StoryEditorOCM
ŽupanijaPredsjednik ima riječ

Ivan Soža: Šibensko-kninsko gospodarstvo se stabiliziralo i ima putanju rasta

Piše Katarina Rudan
9. studenog 2017. - 13:33

Danas će biti poznato koja su najuspješnija poduzeća u 2016. godini na području Šibensko-kninske županije, i to u kategorijama velikih, srednjih i malih. U Konvencijskom centru Šibenik, hotelskog naselja Solaris, bit će im uručena priznanja Županijske gospodarske komore za postignute rezultate u poslovanju u 2016. godini.

Kako doznajemo od Ivana Sože, predsjednika Županijske gospodarske komore, svečanosti će biti nazočni brojni poduzetnici, političari i drugi gosti, a dolazak su potvrdili i predstavnici središnjice Hrvatske gospodarske komore.
– Ono što veseli jest da je u 2016. godini u ukupnom šibensko-kninskom gospodarstvu zabilježen rast koji se nastavlja i tijekom ove godine. Ukupan porast prihoda u svim segmentima gospodarstva bio je 13 posto, a rashoda na razini 11 posto povećanja u odnosu na godinu prije, što znači da je povećana ukupna dobit. Prijelomna je, podsjetit ću, bila 2014., kad je došlo do krize u TLM-u. Na sreću, svjedoci smo da se i ta situacija kroz stečajni postupak dobro razvija i privodi kraju, tako da slobodno možemo reći da se šibensko-kninsko gospodarstvo stabiliziralo i ima putanju rasta. Nadalje, prošle godine imali smo i osam posto poduzeća više, pa je broj gospodarskih subjekata s 2052 narastao na 2224 subjekta.

U ukupnoj strukturi gospodarstva, čak 97 posto čine male i mikro tvrtke koje zapošljavaju od dva-tri pa do 50 radnika, tvrtke koje zapošljavaju od 50 do 250 radnika čine 1,1 posto, a u kategoriji velikih poduzeća s više od 250 zaposlenih samo su tri: "Solaris", "Djelo" i TLM, dok je "Zagrebmontaža" na granici između srednjeg i velikog. To su tvrtke koje uvjetuju trendove gospodarstva u našoj županiji, a većina mikro i malih poduzeća suport su velikim tvrtkama i sustavima – kaže Soža.

Komentirajući izvrsne turističke rezultate u županiji, a posebice u Šibeniku kao njezinu administrativnom, gospodarskom i turističkom središtu, Soža kaže kako je dobro to što turizam bilježi rast, ali je dobro i to što njegov udjel u ukupnom gospodarstvu neće prerasti prerađivačku industriju, koja je ipak dominantna djelatnost u županiji.

– Na prvom mjestu u ukupnom gospodarstvu je prerađivačka industrija, na drugom je turizam, na trećem građevinarstvo, a zatim slijede druge djelatnosti. Turizam je vrsta djelatnosti koja sublimira niz drugih gospodarskih aktivnosti koje su na bilo koji način uključene u krajnji rezultat turizma. No, ono što bi trebalo imati na umu kad se govori ili razmišlja o trendu daljnjeg rasta turizma jest dovoljno jaka infrastruktura koja rast može podnijeti, jer ako jedno drugo ne prati, može doći do "kratkog spoja". Na primjer, u ukupnom udjelu smještajnih kapaciteta, privatni čini 65 posto i – rekao bih – došao je do gornje granice. S druge strane, u nekim našim turističkim mjestima uz obalu imamo hotelske kapacitete koji iz raznih razloga još uvijek nisu – a najčešći je loše provedena privatizacija – obnovljeni i stavljeni u funkciju – kaže na kraju Soža i dodaje da je šteta što se u tim sredinama, poput Primoštena, nisu dogodile značajne turističke investicije.

30. travanj 2024 03:54