StoryEditorOCM
ŽupanijaVrijedna inicijativa

Tri desetljeća nakon monstruoznog zločina: UHDDR Benkovac uređuje Spomen kuću obitelji Čengić u Erveniku

Piše Mihovil Mijo Brkić
20. siječnja 2022. - 10:04

U Ervenik, općinu koja je u sastavu Šibensko-kninske županije i koja se nalazi uz rijeku Zrmanju, nekoč se dolazilo iz gušta, ako ništa drugo bila je atrakcija vidjeti sav taj krajolik koji nudi silna i masivna Bukovica. No, već 30 godina tu se dolazi pokloniti žrtvi obitelji Čengić, čije članove u Domovinskom ratu ubiše monstrumi, ne ustuknuvši tada čak niti pred pogledom nejači, pred malodobnom djecom, njihovim veselim i razdraganim očima, koji su u to doba jedino gledali kako i čime ispuniti svoje bezbrižno djetinjstvo.

I onda dođe neko zlo, iznenadno, nekima očekivano, mnogima nimalo opravdano. Ubiše njih četvero, cijelu malobrojnu, nedužnu, poštenu obitelj, među njima dvojicu malodobnih dječačića. I po tko zna koji put, pitamo se, Bože, koji su to likovi, koje su to spodobe, jesu li to ljudski, ili poremećeni, podmukli umovi. Pitamo se to uvijek kada dođemo ispred kuće gdje padoše nevine žrtve.

I ovoga utorka, 18.siječnja 2022.godine emocije su izazvale jezu u tijelu, bol u srcu, suzu u oku, i opet su se svi okupljeni pitali, tko je to mogao učiniti tako monstruozan i svirep zločin.

Podsjetnika radi, u utorak 18.siječnja, obilježena je 30.godišnjica zvjerskog ubojstva četveročlane obitelji Čengić, tada 39-godišnjeg Drage, njegove sedam godina mlađe supruge Nevenke te njihovih maloljetnih sinova, 11-godišnjeg Slobodana i 5-godišnjeg Gorana.

Tog crnog datuma, 18.siječnja 1992.godine, njih su u zaseoku Šašići kod Ervenika, u podrumu njihove obiteljske kuće u izgradnji, zvjerski ubili a potom i zapalili pripadnici tzv.˝Krajinske milicije˝.

Prema svjedočenjima, tijekom provedenog istražnog postupka, Damir Travica i Slobodan Kovačević, taj su dan, nakon povratka s pogreba jednom srpskom vojniku, navodno poginulom na potezu skradinskog zaleđa, upali u kuću obitelji Čengić, počeli odmazdu, najprije uvredama i provokacijama, a potom su rafalima pokosili Dragu i njegova 11-godišnjeg sina Slobodana, gdje su ih nakon toga i zapalili.

Dragina supruga Nevenka zaklana je nedaleko od obiteljske kuće, dok je u naručju držala svog ustrijeljenog 5-godišnjeg sina Gorana. Zločin je to koji je u to doba zgrozio cjelokupnu javnost, pa čak i narod kojima su pripadali zločinci i koji su istina osuđeni, no samo je jedan od njih odslužio nekakvu, za počinjeni zločin, nikako primjerenu kaznu, dok je drugi i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Spomen na te nevine žrtve, na 30.godišnjicu njihova ubojstva, najprije je upriličen na Mjesnom groblju, ponad obiteljske grobnice Čengić, a potom i ispred spomen obilježja na mjestu zločina, pred kućom, čije građenje pokojni Drago nije uspio dovršiti. U spomen na tu nesretnu obitelj, okupili su se brojni predstavnici časnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

image
Grobnica obitelji Čengić

Bio je tu u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i državni tajnik Darko Nekić, zastupnica u Hrvatskom saboru i potpredsjednica Srskog narodnog vijeća, SDSS-ova Anja Šimpraga, načelnik općine Ervenik Predrag Burza, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i njegov zamjenik Tomislav Klarica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Benkovca Boris Erceg i naravno u ime obitelji Čengić, brat pokojnoga Drage, Vlado Čengić.

Svi su oni prenijeli svoje poruke te su kao i svake godine vrlo emotivno podsjetili na taj gnjusni zločinački pir Čengićevih susjeda. Tako je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, u ime ministra i potpredsjednika vlade Tome Medveda, prenio srdačne pozdrave benkovačkoj UHDDR-a kao, od ove godine organizatoru ovoga memorijalnog skupa, te svim drugim okupljenim predstavnicima urduga proisteklih iz Domovinskog rata i svima nazočnima, zahvalivši im se što su se okupili u tako velikom broju.

Posebno se zahvalio predsjedniku UHDDR-a Benkovac Nediljku Gendi što je odlučio ove godine preuzeti organizaciju 30.godišnjice pogibije članova obitelji Čengić. On je naglasio kako je primarna zadaća koju je na sebe preuzelo Ministarstvo hrvatskih branitelja, obilježavanje obljetnica i godišnjica iz Domovinskog rata, sjećanje na sve naše poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve.

Nekić je također iznio i jednu važnu činjenicu, odnosno inicijativu koja je potekla prošle godine na ovom istom mjestu, a to je da će nedovršenu obiteljsku kuću urediti kao Spomen kuću, koja će podsjećati na nesretnu obitelj Čengić.

-To je dug koji još uvijek imamo, a ja bih iskoristio ovu priliku da se zahvalim Nediljku Gendi i UHDDR-a Benkovac, što su preuzeli na sebe obvezu i zadaću nositelja prava građenja spomen kuće, kazao je državni tajnik Darko Nekić.

Dodao je kako će ministarstvo koje on predstavlja odraditi svoj dio posla oko financiranja i pripreme sve potrebne dokumentacije kako bi Spomen kuća bila u konačnici i uređena prema zamišljenoj inicijativi.

Nekić je izrazio i žaljenje što su se pojavili i određeni tehnički problemi, budući da je ta kuća iz bivšeg sustava imala građevinsku dozvolu, no nije još u cijelosti i izgrađena sukladno toj dozvoli. Radi se, rekao je na tome, da se otklone te poteškoće koje su se pojavale, nadajući se da će ti ˝papirnati˝ problemi ovih narednih dana i biti riješeni.

- Nakon toga kreće i uređenje Spomen kuće kako bi se i u tako uređenom objektu na dostojanstven način prisjećali tog nemilog događaja, ali i članova te drage obitelji, koja je bila kriva samo zato što je bila hrvatska.

Predsjednik UHDDR-a Benkovac Nediljko Genda je kao, od ove godine domaćin i organizator komemorativnih aktivnosti u Erveniku, ali i kao nositelj prava građenja Spomen kuće, medijima otkrio zašto je na sebe i svoju udrugu preuzeo tako odgovornu zadaću.

-Nakon 30 godina ta obitelj definitivno zaslužuje dostojanstveno obilježavanje njihove pogibije i to je najmanje što mi možemo učiniti za njih. Genda je rekao kako je u dogovoru sa živućim članom obitelji Čengić, Draginim bratom Vladom, sklopljen ugovor o uređenju kuće.

Izrazio je nadu da će se u vrlo skorašnjem roku riješiti potrebna dokumentacija vezana uz legalizaciju kuće, a potom i realizirati zamišljeni projekt, kroz propisane natječaje i sve ostalo što će, u tu svrhu, biti zakonski provesti.

Predsjednik UHDDR-a Benkovac, i sam hrvatski branitelj, posebno je emotivno reagirao na podmukli čin i zvjersko ubojstvo obitelji Čengić prije 30 godina, rekavši kako zdrav um tako nešto nikada ne bi učinio, poručivši počiniteljima zločina da je njihovo pravo lice zarobljeno u maskama ratnog junaštva, samo njima razumljivog, ali kada skinu te maske, onda ih proganja njihovo pravo, zločinačko lice. Genda očekuje da će ipak, makar i nakon toliko godina zločince sustići ruka pravde.

Zločinom kojim je počinjen nad obitelji Čengić, zgrozila se i saborska zatupnica SDSS-a i potpredsjednica Srpskog narodnog vijeća, Anja Šimpraga, koja je nakon odavanje dužne počasti ubijenim članovima obitelji Čengić izjavila kako već nekoliko godina dolazi na ovo mjesto poklanjajući se žrtvama tog surovoga zločina.

Kazala je kako posebne emocije ima jer je mučki ubijeni petogodišnji dječak Goran Čengić njezina generacija te je izrazila duboko žaljenje zbog toga što su taj monstruozni zločin počinili pripadnici njezina naroda.

Na poseban, ritualan način počast ubijenim članovima obitelji Čengić odao je i načelnik Općine Ervenik Predrag Burza, ispred ostataka njihove obiteljske kuće, kleknuvši pred spomen pločom i poljubivši je nakon kraćeg naklona.

Ostaje nada da će dogodine, 31.godišnjica biti upriličena u novouređenoj i infrastrukturi ispred te unutarnjem uređenom prostoru buduće Spomen kuće, s postavom i izložbenom materijalu koji povezuje sve događaje oko svirepog ubojstva obitelji Čengić.

24. travanj 2024 11:32