StoryEditorOCM
ŽupanijaAGLOMERACIJA

Vodovodu odobren projekt vrijedan više od 80 milijuna eura: nadomak Šibenika grade se novi kolektori, crpne stanice...

Piše T. V.
4. lipnja 2024. - 15:53
Svi ti ogromni projekti su odrađeni uspješno, bez repova i vrlo efikasno. Mnogo veće sredine s daleko većim kadrovskim potencijalima nisu to uspjele, kazao je gradonačelnik Šibenika, Željko BurićGrad Šibenik/

Nakon provedenog postupka prioritizacije koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, projekt aglomeracije Srima – Vodice – Tribunj, odnosno projekt Vodovoda i odvodnje Šibenik pod nazivom „Poboljšanje vodnokomunalne infastrukture aglomeracije Vodice – Tribunj – Srima Faza 2“, dobio je najveći broj bodova. Tim povodom u prostorijama vodičke Gradske uprave danas je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali vodički gradonačelnik Ante Cukrov, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, šibenski gradonačelnik Željko Burić te direktor Vodovoda Zvonimir Štrkalj.

„Ovaj projekt je ostvario maksimalan broj bodova u konkurenciji 67 projekata iz cijele Hrvatske, od kojih je samo 15 zadovoljilo nužne uvjete. Izgradnjom i realizacijom projekta bit će kompletno napravljen novi sustav kanalizacijske i vodovodne mreže na području Srime, Vodica i Tribunja. Konkretno, bit će izgrađeno preko 70 kilometara kolektora, preko 55 kilometara vodovodne mreže, dvije crpne stanice, nadogradnja uređaja za pročišćavanje... Riječ je ogromnom projektu čija procijenjena vrijednost iznosi 81 milijun eura s PDV-om“, kazao je Štrkalj.

image
Grad Šibenik/

Što se tiče financiranja, udio od 71 posto dolazi iz EU sredstava, po 11,5 posto će financirati Hrvatske vode i resorno Ministarstvo, a ostali dio od nešto više od pet posto financirat će jedinice lokalne samouprave. Kroz lipanj se očekuje direktan poziv Ministarstva te sklapanje ugovora o dodjeli sredstava, a krajem ove godine očekuju se bageri na ulicama.

„Vodovod ima ugovorenih 40 milijuna eura radova, a s ovih 80 milijuna eura, vjerojatno i više, to će se popeti na 140 milijuna eura ugovorenih sredstava, dakle direktnih radova. Radimo cjevovod do naših otoka Prvića, Kaprija i Žirja, zgotovili smo u okviru Nacionalnog programa oporavka projekt Lepenice, u tijeku je dogradnja šibenskog uređaja za pročišćavanje vrijedna 20 milijuna eura, gradnja centralnog postrojenja za sušenje mulja na Bikarcu. Bez potpore i sinergije gradonačelnika, skupštine, saborskih zastupnika i svih nas koji smo u sustavu, ovo ne bi bilo moguće“, dodao je direktor Vodovoda.

image
Grad Šibenik/

Vodički gradonačelnik Cukrov napomenuo izrazio je zadovoljstvo što nakon toliko godina može reći da su Vodice uspjele doći do sadašnje faze.

„Onaj naš antagonizam Šibenik – Vodice je u svakom slučaju anakronizam i ovdje smo zajedničkim snagama i trudom i radom došli do situacije u kojoj jesmo. Jednom sam već rekao da je jak grad Šibenik itekako dobrodošao Vodicama jer moramo zajednički raditi i surađivati. Svi stremimo ka održivom turizmu i znamo da je on nemoguć bez očuvane prirode, a u tome će nam definitivno pomoći ove aglomeracije“, dodao je Cukrov.

image
Grad Šibenik/

Šibenski gradonačelnik, ujedno i predsjednik Skupštine Vodovoda, rekao je da se osjeća ugodno jer je šibenski Vodovod prvi s projektom Aglomeracije Vodice i deveti s Aglomeracijom Pirovac, a pohvalio je i nevjerojatno uspješno odrađenu Aglomeracijom Šibenik.

„Svi ti ogromni projekti su odrađeni uspješno, bez repova i vrlo efikasno. Mnogo veće sredine s daleko većim kadrovskim potencijalima nisu to uspjele. Zahvaljujući i Gradu Vodicama i našim saborskim zastupnicima i ljudima oko gospodina Štrkalja dobili smo projekt, ali to pokazuje i kako se funkcionira i kako se dolazi do rezultata. Infrastruktura u sustavu odvodnje i vodoopskrbe je razvojni potencijal. Nema uspješnog turizma i gospodarskog razvoja bez infrastrukture, pogotovo u obuhvatu Jadrana s ciljem čuvanja onoga što nam je kapital, a to je čista sredina u kojoj živimo“, kazao je gradonačelnik Burić.

Juričev Martinčev je objasnila kako je riječ o najkompleksnijem projektu Grada Vodica na kojem se dugo radilo, a sve je počelo još u doba kada je ona bila gradonačelnica Vodica.

image
Grad Šibenik/

„Da bi bili prvi na listi, trebali smo imati preduvjet, a riječ je o prvoj fazi, odnosno izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Drugu fazu smo očekivali ranije, ali ne treba ni zaboraviti što se sve dogodilo u međuvremenu, od covid-krize do razornih potresa na sjeveru Hrvatske“, zaključila je saborska zastupnica.

Rok za završetak aglomeracije je četiri godine.

22. lipanj 2024 07:15