StoryEditor
ŽupanijaOštri SDP-ovci

Ovakvog župana treba 'ukinuti': Pauk nema vremena za probleme sa zagađenjem pitke vode, njemu su puno važniji oni nogometni

25. srpnja 2019. - 14:11

-Ni dvadeset dana nije bilo dovoljno županu Goranu Pauku da mi odgovori na vijećničko pitanje koje sam mu 5. srpnja uputila elektronskom poštom, a od vitalnog je značaja za stanovnike Šibensko-kninske županije. Pozivajući se na Analizu uzoraka tla i vode iz neposrednog okruženja kninske lagune otpadnih voda, koju su napravili znanstvenici s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i utvrdili da je stanje katastrofalno, a zagađenost daleko iznad dopuštene, pitala sam župana što namjerava poduzeti po tom pitanju. Do danas nisam dobila nikakav odgovor- kazala je na SDP-ovoj konferenciji za novinare, sazvanoj tim povodom, županijska vijećnica SDP-a Anita Jakšić.

A kad već župan ignorira vijećnike, šef ŽO SDP-a Joško Šupe odlučio je pozvati u pomoć novoizabranog ministra uprave, dojučerašnjeg dekana šibenskog Veleučilišta Ivana Malenicu da dođe u Šibenik i provjeri zbog čega župan krši Zakon o pravu na pristup informacijama i bježi k'o vrag od tamjana od odgovora na vijećnička pitanja.

-Jedino što znamo pouzdano jest da su županu vezane ruke, kako je sam rekao. Izgleda da je zaboravio na svoje slatkorječive predizborne poruke građanima, "vaš župan, uvijek s vama" i sl.- rekao je Šupe.

Iz županovog Izvješća o radu, koje će u srijedu 31. srpnja, biti predmet rasprave na Županijskoj skupštini, razvidno je da je župan bio na sastanku s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem, na kojem je tema bila eksploatacja ugljikovodika u Dinaridima.

No, tu prigodu, kaže Šupe, župan nije iskoristio da bi ministra upozorio da "mi već imamo ugljikovodike na svega sto metara od rijeke Krke. Svojedobno je Šibenik bio gotovo 10 dana bez vode zbog zagađenja čije je porijeklo možebitno i iz spornih kninskih laguna. Ali, naš župan nema vreena za te probleme, njemu su važniji oni nogometni..."- ironično će Šupe.

Kad je već bio na sastanku s ministrom zaštite okoliša, pripomenut će Šupe, mogao se sjetiti da ova županija ima Nacionalni park koji je je drugi po broju posjetitelja u Hrvatskoj, od kojeg živi izravno i neizravno velik broj ljudi, koji generira razvoj i ugostiteljstva i turizma ali i poljoprivrede u županiji, ali njemu to nije palo na pamet. Zato mu je- ogorčeno će SDP-ov čelnik- palo na pamet ljudima na tom području bahato reći da sve treba "satrati, ukinuti i raseliti", kako im je poručio preko facebooka. A jedini kojeg treba ukinuti je župan jer ovakav nikome ne treba- uzvraća Šupe.

Temu zagađivanja Krke iz kninskih laguna otpadnih voda prije pet godina pokrenuo je SDP-ov Ivan Klarin, podsjetio je Šupe, ali se od tada do danas ništa nije poduzelo da se ta situacija sanira.

-Pisali smo ne samo županu, nego i premijeru i resornom ministru, a jedini odgovor koji smo od njih dobili je: Na tome se radi(!?). Zamislite samo da zbog njihovog nečinjenja ostanemo bez pitke vode, i da NP Krka izgubi status nacionalnog parka- upozorit će na kraju predsjednik ŽO SDP-a Joško Šupe.

27. siječanj 2022 09:26