StoryEditorOCM
ŽupanijaČistili podmorje

Pod rivom u Rogoznici izronjeno i pakovanje protuavionske municije

Piše Vedrana Stočić
24. ožujka 2018. - 16:11

U velikoj ekoakciji čišćenja podmorja ispod rogozničke rive izvučeno je preko dva 'kubika' smeća. I ove godine već uobičajeno bilo je municije, doduše ne iz Drugog svjetskog rata, nego iz Domovinskog. Pakovanje velikih protuavionskih metaka zbrinula je policija.
Iza ovogodišnje velike ekoakciju već tadicionalno organizacijski i financijski stoji rogoznička Turistička zajednica,  a prvi put glavni operativc i organizator  je rogoznički Ronilački centar „Deep blue diving". Lavovski dio posla odradilo je rogozničko Sportsko ribolovno društvo „Gof" koje je smeće brodovima prevezlo na rivu.
-Sudjelovalo je četrdesetak ronoca iz raznih krajeva Hrvatske. Došla je ekipa iz Zagreba, Rijeke, iz KP „Adria" Oštro Kraljevica,  ronilački klub „Sveti Roko" iz Zadra, klub podvodnih aktivnori „Vodomar" Duga  Resa i ronioci iz moje matične udruge podvodnih aktivnosti „Rostrom"  - rekao nam je Dražen Pavlov predsjednik rogozničkog kluba „Deep blue diving" i glavni organizator ekoakcije.   
U rogozničkom podmorju ronio je i svjetski prvak u podvodnoj fotografiji Damir Zurub  iz zagrebačkog kluba „Roniti se mora" i prvakinja Hrvatske u fotomaratonu i deveta u svijetu Ivana Nobilo, inače fotogorafkinja našeg Cropix-a.
I nije bila jedina, zaron u rogozničko plavetnilo i spektakuarne fotke napravio je cropixovac Srđan Vrančić koji je također bio prvak Hrvatske u podvodnoj fotografiji.
-Konačno imamo rogoznički ronilački centar i ove ekoakcije bit će češće i organiziranije. Ove godine istaknuli su se i privatni iznajmljivači koji su za 36 ronioca besplatno ustupili 15 apartmana.-rekao nam je direktor Turističkog ureda Marijo Mladinić.
Svi sudionici ekoakcije nagrađeni su zaronom na najatraktivnijim lokacijama u rogozničkom akvatoriju.
 

28. travanj 2024 00:53