StoryEditorOCM
ŽupanijaTrauma siječanjske večeri

Trideset je godina prošlo od monstruoznog ratnog zločina u Erveniku kod Knina: U svojoj je kući tada okrutno ubijena četveročlana obitelj Čengić

Piše šibenski.hr
19. siječnja 2022. - 09:31

Trideset je godina prošlo od monstruoznog ratnog zločina u selu Ervenik, nedaleko od Knina. U svojoj je kući tada okrutno ubijena četveročlana obitelj Čengić: bračni par Drago i Nevenka te njihovi sinovi, 11-godišnji Slobodan i 5-godišnji Goran. Ubili su ih susjedi, pripadnici vojske tzv. Republike Srpske Krajine. Dvojica su osuđena, no samo je jedan odslužio kaznu - drugi je i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu, piše HTV

U Erveniku su ugašeni životi mlade obitelji Čengić. Tri desetljeća nisu odagnala traumu siječanjske večeri.

- Ti osjećaji i to stanje i ta slika toga svega je kao da je jučer bilo, naglasio je Vlado Čengić, brat ubijenog Drage Čengića.

Kobnoga 18. siječnja 1992. na vrata Čengića banula je skupina pripadnika vojske tzv. Krajine.

- Pokojni ih je brat pitao što traže, neće valjda pucat u djecu. Odgovorili su kako je njima svejedno jesu li djeca, bitno da su Hrvati. Tu nema milosti i odmah su opalili hitac prema bratu i starijem sinu Slobodanu, rekao je Vlado.

Dok su zločinci pretraživali i palili njihov dom, ranjena majka s 5-godišnjim je sinom pobjegla u dvorište i skrila se.

- Kako je ona bila propucana, tako je hroptala, čulo se. I nije im bio problem naći je. Izvukli su je za kosu, doveli do stabla. Slobodan je zaklao nju i mlađega sina Gorana, rekao je Vlado Čengić.

Spomenuti Slobodan Kovačević - osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora - i dalje je nedostupan Hrvatskoj.

- Na žalost, to nije jedini slučaj u Hrvatskoj. Takvih slučajeva ima puno, ali ovo su specifični slučajevi, gdje je jedna obitelj mučki ubijena, istaknuo je Nediljko Genda, predsjednik UHDDR, Benkovac.

Počast obitelji Čengić i ove su godine odali predstavnici srpske zajednice.

- Kad vidim da je dječak koji je ubijen, moje godište, ne mogu reći ništa drugo, nego da mi je žao što su to pripadnici moga naroda napravili, naglasila je Anja Šimpraga, potpredsjednica Srpskog narodnog vijeća.

Nedovršena kuća ubijene obitelji postat će - spomen-dom.

- U kojem će biti izložba i ostali prateći sadržaji u sjećanje na obitelj Čengić, koja je ovdje pogubljena '92 godine, rekao je Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, spomen-dom trebao bi biti uređen do sljedeće godišnjice tog tragičnog događaja, javlja HTV

19. travanj 2024 21:26