StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Problemi unatoč rekordnoj turističkoj sezoni: Uske prometnice, nered na plažama, manjak čistača, tuševa, kabina za presvlačenje...

Piše Vedrana Stočić
18. studenog 2019. - 14:46

Za rogozničku Turističku zajednicu i ovogodišnja turistička sezona bila je rekordna, pozitivne rezultate nije omela ni srpanjska rupa. U prvih devet mjeseci broj dolazaka bio je veći za 2,56 posto, a broj noćenja za 1,57 posto.

Na rogozničkom području u prvih devet mjeseci prijavljeno je 84.313 dolazaka, a ostvareno je 752.228 noćenja. Ove statističke podatke, istaknuo je na Turističkom vijeću direktor Marijo Mladinić, ne obuhvaćaju odličan turistički listopad, niti nautička noćenja.

Još bolji su financijski rezultati, do konca godine u turističkoj blagajni trebalo bi biti uprihodovano oko 2,8 milijuna kuna neto. Ako rezultati ostanu na razini ove godine,oko 760 tisuća noćenja, zbog novih zakonskih propisa o naplati članarine-paušala i za pomoćne kreveta turistička blagajna mogla bi biti još punija, pa bi neto iznos mogao debelo premašti tri milijuna kuna.

Prema podacima i ove godine broj postelja bio je veći za 3 posto, pa je tako u obrtima i smještajima na raspolaganju bilo 9.960 glavnih i čak 4.168 pomoćnih postelja. U nekomercijalnom smještaju  ima još 5.489 postelja, dok broj hotelskih postelja već godinama stagnira i ima ih svega 162.

Ambiciozni su planovi i za narednu godinu. U dizajn vrijednosti Turistička zajednica namjerava uložiti više od 1,5 milijuna kuna. Najviše novca bit će uloženo u turističku valorizaciju slanog jezera Zmajevo oko. Ovaj prirodni fenomen, ocijenili su u Turističkoj zajednici, ima veliki potencijal da postane iznimno moćan turistički proizvod oko kojeg će Rogoznica u budućnosti graditi svoju promociju.

Krajnje je vrijeme, ističu u TZ, da se jezero Zmajevo oko, područje oko njega i ostatak poluotoka Gradina stave u značajnu turističku funkciju, stoga je za projektnu dokumentaciju planirano utrošiti čak 238 tisuća kuna. Nije zanemarena ni promotivna aktivnost, pa će tako u komunikacijske vrijednosti u 2020. godine biti uloženo 572 tisuće kuna.

Turistički vijenici, ako se izuzme vijećnica Biserka Grgin, prihvatili su program i finacijski plan za iduću godinu, gotovo bez primjedaba. Međutim, vijećnica Grgin upozorila je na niz nerješenih komunalnih problema. To su uske prometnice na izuzetno ferekventnim turističkim područjima, koncesijski nered na uređenim plažama bez nadzora nadležnih službi, manjak čistača na plažama, nedovoljan broj kabina, tuševa... Uglavnom većina primjedaba nije se odnosila na rad Turističke zajednice, već na lokalnu samoupravu u čijoj nadložnosti je infrastruktura i komunalne djelatnosti.

Inače rogoznička načelnica Sandra Jakelić, koja je ujedno i predsjednica Turističke zajednice, najavila je ovogodišnji Advent u Rogoznici koji će biti organiziran početkom prosinca.

 

26. travanj 2024 20:00