StoryEditorOCM
ŽupanijaCentar "Obadva"

Općina Rogoznica osigurala 300 tisuća kuna za posjetiteljski centar na Žirju

Piše Vedrana STOČIĆ
15. siječnja 2017. - 11:36

Za Program javnih potreba u kulturi, Općina Rogoznica je za ovu godinu predvidjela 370 tisuća kuna. Za 70 tisuća kuna na javnom natječaju nadmetat će se kulturne udruge i pojedinci, a 300 tisuća kuna predviđeno je za izradu projektne dokumentacije za posjetiteljski centar "Obadva".

'Nadamo se besplatnom zemljištu'

– Ideja o posjetiteljskom centru "Obadva" javila se koncem prošle godine, ipak na vrijeme da bude uvrštena u financijske i programske dokumente za ovu godinu. Na sreću, dobili smo potporu od Ministarstva branitelja i župana Gorana Pauka – kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.
Svojevrsni memorijalni centar u spomen na slavne rujanske ratne dane iz 1991. godine namjerava se izgraditi na području vojarne Zečevo, i to na dijelu kojeg se Ministarstvo obrane odreklo, odnosno smanjilo je obuhvat vojarne Zečevo.
– Na prostoru kojeg se Ministarstvo odreklo Općina Rogoznica može planirati izgradnju posjetiteljskog centra "Obadva", međutim zemljište nije u našem vlasništvu, nego njime upravlja DUDI. Nadamo se da će nam biti besplatno ustupljeno jer nije riječ o komercijalnom sadržaju, to više jer se u projekt uključilo i Ministarstvo branitelja – kaže načelnica Jakelić.

O slavnoj povijesti učit će i najmlađi

I do sada su Općina Rogoznica i braniteljske udruge obilježavale 17. rujna, dan kada su u munjevitoj akciji oslobođene tri rogozničke vojarne. Akcija je imala strateško značenje za obranu Šibenika i Dalmacije. Topništvo 113. brigade formiralo se upravo zarobljenim oružjem iz rogozničkih vojarni, a tone oružja i oruđa odaslane su na bojišnice diljem Hrvatske. Samo tri dana poslije 21. rujna 1991. godine, pobjedonosni usklik Filipa Gaćine obišao je svijet i otišao u legendu.
– Kada bude izgrađen posjetiteljski centar "Obadva", i samo obilježavanje obljetnica dobit će na dignitetu, a o slavnoj povijesti, predstavljenoj među ostalim i multimedijalno, moći će učiti i naši najmlađi – zaključuje načelnica Jakelić.

06. svibanj 2024 08:49