StoryEditorOCM

10 najvećih preuzimanja: Led je probio Crodux, a vrhunac je bio Kraš

Piše Šibenski.hr
1. siječnja 2020. - 18:28

1. Braća Pivac i Kraš

U velikoj bici s biznismenom iz Srbije Nebojšom Šaranovićem za prevlast u vlasničkoj strukturi Kraša, Mesna industrija Pivac izvojevala je tijekom listopada i studenoga ove godine pobjedu, povećavši svoj vlasnički udjel u zagrebačkom konditoru sa 30,73 na 49,27 posto. Za takav ishod ključna je bila odluka Kraš ESOP-a, koji okuplja radnike dioničare Kraša, da svoje dionice proda Grupi Pivac. Financijski razmjeri bitke braće Pivac i Šaranovića za prevlast u Krašu impresivni su za hrvatske prilike. Nebojša Šaranović uložio je dosad u dionice Kraša oko 45 milijuna eura, a braća Pivac su samo za preuzimanje udjela Kraš ESOP-a iskeširala 32 milijuna eura, uz izgledno daljnje povećanje troškova preuzimanja za mesnu industriju iz Vrgorca.

2. United Grupa i Tele2

Još se čeka odobrenje regulatora za prodaju hrvatske ispostave švedskog telekomunikacijskog diva Tele2 United Grupi poduzetnika Dragana Šolaka. Riječ je o kupoprodaji vrijednoj 220 milijuna eura kojom bi United Grupa proširila status vodećeg pružatelja televizijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. Na hrvatskom tržištu Šolakova kompanija, u koju ulažu američki fondovi, već je prisutna kroz vlasništvo u Novoj TV, N1 televiziji i Sportklubu. Prema učestalim procjenama, United Grupa pogonjena američkim kapitalom, neće se, što se hrvatskog tržišta tiče, zaustaviti na akviziciji Tele2 nego su im u fokusu i druge kompanije.

3. Mid Europa i Mlinar

Britanski investicijski fond Mid Europa i poduzetnik Mato Škojo dogovorili su sredinom godine kupoprodaju najvećeg domaćeg lanca pekarnica Mlinara. Škojo je nakon ulaska Mid Europe ostao manjinski dioničar u Mlinaru kojeg je u deset godina uzdigao do sadašnjeg statusa. Novi većinski vlasnik trebao bi u Mlinar ubrizgati dodatnu financijsku injekciju kako bi se lanac nastavio širiti izvan granica Hrvatske. Mlinar je već prisutan u 19 zemalja, a novi vlasnici izrazili su namjeru da ga uvežu u partnerske odnose s poljskim proizvođačem zaleđenih proizvoda Hortexom. Kupnju Mlinara Mid Europa je nadovezala niz kupoprodaja na tržištu bivših jugoslavenskih republika. Prije akvizicije u Hrvatskoj Coca-Coli su prodali prehrambeni ponos Srbije, Bambi. Procjenjuje se da Škojo nije predao većinsko vlasništvo u Mlinaru za iznos manji od 100 milijuna eura.

 

4. Auctor i Medika

Vlasničko preslagivanje u zagrebačkoj tvrtki Auctor, jednom od najvećih dioničara Medike, proizvelo je obvezu češkog Auctor Holdinga za davanje javne ponude otkupa dionica od ostalih dioničara Medike, vodeće veledrogerije u zemlji. Prema prvim signalima s tržišta, preuzimanje preostalog vlasništva u Mediki moglo bi se za Auctor Holding pokazati kao znatno tvrđi orah od preuzimanja Auctora, kojim je češka kompanija ovladala sa 42 posto vlasništva u Mediki. Kako god završi javna ponuda za Mediku, Auctor Holding, čiji su vlasnici odvjetnik Oleg Uskoković i tvrtka JTPEG Investments iz Praga te s njima povezana društva, potvrđuju se kao jedan od najpoduzetnijih igrača na domaćem tržištu preuzimanja, i to na više razboja, od banaka i fondova, preko hotela, do veledrogerija.

5. PharmaS i Fidifarm

Odluka Atlantic Grupe o izlasku iz biznisa koji više nisu okosnica poslovanja te kompanije poklopila se u slučaju Fidifarma s ekspanzijskim težnjama PharmaSa Luke Rajića. Kupnja Fidifarma za PharmaS zapravo znači raspolaganje brendovima dodataka na prehranu Dietpharm i Multivite. Ovom akvizicijom PharmaS je učvrstio status druge po veličini generičke kompanije u hrvatskom bolničkom poslovanju. Uz to, preuzimanjem Fidifarma Rajićeva kompanija dobiva značajne pozicije na inozemnim tržištima, što je već započela nekim prijašnjim akvizicijama i partnerstvom s Abbottom. Posebno im mogu biti značajne pozicije Multivite na ruskom tržištu.

6. Studenac, Sonic i Istarski supermarketi

Omiški Studenac, od lani u vlasništvu poljskog Enterprise Funda VIII, počeo je ove godine provoditi strategiju stvaranja jednog od najvećih trgovačkih lanaca na Jadranu. Prvo su, u ožujku, ugovorili kupnju Istarskih supermarketa, a krajem godine finiširali preuzimanje zadarskog Sonica koji raspolaže sa 88 trgovina u kojima je zaposleno oko 500 radnika. Ovogodišnjim akvizicijama Studenac je stvorio mrežu od oko 500 trgovina u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Zadarskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji s oko 3500 zaposlenih.

7.  Gitone Adriatic i Liburnia Riviera Hoteli

Fondovi i tvrtke proistekle iz kuponske privatizacije predvođeni poduzetnikom Darkom Ostojom prodali su ljetos većinski paket dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela (LRH) austrijskoj tvrtki Gitone Adriatic u transakciji čiji su financijski podaci poslovna tajna. Došavši u obvezu davanja javne ponude ostalim dioničarima LRH, Gitone je do kraja godina povećao svoje vlasništvo na oko 72 posto. Unatoč javnoj ponudi, dionički paket u opatijskim hotelima zadržala je tvrtka Nova Liburnija d.o.o. koju kontroliraju gradovi i općine na Kvarneru. Ulaskom u LRH Gitone, čije je sjedište u Beču, pridružio se brojnim drugim austrijskim ulagačima u hotele na našoj obali Jadrana, poput Falkensteinera i Holleis Hotelsa.

8. Petrol i Crodux

U sklopu svoje strategije širenja na jugoistoku Europe, slovenski Petrol proljetos je od Croduxa umirovljenog generala Ivana Čermaka preuzeo plinski i biznis s električnom energijom. Ovom akvizicijom, čiji su financijski razmjeri poslovna tajna, Petrol je stavio pod kontrolu oko 20 posto domaćeg tržišta ukapljenim naftnim plinom (UNP) koje je posljednjih godina u stalnoj ekspanziji. Stoga je ova akvizicija u dijelu koji se odnosi na trgovinu, skladištenje i distribuciju UNP-a od veće važnosti u odnosu na poslovanje s prirodnim plinom i električnom energijom, koje je Čermakova tvrtka također prodala Petrolu.

9. Mlin Pekare i Klara

Niz vlasničkih preslagivanja na domaćem pekarskom tržištu u posljednje dvije godine, započet ulaskom poljskog Enterprise fonda u Pan-pek, nastavio se prelaskom Zagrebačkih pekarni Klara u okrilje obitelji Plodinec, u čijem je vlasništvu sisačka tvrtka Mlin i pekare. Dragica Plodinec i prije javne ponude za preuzimanje Zagrebačkih pekarni bila je njihov suvlasnik. Ulaskom Klare u njihov poslovni sustav obitelj Plodinec prebacit će godišnji prihod od milijardu kuna, što ih čini jednim od najvećih poduzetnika u domaćem pekarskom biznisu.

10. Sava osiguranje i Ergo osiguranje

Hrvatska podružnica Sava osiguranja, drugog najvećeg osiguravajućeg društva u jugoistočnoj Europi, povećala je svoj udio na domaćem osiguravateljskom tržištu kupnjom dvaju osiguranja iz sastava velike njemačke Ergo grupe. Riječ je o Ergo osiguranju i Ergo životnom osiguranju, čijim je preuzimanjem Sava proširila svoju prodajnu mrežu, broj zaposlenih i klijenata. Tako je Ergo, deset godina nakon ulaska na hrvatsko tržište, odlučio u potpunosti izaći iz njega. Kupnja dvaju osiguravajućih društava od Erga nastavak je okrupnjavanja Sava osiguranja koje je zamah dobilo 2016. udruživanjem Maribor osiguranja, Tilia osiguranja, Velebit osiguranja i Velebit životnog osiguranja.

24. travanj 2024 18:08