite bundevino punjenje i orahe u dva dijela. Stavite jednu polovinu bundevina punjenja uz rub duž kore, zatim stavite polovinu oraha pored punjenja ili na vrh. Ostatak kora koje nemaju punjenje lagano premažite s malo maslaca.

Pažljivo zarolajte tijesto od ruba punjenja za izradu duge, ravnomjerne rolade s punjenjem u sredini. Zatim pažljivo podignite roladu i zavijte je poput spirale u tavi namazanoj maslacem. Ponovite s preostalim tijestom i nadjevima, premažite jedan komad tijesta maslacem, na to stavite drugi komad, stavite bundevino punjenje i orahe uz jedan rub pa zarolajte. Kad stavite ovu roladu u tavu, pokušajte pridružiti kraj prethodne spirale s krajem ove tako da čini jednu veliku spiralu.

Premažite vrh smotanog tijesta maslacem. Pecite u pećnici otprilike 40 minuta, dok vrh ne postane zlatnosmeđi, a kore hrskave. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije nego što pospete šećerom u prahom – šećernom glazurom. Poslužite toplo ili sobne temperature. Izrežite na kriške kroz spiralu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:31