StoryEditorOCM
ŠibenikOtvoren 60. MDF

U slijedećih petnaest dana Šibenik će biti svjetsko središte kulture za djecu i mlade

Piše Marija Lončar, Katarina Rudan
20. lipnja 2020. - 22:25

Nebo nad Šibenikom u subotu predvečer se razvedrio, pa je bojazan da će i kiša, ako korona već jest, poremetiti planirani programa otvorenja jubilarnog 60. Međunarodnog dječjeg festivala. Gledatelja – kako Šibenčani vole reći -  na najljepšem "trgu na svitu", između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, nije nedostajalo. Podignuta je festivalska zastava uz pjesmu „Šibeniče, lijepi grade,  uživala su djeca i odrasli. Uz prigodne riječi obratili su se gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naglasivši da u niti jednom trenutku održavanje Festivala zbog epidemije koronavirusa nije došlo u pitanje.

- Šezdeseta obljetnica trebala je biti „fešta od festivala“, ali nemojmo žaliti. Festival će ostati zapamćen jer se dešava i otvara u ponosnom Šibeniku u jednoj priči svjetske krize koju nitko nije mogao predvidjeti. Ali, nismo se predali. Iz dana u dan smo mijenjali programe. No,  jedno smo sigurno znali da nećemo odustati od 60.-og MDF-a, pa makar nas bilo pet na petnaest metara udaljenosti. I uspjeli smo, ali ponašajmo se odgovorno, svjesni činjenice da ništa nije gotovo kad mislimo da je gotovo, te da jedna takva ugroza kao što je koronavirus može na koljena baciti čitav svijet. Večeras ćemo ipak imati našu „Šibensku feštu“ i naš tradicionalni vatromet, a sve ćemo mi to „refati“ i vratiti iduće godine, rekao je ponosno gradonačelnik Burić.

- Šibenik je idućih 15 dana svjetsko središte kulture za djecu i mlade i zato, djeco, uživajte u predstavama, radionicama i svemu što su za vas hrabri organizatori pripremili u ovim posebnim uvjetima, na čemu im čestitam, rekla je među ostalim ministrica Obuljen Koržinek.  Prigodnim riječima obratio se i izaslanik predsjednika RH-a Zorana Milanovića, savjetnik za kulturu Zdravko Zima, a na otvorenje Festivala, prvi put je došao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Među ostalima, otvorenje Festivala pratio je i ministar uprave Ivan Malenica.

Festival je, sa svojim potomcima, praunukama, otvorenim proglasila gospođa Katja Krnčević, jedna od prvih sudionica šibnskog Festivala. 

Jubilarni, 60. MDF otvorila je tako predstava osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića "Uspavanka za mišića“ koju je režirala Ljudmila Fedorova dok scenografiju, lutke i kostime potpisuje Aleksandra Zubova.

Zanimljivo je da je osječki teatar nastupio i na svečanom otvorenju prvog MDF-a, a povezuje ih i to što su osnovani iste godine – davne 1958. godine. Šibenski festival tada je bio zamišljen kao bijenalna manifestacija namijenjena najmlađima, ali se već od 1962. godine počinje održavati svake godine. I tako sve do ovogodišnjeg 60. rođendana koji je, kako je još lani najavljivala festivalska direkcija, po bogatstvu i kvaliteti programa te broju sudionika trebao biti dobro zapamćen. Korona je, međutim, poremetila planove i znatno smanjila festivalski proračun. Ipak, 60. MDF uspio je zadržati i svoju međunarodnu odrednicu, pa će među stotinjak dramskih, lutkarskih, filmskih, likovnih i književnih programa biti i onih iz nekoliko europskih zemalja.

Bit će održano  i 20-ak radionica s preko 600 djece koja će sljedeća dva tjedna, do 4. srpnja, koliko traje 60. MDF, okupirati šibenske ulice i trgove.

Prvi put na MDF će stići i Festival dječje knjige – Monte librić. Trajni podsjetnik pak na festivalski jubilej bit će skulptura posvećena djetetu. Pod nazivom Dječak s kišobranom izradio ju je  akademski kipar Kažimir Hraste. Jedan drugi umjetnik – Tomislav Lončarić Lonac, jedno od najpoznatijih imena street arta u Hrvatskoj, 60. MDF-u posvetit će veliki mural na pročelju jedne višekatnice na Baldekinu.

 

 

 

 

26. travanj 2024 15:24