StoryEditorOCM
Županijatribunj za primjer

U ovoj općini puno je lakše biti roditelj: pogledajte što je sve osigurano djeci od rođenja do završetka školovanja

Piše K. G.
12. lipnja 2024. - 09:16

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Tribunj usvojen je prijedlog za povećanje naknade za novorođenu djecu.Tako u 2024. godini naknada za prvorođeno dijete iznosi 800 eura, za drugo 1300, a za treće i svako sljedeće čak 2000 eura.

- Imajući na umu da su troškovi života porasli, a i da tu stavku nismo dirali od 2017. godine, došlo je vrijeme da se i time pozabavimo.

Kada nove iznose promatramo u odnosu na sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, jasno je vidljivo da smo debelo iznad prosjeka.

Za prvo dijete 75,2 posto više od prosjeka, za drugo čak 121,66posto iznad, a za treće i svako sljedeće za 85 posto iznad prosjeka u državi

Da se razumijemo, nitko se u Hrvatskoj neće odlučiti za dijete na temelju jednokratne pomoći- kazao je Marko Grubelić, načelnik Općine Tribunj.

image


Marko Grubelić, načelnik općine Tribunj

Nikša Stipaničev/Cropix

Međutim, prema podacima koje navodi općinski načelnik, u Tribunju je kudikamo jednostavnije biti roditelj nego u većini drugih sredina

- U Općini Tribunj je iz proračuna osigurana jednokratna naknada pri rođenju, sigurno mjesto u dječjem vrtiću sa značajnim sufinanciranjem jedinice lokalne samopurave. Zatim, besplatne radne bilježnice kroz cijelo osnovnoškolsko obrazovanje, jednokratna pomoć za srednjoškolce na početku svake školske godine te besplatan prijevoz učenika do škola;

Također, osigurani su i Bbicikli za četvrtaše te stipendije za školarce i studente, koje su među većima u Hrvatskoj.

U ovoj situaciji je roditeljstvo i svi prateći troškovi za stanovnike Općine Tribunj lakše podnošljivo kad (budući) roditelji znaju da je Općina tu uz njih od rođenja djeteta pa do završetka njegovog školovanja u svim fazama odrastanja- poručio je tribunjski načelnik.

26. lipanj 2024 06:26