StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICA

Za uređenje plaža 2 milijuna kuna: Pazi se i na lom valova, a koriste se kamene gromade od 1500 kilograma

Piše Vedrana STOČIĆ
3. travnja 2017. - 11:49

Zahuktali su se radovi na dvije najveće rogozničke plaže. Općini se žuri da zahtjevan i skupi projekt uređenje susjednih plaža sjedinjenih u jedan projekt Šepurina-Lozica bude dovršen do početka turističke sezone. U pripremne podmorske radove prošle godine uloženo je 1,9 milijuna kuna, a ove godine za dovršenje druge faze iz općinskog proračuna osigurano je 2 milijuna kuna.

Treća faza uređenja tog prostora bit će gotova do iduće turističke sezone, a u trećoj fazi projekta Šepurina-Lozica bit će uređena šetnica široka 3,5 metara s drvoredom i klupama. Šetnica će biti dostana i za interveniciju vozila hitnih službi.

U ovom projektu, ističe načelnica Sandra Jakelić, posebno se pazilo na lom valova. Na tim plažama zbog otvorenog mora valovi izuzetno snažno djeluju na razgradnju obale, pa su zbog teže stabilizacije žala pomno odabrane veličine grade pera (valobrani) od kamenih gromada teških i do 1500 kilograma.

Izrađen je vrlo detaljan proračun vjetrišta za sve smjerove, u elaboratu o valovima dane su dugoročne prognoze temeljene na elboratu DHMZ-a o vjetru u razdoblju od 1982. do 2012. godine.

26. travanj 2024 18:06