StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Što se novca tiče, Općina puna "kao brod" - samo je Rogozničanima voda došla do grla

Piše Vedrana Stočić
28. rujna 2017. - 14:44

Rogozničko Općinsko vijeće prihvatilo je izvješće o izvršenju proračuna za prvu polovicu godine. U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja u općinsku blagajnu slilo se 9,1 milijuna kuna što je 91 posto planiranog polugodišnjeg prihoda prihoda ili 36,27 planiranog godišnjeg proračuna.

U prihvaćenom polugodišnjem izvješću načelnice Sandre Jakelić istaknuto je kako su prihodi u cijelosti ostvareni od poslovanja općine, a u strukturi prihoda 43 posto čine raznorazni općinski porezi, dok je čak polovina općinskgh prihoda ubrana od administrativnih pristojbi i naknada. 

U izvješću načelnice vidljivo je da na rogozničkom području trgovina nekretninama cvjeta. Čak 2,5 miljuna kuna uprihodovano je od poreza na promet nekretninama. Nekretnine pune proračun i po administrativnim pristojbama i naknadama, tako je od komunalnog doprinosa koji se plaća pri legalizaciji bespravnih kuća u pola godine uprihodovano 3,7 milijuna kuna.

Proračunski rashodi u prvih šest mjeseci iznose 7,7 milijuna kuna. Od tog novca 945 tisuća kuna otišlo je na plaće zaposlenika, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine rashodi poslovanja smanjeni su za 19,47 posto. Inače, općina raspolaže s čak 5,4 milijuna kuna viška prihoda.

Sve ove pozitivne brojke nisu impresionirale oporbenog vijećnika Borisa Abazu (SDP). Optužio je vladajuće da mu se kao vijećniku uskraćuju podaci za štekate koji se koriste nelegalno i bez ugovora. Optužio je Jedinstveni upravni odjel da izdaje nelegalno i aljkavo dozvole za parkiranje na novom trgu, iako stoji znak da je svako parkiranje i zaustavljanje zabranjeno, a imao je primjedbe i na uređenje plaže u Lozici za koju su iskeširani općinski milijuni i 800 tisuća kuna Ministarstva turizma. Plaža, tvrdi Abaza, nije izgrađena prema projektnoj dokunetaciji, nije bilo nadzora, a u prera ili valobrane umjesto bovana od 1,5 tone stavljeno je bitno manje kamenje, pa je nakon kratkog vremena došlo do urušavanja.

Vijećnik HDZ-a Ivo Lovrić, po tko zna koji put upitao je načelnicu Jakelić kada će u južnom dijelu općine konačno poteći tekuća voda. Iako se već godinama govori o gradnji regionalnog vodovoda koji bi vodu iz Krke preko tog dijela rogozničko doveo do općine Mrina, još nije osiguran novac za tu investiciju. Stvari su konačno krenule s mrtve točke, rekla je načelnica, jer su Hrvatske vode u ponedjeljak dale odobrenje za prenamjenu inicijalnih sredstava.

Na sjednici rogozničkog Općinskog vijeća nije se mogla zaobiće ni nedavna poplava izazvana olujnim nevremenom. Oporbeni vijećnik Boris Abaza SDP smatra da nema nikavog opravdanja da su upravo na novom trgu i uz novi trg polavili svi lokali i obiteljski objekti. Upitao je zašto se nije izradila studija za ekstremne uvjete i što se poduzelo da se to više ne dogodi.

-Ekstremni vremenski uvjeti poharali su pola dalmatinskih gradova i općina, pa tako i Rogoznicu. Voda i poplave na trgu uzrokovane su začepljenjem separatora koji je sada očišćen, općina će pratiti stanje i ako bude potrebno dodatno ćemo intervenirati-rekla je načelnica Sandra Jakelić.
 
 

02. svibanj 2024 15:03