StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICA

Šibenska Šumarija dopušta devastaciju šume Kopara: Država se još 2007. uknjižila na park-šumu, a od tada nije posađeno ni jedno novo stablo niti je itko ikad uklonio ijedan bolestan ili suhi bor

Piše Vedrana Stočić
27. ožujka 2019. - 15:10

Prošlo je mjesec dana otkako je orkanska bura poharala Dalmaciju. I u Rogoznici je bilo štete, doduše manje nego na nekim područjima gdje bura praši puno snažnije i češće. Najviše štete bilo je u borovoj šumi Kopara.

Od snage vjetra lomili su se stoljetni borovi i padali na zemlju. Teško je boriti se protiv prirode, međutim, tragično je da nakon više od mjesec dana polomljene i srušene borove nitko nije uklonio iako su prijetnja za zdravlje i život ljudi. Istine radi, lokalno komunalno poduzeće "Škovacin" uklonilo je nekoliko borova koji su pali na prometnice iako to nije u opisu njihova posla, ne gospodare šumskim područjem, a za taj posao nisu ni plaćeni.

 

 

I tako smo došli do najbitnijeg, do glavnog krivca kojega treba javno prozvati za nered, nemar i nerad. To su Hrvatske šume – Područna jedinica Šumarija Šibenik, u čijem je vlasništvu i pod čijom je ingerencijom rogoznička šuma Kopara.

Država se uknjižila

Prisjetimo se, država se bez znanja Općine još daleke 2007. godine uknjižila i na park-šumu Kopara, koja je više od 150 godina bila u vlasništvu lokalne zajednice. Tim činom rogoznička je šuma pala pod upravu Hrvatskih šuma. Od tada do danas nitko od mjerodavnih nije uklonio ni jedan bolestan ili suhi bor, nitko nije posadio ni jedno novo stablo niti je provjerio je li možda i rogozničku šumu, kao splitski Marjan, napao zloglasni potkornjak.


Njihovi su grijesi još veći. Godinama su mobilni operateri krčili borove kako bi u najljepšem rogozničkom vidikovcu postavili ogromne kontejnere s baznim postajama za koje ne posjeduju potrebne dozvole i za koje nikome ne plaćaju pravo služnosti, a Hrvatske šume nisu reagirale.


Prošle godine danima su se sjekli i čistili borovi na površini većoj od 4000 kvadrata u srcu Rogoznice, na Otoku, tek stotinjak metara udaljeni od zgrade općinske uprave, na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske kojim upravljaju Hrvatske šume, a da nitko nije znao tko je naložio radove i zašto se izvode.


Jedan od povlaštenih investitora pokušao je prisvojiti 250 kvadrata šumskog zemljišta u vrijednosti od čak 130.000 eura do svojeg apartmanskog zdanja. Zbog brze reakcije oporbenih vijećnika, "okupacija" je završila neuspjehom, međutim, nitko ga nije spriječio da na drugoj strani kuće borove čupa iz korijena kako bi lakše dovezao materijal za gradnju bazena. U oba slučaja radnici su uvjeravali komunalnog redara da imaju dozvolu Hrvatskih šuma, odnosno Šumarije Šibenik.

 

 

Priča je završila bez epiloga, bez kaznenih i prekršajnih prijava iako su na terenu bili komunalni redar i policija. Strašna je činjenica da je parcela 1/1 KO Rogoznica, odnosno šuma Kopara, posljednjih godina misteriozno smanjena za čak 10 tisuća kvadrata.

Stop Karaulama

Aktivisti se već godinama neuspješno bore za spas Kopare, koja je rogozničkim Prostornim planom čak proglašena park-šumom. Svojevrsnim apelom u ime 300 potpisa građana zatraženo je od vijećnika rogozničkog Općinskog vijeća donošenje, i to jednoglasno, odluke o izbacivanju turističke zone Karaula T1 i T2, koja se proteže na golemih 26 tisuća četvornih metara šumskog zemljišta. Traži se također očuvanje svih borova koje su zasadili preci darujući svoje vlasništvo za javno dobro.

Brzinske jednoglasne odluke nije bilo, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća sazvana je tek tematska sjednica pompozno nazvana "Za spas rogozničke šume". Međutim, nije odlučeno kad će se ta sjednica i održati, a bez utvrđenog datuma na tematsku se sjednicu može čekati godinama, možda i do nekog drugog saziva općinskog parlamenta.

27. travanj 2024 00:08