StoryEditorOCM
ŽupanijaVrući krumpir

Rogozničku načelnicu Sandru Jakelić neugodno iznenadilo pitanje o šumi Kopara, pa na zaprepaštenje građana prekinula javnu raspravu o prostornom planu! (FOTO)

Piše Vedrana Stočić
12. srpnja 2017. - 15:38

Javna rasprava o petim izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja trajat će do 17. srpnja. Planska regulativa izložena je u Domu Matice hrvatske u Rogoznici i može se razgledati svakog radnog dana od 9 do 14 sati.

Ove pete izmjene i dopune, kako je rečeno na javnom izlaganju koje je vodila Gordana Radman iz splitskog "Urbosa", ne mijenjaju granice obuhvata građevinskog područja, nego se planskim rješenjima osigurava izgradnja osnovne infrastrukture. Planirane su prometne površine unutar građevinskih područja kako bi se osigurao pristup do građevne čestice, odnosno zgrade, te polaganja podzemne infrastrukture. Detaljnije se propisuju i uvjeti za osiguranje pristupa do svake građevinske čestice vodeći računa o stanju u prostoru i vlasničkim odnosima, odnosno mogućnosti provedbe, pojednostavljeno, nije moguće dobiti građevinsku dozvolu ako do parcele ne vodi put.

Iako je na javnom izlaganju bilo dosta građana, samo je Biserka Grgin uputila nekoliko pitanja i primjedaba. Izrazila je bojazan da se planom privatne puteve proglašava javnim bez odobrenja vlasnika, na što joj je rogoznička načelnica Sandra Jakelić odgovorila da nitko neće otuđiti privatno vlasništvo mimo zakona, pa je plan samo pretpostavka za prijenos vlasništva. Biserka Grgin upitala je načelnicu i izrađivače plana zašto iz turističke zone Karaula nije izuzeto 26 tisuća kvadrata šumskog zemljišta.

Preko 300 potpisnika peticije tražilo je da se ne devastira jedino rogozničko zelenilo šume Kopara. Pitanje Biserke Grgin očito je bilo nezgodno pa je načelnica Jakelić na zaprepaštenje okupljenih građana prilično nenadano prekinula javni skup.
Istine radi, zahtjev da se ciljanim izmjenama PPU područje šume Kopara izbaci iz turističke zone Karaula još 2015. godine Općini je uputio rogoznički ogranak HSP AS, a 2016. godine dopis s peticijom poslan je i Ministarstvu poljoprivrede, Upravi šuma s prijedlogom da se Kopara trajno zaštiti kao kulturni krajolik.

 

Inače, samo su tri razloga zbog čega su pokrenute pete izmjene i dopune rogozničkog PPU-a. Jedan se odnosi na turističku zonu Medine unutar naselja Rogoznica i u blizini Marine Frapa i slanog jezera Zmajevo oko. Kako bi se uspješnije realizirale provedbe urbanističkog plana uređenja TZ Medine, koje je Općinsko vijeće već prihvatilo, planskim izmjenama moraju se uskladiti uvjeti gradnje s planskim dokumentom višeg reda, odnosno s Prostornim planom Šibensko-kninske županije. Novim izmjenama predviđeno je i etažiranje smještajnih turističkih građevina, od etažiranja izuzeti su samo hotelski sadržaji.

Okupljenima nije zapelo za "uho“ da se u planiranoj elitnoj turističkoj zoni koja ima i oznaku T1 planira etažiranje, odnosno rasprodaja apartmana u takozvanim urbanim vilama. Opravdan je strah da i ta zona ne doživi sudbinu turističke zone Gornji Muli usred same Rogoznice. Naime, u toj se zoni dio turističkih bungalova rasprodalo iako je to u ugovoru s Hrvatskim fondom za privatizaciju bilo izričito zabranjeno.

 

Pete izmjene PPU bile su potrebne i zbog strateškog projekta RH: ribarske luke u uvali Peleš. Ovim izmjenama planira se morska luka otvorena za javni promet s ribarskim vezovima, površine kopnenog dijela iznosi 0,4 ha, a morskog 2 ha. Na kopnenom dijelu luke i dijelu obale, koja se oblikuje za potrebe priveza ribarskih plovila, osigurava se prostor za hladnjaču, benzinsku crpku, opskrbnu cestu te pješačke površine i parkirališta. Na dijelu akvatorija planira se oblikovanje obale za izgradnju lukobrana i pristanišnih gatova, a u okviru ribarske luke osigurava se i najmanje 2 veza za potrebe MORH-a.

Rogoznička prostorna regulativa mjenja se kao na traci. Četvrte izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Rogoznica prihvaćene su u kolovozu prošle godine, Općinsko vijeće koncem prosinca pokrenulo je već šeste izmjene planske dokumenatacije premda su pete tek na javnoj raspravi.

Inače, razlog je pokretanja šestih izmjena, kako je navedeno, preispitivanje granica građevinskog područja u odnosu na izgrađenost prostora, usklađivanja prostornoplanskih rješenja sa strategijom razvoja i izmjenama i dopunama prostornog plana Šibensko-kninske županije, te zbog korekcija odredbi za provođenje. Neke zahtjeve imaju i javnopravno tijela, javne ustanove i poduzeća. Naime, oni pak traže, navedeno je u odluci, usklađivanje prometne i komunalne infrastrukture, te korištenja mora i obale, poljoprivrednog i šumskog zemljišta... Upravo te šeste izmjene bile bi idealne za dizanje „betonske šape“ s rogoznički stoljetnih borova.


Očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se upisati u knjigu primjedaba koja se nalazi uz izloženi prijedlog PPU-a, a do 17. srpnja mogu se poslati i poštom na adresu Općine Rogoznica za jedinstveni upravni odjel

20. travanj 2024 05:01