StoryEditorOCM
Receptiomiljeni prilog

Evo kako Nijemci pripremaju restani krumpir: jedan je detalj malo čudan, no navodno je presudan za najbolji uspjeh...

Piše Spiza SD
26. listopada 2023. - 08:10

Restani krumpir jedan je od priloga kojima se s guštom vraćamo čim malo zahladi. I nikad nam nije žao uloženog truda u njegovu pripremu jer je tako dobar... Ne znamo po kojem ga vi receptu pripremate, ali svakako uzmite u obzir način na koji ga rade Nijemci. Njihov je Bratkartoffeln specijalitet za prste polizat pa nije nikakvo čudo što su jako ponosni na njega i što se recept proširio diljem svijeta.

Prenijeli su ga preko Atlantika, gdje se najprije udomaćio kao "german fries", da bi potom, za vrijeme Prvog svjetskog rata, brže-bolje bio preimenovan u "american fries" pa ga neki smatraju pretečom superpopularnih američkih prženih krumpirića (no teško nam je u to povjerovati s obzirom da su francuski pommes frittes odavno i naširoko jako dobro poznati) . No ostavimo se digresija, idemo vidjeti kako se u Njemačkoj priprema ovo slasno i kripno jelo.

Dakle, kao sa svakim starinskim jelom i u ovom slučaju postoji više recepata i više "pravih" načina za pripremu, ali ako gledamo općenito, priprema može uključivati ​​pirjanje ili prženje sirovog ili kuhanog krumpira uz dodatak sastojaka kao što su slanina, luk i zelena paprika, a što se tiče začina obično se koristi mljevena crvena paprika, no ponekad još i kim, mažuran, ružmarin, peršin te češnjak.

Prema nekim receptima uputno je koristiti kuhani krumpir koji je odstajao dan-dva ili dulje, jer takav, kako se objašnjava, bolje zadržava oblik prilikom pirjanja, no to ostaje pitanje rasprave i ovisi o osobnom ukusu i regionalnim utjecajima.

Bratkartoffeln

Sastojci

500 g krumpira
80 g slanine
50 g luka
1 žlica maslaca
peršin
sol, papar

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori pa ga ogulite i narežite na ploške debele oko pola centimetra. Luk ogulite i narežite na kolutiće, a slaninu narežite na kockice.

Slaninu prepržite na suhoj tavi da pusti masnoću i postane hrskava. Dodajte joj luk i pirjajte dok luk ne porumeni. Izvadite slaninu i luk iz tave i ostavite sa strane.

Otopite maslac pa mu dodajte krumpire te ih pecite s obje strane na srednje jakoj vatri dok ne porumene. Vodajte im luk i slaninu, posolite ih i popaprite te pospite nasjeckanim peršinom. 

Poslužite vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 04:09