StoryEditorOCM
Županija441 potpis

Stanovnici Stupin Čelina i naselja Crljina Općini Rogoznica uputili peticiju: Hitno izgradite kanalizaciju!

Piše Vedrana Stočić i Marina Jurković
4. travnja 2018. - 14:27

Stanovnici mjesta Stupin Čelina i rogozničkog naselja Crljina uputili su Općini Rogoznica, Šibensko-kninskoj županiji, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Ministarstvu turizma peticiju s 441 potpisom, tražeći što hitniju izgradnju kanalizacijskog sustava.

U peticiji navode da već gotovo petnaest godina za gradnju kanalizacije, koja je planirana još daleke 2002. godine, uplaćuju dodatne četiri kune po metru kubnom potrošene vode, a kanalizacije još nema na vidiku, iako je novac već odavno prikupljen i pripremljen. Upozoravaju na to da je uvala Stupin Čelina zatvorena sa svih strana, nema cirkulacije mora, a zbog velike izgrađenosti uske obalne crte već odavno prijeti zagađenje otpadnim i fekalnim vodama.

Stanje je alarmantno, uvala je svake godine u sve gorem stanju, nestale su brojne riblje vrste, a kako je zbog dotoka slatke vode i mrijestilište, potpisnike peticije to dodatno zabrinjava. Tvrde da se kakvoća mora nikad ne mjeri, iako je turizam u tom mjestu koje se nalazi u samom centru Jadrana glavna djelatnost stanovništva. Apeliraju na to da se što prije krene s izradom projektne dokumentacije i natječajem za izgradnju jer je to, zaključuju, lokalni i nacionalni interes.

Inače, peticiju je pokrenula grupa građana na čelu s bivšim općinskim donačelnikom i bivšim predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a Antom Županovićem, koji je još prije posljednjih lokalnih izbora napustio HDZ i vratio člansku iskaznicu.


Zaleđe bez vode


- Da bi se u mjestu Stupin Čelina i naselju Crljina što prije počela graditi kanalizacija, treba ubrzati radove na sekundarnoj mreži u Rogoznici. Neka šibenski "Vodovod", koji je rogozničku kanalizaciju dobio u vlasništvo i na upravljanje, raspiše više javnih natječaja za izgradnju sekundarne mreže - inicirao je Županović.

Upozorio je, također, da gotovo čitavo rogozničko zaleđe nema pitku vodu, pa ni velika naselja kao što su Dvornica i turističko naselje Kanica, dok se mjesto Podorljak opskrbljuje vodom lošije kvalitete iz Splitsko-dalmatinske županije, a ljeti su im špine gotovo suhe. Zbog nedostatka infrastrukture, posebice vodovoda, brojna manja mjesta i zaseoci gotovo su opustjeli, a staračko i osiromašeno stanovništvo do rujna prošle godine kubik vode dovezen cisternom plaćalo je čak 40 kuna. Odluku o smanjenju cijene na 15 kuna po kubiku prošle godine općinska vlast donijela je prekasno, stoga upozorava da bi odluku o prihvatljivoj cijeni vode trebalo donijeti najkasnije u svibnju.

U rogozničkoj općinskoj upravi, pak, potvrđuju da je uvala Stupin Čelina doista najzatvorenija i ekološki najugroženija. Načelnica Sandra Jakelić, međutim, ističe da će taj problem riješiti projekt aglomeracije Rogoznica.


Studija je gotova


- Spremni smo za apliciranje projekta koji će kanalizacijskim sustavom, odnosno sustavom odvodnje pokriti priobalni dio općine. Studija je gotova. Glavni projekti su gotovi. Čekamo samo natječaj - kaže načelnica, koja se nada da će već dogodine i uvala Stupin Čelina, ali i dio općine koji nije obuhvaćen kolektorom, realizacijom projekta biti ekološki zaštićen.

Što se, pak, tiče naknade za razvoj od 4 kune, ista je, pojašnjava, uvedena 2005. godine zbog projekta "Jadran" i njome se sufinancirao sustav odvodnje, odnosno 5 kilometara kolektora na koji se Rogoznica priključila.

- Sukladno Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva, donijeli smo odluku da se ta naknada od 4 kune razdvoji te da jedan dio ide za odvodnju, a drugi za vodoopskrbu, jer nam je Uredbom Vlade ukinuta naknada za priključenje. Prema tome, to su naši izvori iz kojih financiramo vodu, decidirana je Jakelić, koja odbacuje i primjedbe vezane uz cijenu isporučenog kubika vode. Općina Rogoznica, kaže, ne određuje cijenu isporučene vode.

U šibenskom "Vodovodu i odvodnji", pak, potvrđuju da je ta tvrtka u fazi ishođenja potvrda na glavne projekte, građevinskih dozvola te rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u sklopu projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe aglomeracije Rogoznica.

- U sklopu projekta je izgradnja 27,5 kilometara kanalizacije, 12 crpnih stanica i 6,9 kilometara vodovoda te nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na II. stupanj pročišćavanja. Projekt će biti financiran iz Kohezijskog fonda EU-a i nacionalnih sredstava. Unutar projekta su i naselja Crljine i Stupin Čeline. Planirana realizacija projekta je kraj 2020. godine prema Planu provedbe vodno-komunalnih direktiva. U vezi s tvrdnjom da čitavo rogozničko zaleđe nema pitku vodu, već smo u nekoliko navrata obavještavali javnost da je u fazi natječaj za izgradnju tranzitnog cjevovoda Supljak Kanica u dužini od 11 kilometara, a početak radova se očekuje već tijekom ovog ljeta - priopćuju iz "Vodovoda i odvodnje" Šibenik uz popratnu dokumentaciju kojom potvrđuju navode.


KERUMOV RESORT
Ima koncesiju za plažu

Na samom kraju prelijepe, plitke i zatvorene uvale Stupin Čelina, svoje novo turističko carstvo izgradio je i bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, a gradi i dalje. Svoj "Perla Resor" s brojnim sadržajima reklamira zajedno s privatnom plažom. Dio mještana drži da se uvala neumorno bespravno nasipa, iako je taj rukavac ekološki najugroženiji.

Da Kerum ima sve dozvole za svoje objekte koji će, moguće, već do ljeta postati svojevrsni mini-resort sa 250 kreveta, kategorički tvrdi rogoznička načelnica. Što se, pak, tiče nasipanja plaže, upozorava da se splitski poduzetnik prije dvije godine javio na natječaj Šibensko-kninske županije i dobio koncesiju na spomenutu plažu.

- Koncesiju, koliko mi je poznato, uredno plaća, a u skladu s koncesijskim ugovorom održava i "dohranjuje" plažu. Tu zaista nema ničega spornog - zaključuje Jakelić.

03. svibanj 2024 02:10