StoryEditorOCM
ŽupanijaZbunjujuće brojke

Puno novca za malo rada: Rogoznički općinski vijećnici dobili čak 1500 kuna po sjednici

Piše Vedrana Stočić
14. prosinca 2017. - 14:24

Na posljednjoj sjednici u 2017. godini rogozničko Općinsko vijeće rebalansom je umanjilo ovogodišnji proračun za čak 5,6 milijuna kuna, a ukupne prihode za 7,2 miljuna kuna ili 26,86 posto. Tako bi se umjesto 25,2 miljuna u općinsku blagajnu ove godine trebalo sliti 19,6 milijuna kuna. Rashodi za nabavu nefinancijske imovine ili za kapitalna i ina ulaganja smanjeni su čak za 11,3 milijuna kuna ili 65 posto.

Zbunjujuće brojke objašnjene su nerealizacijom planiranih ulaganja, pa se tako višak prihoda od 4.744.367 kuna i sve nerealizirane investicije prenose u slijedeću godinu. Prema rebalansu ovogodišnjeg proračuna da se zaključiti da je rogoznička općinska vlast u 2017. godini nije realizirala ni jedan važni, planirani projekt. To će se, kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić, bitno promjeniti u 2018. godini.

Prihvaćeni proračun za 2018. godinu iznosi 33.421.878 kuna što je u odnosu na drugi ovogodišnji rebalans povećanje od nevjerojatnih 42,28 posto. Sve je to objašnjivo, tvrde rogoznički proračunski kreatori. Naime, na navedeni porast u značajnom dijelu utjecao je prijenos raspoloživih sredstva iz predhodnih godina od 4,7 milijuna kuna, a prema realnim pokazateljima povećanje prihoda u idućoj godini iznosit će čak 46,42 posto.

U obrazloženju stoji da će pomoć državnog proračuna, odnosno prijenos sredstva iz EU, iznositi 2,5 milijuna kuna. Od tog novca 266 tisuća kuna utorošit će se u izradu prostorno planske dokumentacije, a nešto više od dva milijuna kuna u nabavu komunalne opreme za prikupljanje i recikliranje otpada. Nešto manje od 2 milijuna kuna općina će uprihodovati od prodaje stare školske zgrade u naselju Jarebinjak, a početak radova u velikoj izvojenoj turističkoj zoni Kalebova luka u općinski proračun trebao bi donojeti 4 miljuna kuna od komunalnog doprinosa.

Inače i proračun za iduću godinu najvećim dijelom temelji se na prihodima od imovine, pa se tako od poreza na promet nekretnina planira uprihodovati 4,7 milijuna kuna, od poreza na vikendice 2,1 milijun kuna, a od komunalne naknade i komunalnog doprinosa koji se plaća za legalizaciju bespravnih ili gradnju novih objekata planirano je uprihodovati preko 13 milijuna kuna.

Za ovim prihodima od imovine znatno zaostaju prihodi od gospodarskih aktivnosti, pa tako planirani prihod od poreza na dohodak  iznosi 2,1 miljun kuna, od koncesija 630 tisuća kuna, a od poreza na tvrtku svega 3000 kuna.
U idućoj godini, kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić, rogozničko područje očekuje pravi investicijski bum od 15,7  miljuna kuna. Za nastavak uređenja rive planirano je potrošiti 3,5 milijuna kuna, za izgradnju i uređenja plaža 4 milijuna kuna, a za izgradnju nerazvrstanih cesta i prometnica plairano je potrošiti 6,8 milijuna kuna Nastavlja se i gradnja vrtića za što je novac osiguran u protekloj godini. Najveća i najzahtjevnija investicija je nastavak izgradnje kanalizacijske mreže cjelokupnog priobalnog dijela općine. Davno je napravljena Studija utjecaja na okoliš, ishodovane su tri lokacijske dozvole, glavni projekt za dobivanje građevinske dozvole je gotov, a novce za tu investiciju osiguran je iz EU fondova.

Sve ove silne umanjene i povećane brojke izazvale su pozornost samo oporbenog nezavisnog vijećnika izabranog na listi SDP-HNS Borisa Abaza. U čudu se pitao kako to ni jedan vijećnik vladajućeg HDZ-a nema ni jednu primjedbu ili upit, na što mu je iz kluba vijenika HDZ replicirao Sveto Lovrić istaknuvši da oni svoje stvari rješavaju na klubu, prije sjednice.

„Vijećnici  mjesečno dobivaju po 500 kuna naknade. U ovoj godini Vijeće je zasjedalo samo četiri puta, pa su tako vijećnici po sjednici zaradili 1500 kuna. Puno je to novaca za tako malo rada- rekao je Abaza.
Predložio je da se vijećnici odreknu tih 500 kuna na mjesec i da se novac donira siromašnijoj djeci, a zatražio je da se iz proračuna stavka od 160 tisuća kuna umjesto za uređenje lovačkog doma prenamjeni za sport ili kulturu.
                        

19. travanj 2024 08:12