StoryEditorOCM
ŽupanijaČvrsta veza Rogoznice i Trogira

Tri rogozničke gospođe donirale dva vrijedna klarineta trogirskoj narodnoj glazbi

Piše Vedrana Stočić
24. travnja 2017. - 16:00

Zabilježeno je u povijesnim dokumentima da su davne 1871. godine rogozničke vlasti pozvale Narodnu glazbu Trogir da svojim nastupom uveličaju otvaranje jednog za njih važnog javnog objekta. Od tada traje veza i suradnja Rogoznice i trogirskih narodnih glazbara. Posebno je to istaknuto prošle godine u studenom kada je Narodna glazba Trogir slavila 145. obljetnicu donošenja svog Prvog statuta.

U samom programu organizatori su nastojali na više načina napraviti poveznicu Rogoznice i Trogira, čak je na svečanoj Skupštini nastupila šibensko-rogoznička klapa „Adriaticum“. Da je veza čvrsta i postojana potvrđuje i vrijedna donacija koju su trogirskim glazbarima na Uskrs uručile tri rogozničke gospođe. Donatorice Christine van Bruggen-Abaza, Tajana Divković- Gerard i Brigitte Fischer-Mues nakon uskrnog koncerta u Trogiru predsjednici trogirske glazbe Duški Guini uručile su dva klarineta marke Yamaha. S tog događaja predsjednica Guina poslala nam je i dvije fotografije Joška Hercega.

Cristine, Tajna i Brigitte nisu rođene Rogozničanke, Cristine i Brigitte su strankinje, samo je Tajana rođena Hrvatica i svu mladost i školovanje provela je na relaciji između Splita i Zadra, zajedničko im je međutim da vole Rogoznicu i trogirske glazbare.

-Mi smo prijateljice i stanovnice Rogoznice, a odlučile smo se za donaciju jer uživamo u čestim koncertima i budnicama u blagdanskim danima u Trogiru. Imamo posebno poštovanje prema amaterskom radu, a trogirski amateri u Glazbu ugrađuju srce i održavaju tradiciju staru gotovo dva stoljeća.

Moj suprug Boris Abaza vezan je trogirsku Narodnu glazbu, a fascinantna mi je i priča da je Narodna glazbe Trogir prvi službeni nastup nakon donošenja Statuta u 19. stoljeću imala upravo u Rogoznici. Posljednji put trogirska Narodna glazba u Rogoznici je nastupila na otvarnju Svjetskog prvenstva u ribolovu za klubove u svibnju 2015.godini-priča nam dobro upućena Cristine.
 
 

08. svibanj 2024 04:16